Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Η Παγκόμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που καθιερώθηκε την ίδια μέρα, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ΤΟ 1989.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Πρόκειται για 54 άρθρα, τα οποία επικυρώθηκαν από 191 κράτη και αναφέρονται στα δικαιώματα των παιδιών. Οι μόνες χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στα 191 κράτη, είναι οι Η.Π.Α. και η Σομαλία. Τα διακιώματα των παιδιών, σύμφωνα με τη διακήρυξη του 1959 από τους λαούς των Ηνωμένων Εθνών, είναι τα παρακάτω:

1) Όλα τα παιδιά είναι ίσα, ανεξάρτητα από το φύλλο, το χρώμα και τη θρησκεία.
2) Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώσουν με φυσιολογικό και υγιεινό τρόπο, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά.
3) Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το κάθε παιδί, δικαιούται να έχει ένα όνομα και μία εθνικότητα.
4) Όλα τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται ικανοποιητικά, να έχουν σπίτι, ιατρική φροντίδα και να ψυχαγωγούνται.
5) Αν το παιδί έχει κάποιο σωματικό πρόβλημα, δικαιούται να έχει ιδιαίτερη φροντίδα και εκπαίδευση.
6) Κάθε παιδί χρειάζεται μία οικογένεια. Αν δεν έχει οικογένεια, ή αν είναι πολύ φτωχή, οφείλει να το φροντίσει το κράτος.
7) Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση. Η στοιχειώσης εκπαίδευση πρέπει να είναι δωρεάν και υποχρεωτική.
8) Σε έκτακτες καταστάσεις, στα παιδιά πρέπει να παρέχεται βοήθεια πριν από όλους τους άλλους.
9) Δεν επιτρέπεται κανένα παιδί να δουλεύει αν δεν φτάσει στη κατάλληλη ηλικία και να κάνει ανθυγιεινή εργασία.
10) Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν μέσα σε πνεύμα φιλίας, ειρήνης και παγκόσμιας αδελφοσύνης.

Παρόλ’ αυτά, εν έτη 2013, χιλιάδες παιδιά συνεχίζουν να υποφέρουν, είτε από φτώχεια, είτε ως θύματα πολέμου, είτε εξαιτίας ασθενειών. Τραγική ειρωνεία, θα ‘λεγε κανείς, αφού υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά και όλα τα εφόδια για να βοηθήσουν, και αντ’ αυτού μένουν αμέτοχες.

Η εικόνα από παιδιά που πεινούν, που βασανίζονται, που κακοποιούνται και στερούνται στοιχειώδους εκπαίδευσης, αποτελεί ντροπή για τον άνθρωπο του 21ου αιώνα και ανάγκη για να θυμηθούμε το δικαίωμά τους για μια ζωή με αξιοπρέπεια, σεβασμό, φροντίδα και αγάπη.

Παρά τα σημαντικά βήματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ιδιαίτερη βελτίωση στην τραγική εικόνα των αριθμών που παρουσιαζουν οι σχετικές εκθέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τα παιδιά όλου του κόσμου να αποκτήσουν ξανά το χαμόγελό τους ή ακόμα καλύτερα να το διατηρήσουν. Όλα τα παιδιά δικαιούνται καλής ποιότητας ζωή και πάνω από όλα, αγάπη! Τίποτε άλλο!