Τα παιδιά τρέχουν, παίζουν και κινούνται μέσα και έξω από το σπίτι καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Έτσι, πολύ συχνά είναι και τα ατυχήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Αν είμαστε ψύχραιμοι αλλά και σωστά προετοιμασμένοι, όλα μπορούν να αντιμετωπισθούν γρήγορα και αποτελεσματικά.
Πού μπορεί να συμβούν;
Ατυχήματα μπορούν να συμβούν σε όλους τους χώρους και σε όλα τα παιδιά. Άλλωστε, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, ατύχημα είναι ένα συμβάν που οφείλεται σε έλλειψη καλής τύχης.
Συχνά είναι τα ατυχήματα στον χώρο του σχολείου, καθώς εκεί πολλά παιδιά ταυτόχρονα παίζουν, τρέχουν και αθλούνται. Δεν είναι λίγες οι φορές την ώρα του διαλλείματος, μία τρικλοποδιά ενός συμμαθητή έχει άσχημα αποτελέσματα.
Στο σπίτι τα ατυχήματα είναι σαφώς λιγότερα, όμως όχι ανύπαρκτα. Συχνά είναι τα χτυπήματα των παιδιών σε καθαρά τζάμια, καθώς λόγω της βιασύνης τους δεν προσέχουν, νομίζοντας πως πρόκειται για ανοιχτό παράθυρο.
Η παιδική χαρά είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά διασκεδάζουν με την ψυχή τους. Συνήθως όμως στο έδαφός της βρίσκονται χώμα και πέτρες. Έτσι μία απρόσεκτη παιδική κίνηση μπορεί εύκολα να προκαλέσει γρατζουνιές και χτυπήματα στα παιδικά χέρια και πόδια.
Η επαφή με την φύση σε μία εκδρομή, έχει και τα απρόοπτά της. Για παράδειγμα, ένα τσίμπημα εντόμου μπορεί να μας βάλει σε μπελάδες.
Ακόμα και η βόλτα στην γειτονιά κρύβει κινδύνους… Μία πτώση από το ποδήλατο είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά όχι πάντα και τόσο ανώδυνο.
Μέσα στο σπίτι
Το σπίτι αποτελεί τον προσωπικό χώρο της οικογένειας. Έτσι τα ατυχήματα μπορούν να προβλεφθούν ευκολότερα με μερικές απλές δικές μας κινήσεις.
-Όταν στο σπίτι κατοικούν παιδιά φροντίζουμε για τις κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας. Πρίζες ρεύματος ασφαλείας, όχι εκτεθειμένα γυμνά καλώδια, ανιχνευτές καπνού κτλ.
-Τα μυτερά και κοφτερά αντικείμενα (μαχαιροπίρουνα, εργαλεία κτλ) φροντίζουμε ώστε να είναι σε κατάλληλα και μη προσβάσιμα στο παιδί σημεία.
-Για τα έπιπλα με γωνίες υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προστατευτικά καλύμματα, με τα οποία αποφεύγουμε τα χτυπήματα.
-Τα φάρμακα και τα τσιγάρα θα πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία όπου τα παιδιά δεν έχουν καμία πρόσβαση.
– Στην μπανιέρα πρέπει να έχουμε πάντα τοποθετημένο αντιολισθητικό πατάκι καθώς το σημείο γίνεται ιδιαίτερα ολισθηρό με την χρήση νερού και σαπουνιού.
Προσοχή την ώρα του παιχνιδιού
Πολλά είναι τα ατυχήματα την ώρα του παιχνιδιού αλλά και των σπορ. Κι εδώ όμως μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι.
_ Τα γήπεδα και οι παιδότοποι θα πρέπει να είναι μακριά από δρόμους όπου περνούν αυτοκίνητα.
_ Αν τα παιδιά ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούν παπούτσια με ψηλές τάπες, όπως συνηθίζεται.
_ Κατά την διάρκεια της άθλησης, πρέπει να αφαιρούμε από τα παιδιά προσωπικά τους αντικείμενα, όπως σταυρό, ρολόι κτλ που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό τόσο στα ίδια όσο και σε συμπαίκτες ή αντιπάλους τους.
_ Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να χρησιμοποιούν τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της άθλησης ώστε να αποφεύγονται οι τραυματισμοί: προστατευτικές επωμίδες, επιγονατίδες, κράνη, αντιολισθητικές σαγιονάρες για την πισίνα είναι μερικά αξεσουάρ, που αποτελούν τμήμα του εξοπλισμού αυτού.
_ Μην ξεχνάτε ελέγχετε τακτικά την κατάσταση του εξοπλισμού του παιδιού σας για πιθανές φθορές, φροντίζοντας για την άμεση αποκατάστασή του όποτε χρειαστεί.
_ Είναι επικίνδυνο για οποιοδήποτε παιδί να γυμνάζεται με πολύ ζεστό και υγρό καιρό. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά έχουν μικρότερη δυνατότητα εφίδρωσης από τους ενηλίκους. Όταν τα παιδιά αρχίσουν μια σκληρή άσκηση, πρέπει να το κάνουν σταδιακά. Πρέπει δε, να πίνουν αρκετό νερό, για να μην πάθουν αφυδάτωση.
Στο αυτοκίνητο
Δεν είναι λίγες οι φορές όπου στα αυτοκίνητα συμβαίνουν ατυχήματα. Πρέπει και εδώ να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί.
-Τα παιδιά τοποθετούνται μόνο στα πίσω καθίσματα του αυτοκινήτου ή σε ειδικά παιδικά καθίσματα και πάντοτε δεμένα με την ζώνη ασφαλείας.
-Την ώρα της διαδρομής τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν, να ζωγραφίζουν ή να ασχολούνται με αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό.
-Στις πίσω πόρτες του αυτοκινήτου, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τους διακόπτες ασφαλείας, ώστε τα παιδιά να μην έχουν τη δυνατότητα ανοίγματος από μέσα.
Και αν συμβεί;
Ατυχήματα συμβαίνουν και δυστυχώς θα συμβαίνουν πάντα! Εμείς όμως θα είμαστε πάντα προετοιμασμένοι. Αρχικά πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι και στη συνέχεια με γρήγορες κινήσεις να πρέπει να δώσουμε λύση.
_ Σε περίπτωση κοψίματος: Αν το κόψιμο δεν είναι σοβαρό το απολυμαίνουμε και εν συνεχεία εφαρμόζουμε ειδικό επουλωτικό τζελ για την άμεση αποκατάσταση της πληγής και την αποτροπή ουλών. Τέλος, δένουμε με επίδεσμο το τραύμα.
_ Σε περίπτωση εγκαύματος: Δροσίζουμε το έγκαυμα κάτω από τρεχούμενο νερό για 10 λεπτά τουλάχιστον και στη συνέχεια τοποθετούμε ειδικό τζελ για εγκαύματα με δροσιστική και καταπραϋντική δράση.
_ Σε περίπτωση τσιμπήματος: Σφήκες, μέλισσες, αγριομέλισσες, μπάμπουρες περιτριγυρίζουν απειλητικά τα παιδιά. Αν λοιπόν συμβεί το κακό, προσπαθούμε να βγάλουμε το κεντρί, αν έχει μείνει μέσα στο δέρμα του παιδιού. Τοποθετούμε πάγο, κρύα κομπρέσα ή κάποιο στικ αμμωνίας πάνω στην περιοχή του τσιμπήματος.
Το Απαραίτητο Φαρμακείο
Αν θέλουμε να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες σε οποιονδήποτε τραυματισμό στο φαρμακείο πρέπει να περιέχονται:
– Επίδεσμοι ελαστικοί
– Αποστειρωμένη γάζα
– Βαμβάκι
– Λευκοπλάστ πλάτους 8 εκ.
– Παραμάνες μεγάλες
– Ειδικό Επουλωτικό gel για εγκαύματα κάθε είδους, τραύματα & ανοιχτές πληγές.
– Betadine
– Σιρόπι ιπεκακουάνας
– Αλοιφή αντιφλεγμονώδη
– Απλό κολλύριο
– Ψαλίδι