Πώς θα νικήσουμε την ψωρίαση;

Βοηθήστε το παιδί σας να απαλλαγεί από το ερεθισμένο, ξηρό και γεμάτο πλάκες δέρμα και να απολαύσει το καλοκαίρι του.

kidsfun.gr-photo-goneis-ygeia-paidia-psoriash - pws na thn antimetwphsoume

Η θερινή περίοδος θεωρείται ευεργετική για το αυτοάνοσο νόσημα της ψωρίασης. Η έκθεση στον ήλιο αλλά και η χαλάρωση μειώνουν τις εξάρσεις. Όπως εξηγεί η δερματολόγος δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του τμήματος Δερματολογίας και Laser της κλινικής Cosmetic Derma Medicine μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας, ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της δερματοπάθειας, όπως η κοκκινίλα και η δημιουργία λεπιών ή πλακών στην επιδερμίδα. Όλα αυτά δεν είναι μεταδοτικά, αλλά οι αντιδράσεις από τα υπόλοιπα παιδάκια επηρεάζουν την ψυχολογία του δικού μας. Η θεραπεία για την ψωρίαση δεν είναι μία και οι μέθοδοι ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο. Η ειδικός παραθέτει τις εξής λύσεις:
 
1.Εφαρμογή αντιηλιακού: Το φυσικό φως έχει θετική επίδραση στην ψωρίαση. Ωστόσο προσέχετε ώστε το παιδί σας να μην εκτίθεται υπερβολικά στον ήλιο και να φοράει αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Το φθινόπωρο μπορείτε να ενημερωθείτε και για την φωτοθεραπεία (χρήση UV ακτινοβολίας με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή).

2. Οι εξειδικευμένες ενυδατικές κρέμες: Αναζητήστε στα συστατικά τους σαλικυλικό οξύ, λακτικό οξύ, ουρία και γλυκολικό οξύ. Οι παραπάνω ουσίες βοηθούν στην απολέπιση, ώστε το νέο δέρμα να είναι υγιές. Επίσης ενισχύουν την ενυδάτωση και συνήθως χορηγούνται συνδυαστικά με αγωγή.

3.Η φαρμακευτική αγωγή. Τα ανάλογα (παράγωγα) της βιταμίνης D και εκείνα της βιταμίνης Α (τοπικά ρετινοειδή) είναι σκευάσματα που εμποδίζουν το σχηματισμό πλακών. Από την άλλη, τα τοπικά κορτικοστεροειδή συνήθως χορηγούνται στην οξεία φάση της ψωρίασης και περιορίζουν τη φλεγμονή και την φαγούρα. Συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας γιατί η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο δέρμα. Τέλος, μια άλλη μορφή αγωγής είναι ο συνδυασμός κορτιζόνης και κολσιποτριόλης που ενδείκνυται για ήπια και μέτρια μορφή ψωρίασης και περιέχεται σε ένα σκεύασμα

Info: Cosmetic Derma Medicine, τηλ.: 210 6980451, www.cosmeticdermamedicine.gr

Δερματολόγος Δρ. Κωνσταντίνα Μάμαλη

kidsfun.gr-photo-goneis-ygeia-paidia-dermatologos -konstantina-mamalh- pswriash