Έτοιμοι για το Σχολείο;

Έφτασε ο Σεπτέμβρης , οι διακοπές ολοκληρώθηκαν , οι μπαταρίες γέμισαν και είμαστε πλέον όλοι έτοιμοι για τη νέα σεζόν. Αυτό το μήνα ξεκινάει το Σχολείο.  Όλα τα παιδιά ετοιμάζονται να επιστρέψουν μετά από τόσο καιρό στις σχολικές αίθουσες , να συναντήσουν και πάλι τους συμμαθητές τους και να διδαχτούν καινούρια πράγματα.

Έτοιμοι για το Σχολείο;

Βάλτε τα παιδιά στο κλίμα

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο , είναι μια περίοδος προσαρμογής που απαιτεί προετοιμασία. Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να περάσουν από την ξεγνοιασιά του καλοκαιριού στο νέο απαιτητικό, αυστηρό ρυθμό του σχολείου. Οι γονείς έχουμε καθοριστικό ρόλο στην ορθή προετοιμασία των παιδιών , οποιαδήποτε και αν είναι η ηλικία τους. Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Ο ρόλος μας δεν περιορίζεται μόνο στην υλική προετοιμασία των παιδιών.Η ψυχολογική προσέγγιση και καθοδήγηση από την αρχή του χρόνου , έχουν τεράστια σημασία στην εξέλιξη , απόδοση και ικανοποίηση του παιδιού.

Ας συζητήσουμε μαζί τους, είναι σημαντικό. Ας μοιραστούμε τις σκέψεις τους και τους προβληματισμούς τους πριν χτυπήσει το κουδούνι και ας απαντήσουμε σε όλες τις τυχόν απορίες τους. Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί θα περάσει την πόρτα του σχολείου , χρειάζεται ακόμη περισσότερη φροντίδα. Πρέπει να του δώσουμε να καταλάβει πόσο θα βοηθήσει το υπόλοιπο της ζωής του η εκπαίδευση και πόσο καλά θα περάσει στο νέο του περιβάλλον. 

Επιλέξτε την σωστή τσάντα

Η σχολική τσάντα είναι το καθημερινό αξεσουάρ των μαθητών. Προσοχή όμως, πέρα από την εμφάνιση , πρέπει να είναι πρακτική και βολική για την πλάτη του παιδιού ώστε να μην του δημιουργεί κανένα πρόβλημα. 

Τι να προσέξετε:

  • Πρέπει να γίνεται προσεκτική επιλογή για την ανεύρεση της κατάλληλης τσάντας για το παιδί. Αυτές που έχουν φαρδιά λουριά και βάτες και που έχουν βάτα στο πίσω μέρος( εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού), είναι πιο αναπαυτικές και θα πρέπει να προτιμούνται. 
  • Οι σχολικές τσάντες πρέπει να είναι ελαφριές. Δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% – 20% του βάρους του παιδιού.
  • Τα παιδιά θα πρέπει πάντα να βάζουν και τα δύο λουριά , το ένα στο κάθε ώμο. Εάν μεταφέρουν την τσάντα μόνο στον ένα ώμο , υπάρχει ο κίνδυνος να δυσκολευτούν τους μυς τους και να υποστούν σκολίωση
  • Η κατανομή των βιβλίων μέσα στην τσάντα πρέπει να γίνεται ομοιόμορφα για να υπάρχει ισοζυγισμένη κατανομή του βάρους. Τα πιο βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κέντρο.

Αγοράστε Καινούρια Πράγματα

Η βόλτα για την αγορά σχολικών ειδών είναι απολαυστική. Ας πάμε παρέα με το παιδί . Μπορούμε να διαλέξουμε μαζί τα νέα του τετράδια, στύλο και μολύβια. Η αγορά καινούριων σχολικών θα φτιάξουν σίγουρα τη διάθεση του και θα το γεμίσουν ενέργεια για τη νέα σχολική χρονιά. Προσοχή όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές. Πρέπει να δώσουμε στο παιδί να καταλάβει πως πρέπει να αγοραστούν τα απολύτως απαραίτητα για την επιστροφή του στα θρανία. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις και κάποια πράγματα από την περσινή χρονιά που παραμένουν σε καλή κατάσταση.

Κάντε Πρόγραμμα- Βάλτε Κανόνες

Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια ρουτίνα και κάποιους κανόνες να ακολουθούν. Είναι καθήκον να μεριμνούμε για την τοποθέτηση και τήρηση των ορίων αυτών που κατευθύνουν και προσανατολίζουν τα παιδιά. Σίγουρα το πρώτο μας μέλημα είναι η ρύθμιση της ώρας ύπνου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου. Ακόμη καλύτερα 9 ή 10 ώρες ύπνου βοηθούν περισσότερο.  Αντίστοιχα θα πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένες ώρες μελέτης των σχολικών μαθημάτων , αλλά και συγκεκριμένες ώρες που το παιδί θα ξεκουράζεται και θα παίζει. Έτσι θα υπάρχει σωστό προγραμματισμός.

Βελτιώστε τη διατροφή του

Εκτός από τον ύπνο , η διατροφή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την προετοιμασία για το σχολείο . Τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , τρώνε πιο συχνά λιπαρά εδέσματα , γλυκά, τσιπς, τηγανητές πατάτες, παγωτά και σοκολάτες. Η προετοιμασία για το σχολείο απαιτεί μια καλύτερη διατροφή πιο πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Παράλληλα τα αναψυκτικά , οι σοκολάτες και άλλα τρόφιμα ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πρέπει να αποφεύγονται. Η καφεΐνη προκαλεί στα παιδιά αϋπνία και διαταραχές στον ύπνο.

Συζητήστε μαζί του

Η καθημερινή επικοινωνία με το παιδί είναι σημαντική. Πρέπει να είμαστε ενήμεροι για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει , για τις σχέσεις του με τους συμμαθητές του και τους δασκάλους του. Κατά την έναρξη και διάρκεια της σχολικής χρονιάς , τα παιδιά έχουν ανάγκη να μας μιλούν για τις εμπειρίες και τα προβλήματα τους και για αυτό εμείς πρέπει να επιζητούμε αυτή την επικοινωνία.