Υγεία & Παιδί, Καθαρά Χέρια Χωρίς Μικρόβια

Το γνωρίζουμε μικροί και μεγάλοι ότι ο καθαρισμός των χεριών είναι ασπίδα προστασίας . Επιπλέον καθαρίζοντας τα χέρια μας συχνά και την κατάλληλη στιγμή αποφεύγουμε τους κινδύνους που έχουν σχέση με την υγεία μας.

Υγεία & Παιδί, Καθαρά Χέρια Χωρίς Μικρόβια

Χέρια, Εστία μικροβίων 

Σκεφτείτε για λίγο πόσα πράγματα πιάνουν καθημερινά τα χέρια μας. Σκεφτείτε τώρα πόσα πράγματα έρχονται σε καθημερινή επαφή τα παιδιά, στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στο παιχνίδι, στο σχολικό, . Για τα παιδιά τα πράγματα, γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα , αφού τα χέρια αποτελούν το συχνότερο και ευκολότερο τρόπο μετάδοσης ασθενειών.

Πως θα προφυλαχτούμε;

Ο μόνος τρόπος για να προφυλαχτούμε είναι να καθαρίζουμε συχνά τα χέρια μας. Ο τρόπος που πλένουμε όμως τα χέρια μας είναι που παίζει σημαντικό ρόλο. Το απλό νερό δεν προσφέρει καμία απολύτως προστασία, ενώ το σαπούνι απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και καταστρέφει την πλειονότητα των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια. Σαπουνίζουμε καλά τις παλάμες και ανάμεσα στα δάχτυλα.  Ξεπλένουμε και στεγνώνουμε καλά με καθαρή πετσέτα.  Αν είμαστε κάπου που δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, καλό είναι να έχουμε μαζί μας υγρά μαντηλάκια για τα χέρια με αντισηπτική δράση. 

Καθαρά Χέρια…λιγότερα μικρόβια

Οι περισσότερες από τις συνηθισμένες λοιμώξεις – από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις , μέχρι τη γρίπη και τη διάρροια- που παρουσιάζουμε, μεταδίδονται από το περιβάλλον είτε μέσω του αέρα είτε μέσω της επαφής των χεριών μας με μικρόβια. Οι περισσότεροι υποτιμούμε τις επιφάνειες , ενώ και όταν ακόμα είμαστε προσεκτικοί , μας ξεφεύγουν αρκετές ” ύποπτες επιφάνειες”.. για παράδειγμα ποιος δίνει σημασία σε ένα πόμολο που το αγγίζουν καθημερινά δεκάδες χέρια; Έτσι τα καθαρά μας χέρια είναι στην ουσία μια ασπίδα προστασίας για την υγεία μας. 

Συχνό πλύσιμο, το Απαραίτητο

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Ανάλογα με το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με επικίνδυνους παράγοντες. Σίγουρα ωστόσο πρέπει να τα πλένουμε κάθε φορά που :

  • χρησιμοποιούμε την τουαλέτα
  • γυρίζουμε από το σπίτι από βόλτα , την παιδική χαρά, το σχολείο
  • αγγίζουμε ρυπαρές περιοχές του σώματος ( μαλλιά, αφτιά μύτη)
  • Θέλουμε να περιποιηθούμε άτομα ευαίσθητα όπως παιδιά και ηλικιωμένοι
  • προετοιμάζουμε φαγητό
  • αγγίζουμε κέρματα ή χαρτονομίσματα
  • βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους
  • μπαίνουμε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Μικρές Συμβουλές για καθαρά χέρια όλη μέρα

Πως όμως μπορούμε να διατηρούμε καθαρά τα χέρια μας προστατευμένα  όλη μέρα ( στο σχολείο, στο λούνα παρκ, στο παιχνίδι,, στην εκδρομή) χωρίς καθόλου νερό και σαπούνι;

Τα υγρά μαντηλάκια είναι ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, είναι η ασπίδα προστασίας των χεριών. Είναι η εναλλακτική λύση , για να διατηρούμε καθαρά  τα χέρια μας όλες τις ώρες της ημέρας. Τα υγρά μαντηλάκια όχι μόνο καθαρίζουν αλλά δρουν και κατά των μικροβίων , αφού περιέχουν αντισηπτικούς παράγοντες.Επίσης περιποιούνται το παιδικό δέρμα χωρίς να το ξηραίνουν και να το ερεθίζουν.

* Σύμφωνα με στατιστικά ο καθαρισμός των χεριών , μειώνει κατά 40% περίπου τα κρούσματα διαρροιών και κατά 30% τη μετάδοση ασθενειών του αναπνευστικού.