Παγκόσμια ημέρα παιδιού – Όλα τα παιδιά γιορτάζουν

Στις 11 Δεκεμβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα παιδιού. Όλα τα παιδιά του κόσμου γιορτάζουν, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής και θρησκείας.

kidsfun_paidia_kosmos

Αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα του καθενός από αυτά. Στην Ελλάδα γιορτάζεται ως παγκόσμια μέρα των παιδιών και η μέρα ίδρυσης της unicef. H δράση της unicef είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και πασχίζει για τα δικαιώματα του παιδιού ανά τον κόσμο.

Τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Το μέλλον αυτού του κόσμου και πρέπει να τους φερόμαστε με τον απαραίτητο σεβασμό και αγάπη. Έχουν δικαιώματα , που στις μέρες μας και με την εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης, είναι από τα πρώτα δικαιώματα που θυσιάζονται στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης αλλά και γενικότερα της κρίσης της ανθρωπότητας σε κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Μέσα σε αυτό τον κόσμο λοιπόν, που μεγαλώνουν τα παιδιά, βιώνουν τη σκληρότητα και τις επιπτώσεις μιας ανισότητας που τα καθιστά ευάλωτα σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης. Για αυτό και μείς πρέπει να κάνουμε κάτι για να τους εξασφαλίσουμε μια ζωή μακριά από την αδικία και τη βιαιότητα. Η παιδική ηλικία και η ξεγνοιασιά που την χαρακτηρίζει πρέπει να προστατεύεται. Κάθε παιδί σε κάθε γωνιά του κόσμου αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Να μην χάνει το χαμόγελο του και να μην «κλέβουν» την αθωότητα του. Κάθε παιδί αξίζει την ευτυχία. Δικαιούται να έχει σπίτι, φαγητό και ιατρική φροντίδα. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη εκπαίδευση και στο πολύτιμο αγαθό της γνώσης. Αξίζουν μια οικογένεια όπου μέσα σε αυτή θα μάθουν τη σημασία της αγάπης, της φιλίας, της ειρήνης και θα τα κάνει πιο δυνατά για να ανταπεξέλθουν στο σκληρό κόσμο της πραγματικότητας. Κανένα παιδί δεν πρέπει να δουλεύει σε ακατάλληλη ηλικία, ειδικά σε άθλιες συνθήκες, να υποδουλώνεται και να κακοποιείται. Σε κάθε παιδί πρέπει να δίνεται βοήθεια όταν αυτή επιβάλλεται. Δικαιούται να ζήσει σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει ασφάλεια και θα μάθει να ζει σε ένα ελεύθερο κόσμο χωρίς βία και φτώχεια. Έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και την αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο. Κανένα παιδί δεν πρέπει να ναι αποκλεισμένο. Όλα τα παιδιά είναι ίσα. Όλα τα παιδιά δικαιούνται τη θέση τους σε αυτό τον αφιλόξενο κόσμο. Για αυτό πρέπει να παλέψει ο καθένας ξεχωριστά.

Είναι ευθύνη όλων μας να τους διασφαλίσουμε ένα μέλλον που τους αξίζει. Ένα μέλλον που θα τους δίνει ελπίδα. Ας γίνει αυτή η μέρα το εφαλτήριο μιας αλλαγής που θα στοχεύει σε ένα καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Ένα κόσμο πιο δίκαιο και ειρηνικό με κοινωνική αλληλεγγύη. Έναν κόσμο που δεν θα κάνει διακρίσεις σε χρώματα και φυλές και θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Ένα κόσμο που θα τον δημιουργήσουμε από την αρχή, κάνοντας ο καθένας τη δική του προσπάθεια, γιατί η ατομική προσπάθεια φέρνει και συλλογικό αποτέλεσμα και όπως λέγεται, ο κόσμος δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας.