Παιδί και Σιδεράκια

Δεν είναι λίγα τα παιδιά, που κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φορέσουν σιδεράκια. Οι λόγοι που το επιβάλουν είναι σημαντικοί.

Παιδί και Σιδεράκια

Πότε ειναι απαραίτητα τα σιδεράκια;

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν ένα παιδί χρειάζεται την βοήθεια του ορθοδοντικού. Μεγάλα διαστήματα ή κενά μεταξύ των δοντιών, δόντια τα οποία είναι συνωστισμένα ή σε στροφή, δόντια που προέχουν: αυτά είναι τα πιο κοινά σημεία που υποδεικνύουν ότι απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία.
Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν: δυσκολία στο μάσημα, κενό μεταξύ των πάνω και κάτω μπροστινών δοντιών, υπερκάλυψη (100%) των κάτω δοντιών από τα επάνω και συνεχώς ανοιχτό στόμα για την διευκόλυνση της αναπνοής.

Μήπως είναι αργά για σιδεράκια;

Πολλές φορές έχουμε δει ενήλικες να φορούν σιδεράκια. Ποτέ δεν είναι αργά για ορθοδοντική θεραπεία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν υγιείς περιοδοντικοί ιστοί και δόντια. Πολλοί ενήλικες δέχονται ορθοδοντική θεραπεία, ξεπερνώντας διάφορα εμπόδια που τους στέρησαν αυτή την δυνατότητα κατά την παιδική τους ηλικία. Ακόμα και ενήλικες 50-60 ετών μπορούν να βάλουν σιδεράκια προκειμένου να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και την στοματική τους υγεία.

Σε ποια ηλικία φαίνεται το πρόβλημα;

Η πρώτη ορθοδοντική εξέταση πρέπει να γίνει σε ηλικία περίπου 7 ετών εκτός αν υποψιαζόμαστε κάποιο πρόβλημα νωρίτερα.
Η εξέταση δεν συνεπάγεται απαραίτητα την έναρξη ορθοδοντικής θεραπείας. Μετά την εκτίμηση της κατάστασης, ο ορθοδοντικός μπορεί να συστήσει την απλή παρακολούθηση του παιδιού κάθε έξι ή δώδεκα μήνες.
Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ευνοϊκή ανατολή των δοντιών και ίσως στην αποφυγή εξαγωγών μονίμων δοντιών αργότερα.

Οταν τα φορέσει

• Ο ορθοδοντικός θα τοποθετήσει τα κατάλληλα σιδεράκια στα σημεία που πρέπει, ώστε τα δόντια να μετακινηθούν στο σωστό σημείο
• Το σύνολο των επισκέψεων που θα γίνουν εξαρτάται από τη διάρκεια της θεραπείας, η οποία εξαρτάται από την περίπτωση. Σε γενικές γραμμές χρειάζεται μία επίσκεψη ανά 1,5 μήνα
• Η θεραπεία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικές περιπτώσεις, όπως μικρές στροφές των δοντιών, μπορεί να διορθωθούν εύκολα. Άλλες, όπως η ύπαρξη μεγάλων διαστημάτων, μπορεί να απαιτήσουν περισσότερο χρόνο για την διόρθωσή τους.

Στοματική Υγιεινή

Τα “σιδεράκια” βοηθούν στην καλυτέρευση της εμφάνισης, η οποία συνδέεται με την δημοτικότητα, την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, τον αυτοσεβασμό και την προσωπικότητα.
Η ορθοδοντική θεραπεία βοηθά, επίσης, στην καλυτέρευση της στοματικής υγιεινής. Έτσι μπορούν να αποφευχθούν μελλοντικές τερηδόνες, ουλίτιδες, περιοδοντίτιδες και πιθανόν απώλειες δοντιών.