Συμβουλές για Καλή Σχολική Χρονιά

Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει και μαζί ξεκινά και το χειμερινό πρόγραμμα με τις δεκάδες υποχρεώσεις για μικρούς και μεγάλους. Δε χρειάζεται άγχος. Χρειάζεται σωστός προγραμματισμός ώστε να ανταποκριθούν όλοι στις απαιτήσεις της νέας σεζόν. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά που ξεκινούν το σχολείο όσο μπορούμε. 

Συμβουλές για Καλή Σχολική Χρονιά

1. Ξενάγηση στο Σχολείο 

Μια επίσκεψη στις σχολικές εγκαταστάσεις στο τέλος του καλοκαιριού , θα βοηθήσει πολύ το παιδί να αισθανθεί πιο οικεία στον συγκεκριμένο χώρο. Μία βόλτα στο προαύλιο , μία μικρή ξενάγηση στις αίθουσες και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, σίγουρα θα βοηθήσουν στην καλύτερη προσαρμογή του. Οι χώροι την πρώτη ημέρα θα του είναι πλέον γνωστοί.

2. Μαζί την πρώτη μέρα

Την πρώτη ημέρα καλό θα ήταν να συνοδεύσουμε το παιδί στο σχολείο , ή εμείς ή κάποιο άλλο στενό πρόσωπο , με το οποίο το παιδί αισθάνεται άνετα και είναι συναισθηματικά δεμένο , αν εμείς δεν μπορούμε . Η παρουσία μας στο προαύλιο μέχρι να μπει το παιδί στην τάξη θα το ανακουφίσει , καθώς δεν θα αισθάνεται μόνο του τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά επαφής με το καινούριο περιβάλλον. Προσοχή όμως να μην το παρακάνουμε και μείνουμε εκεί περισσότερο ή το συνοδεύουμε κάθε μέρα γιατί αυτό θα του κάνει κακό.

3. Γνωριμία με άλλα παιδιά

Είναι πολύ πιθανός η βόλτα μας στις σχολικές εγκαταστάσεις , να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε και άλλες μαμάδες με μελλοντικούς συμμαθητές του παιδιού μας , που γνωρίζουν και εκείνοι τους χώρους. Αν ενθαρρύνουμε το παιδί να γνωριστεί μαζί τους ώστε να έχει κάποιους φίλους-γνωστούς τις πρώτες μέρες στο σχολείο. Θα αισθανθεί μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια. Άλλα σημεία συνάντησης υποψήφιων συμμαθητών μπορεί να είναι η παιδική χαρά της γειτονιά μας., αν επιλέξουμε το δημόσιο σχολείο της περιοχής μας , ή κάποιο τοπικό αθλητικό κέντρο. Είναι σημαντικό να έχει κάποια γνώριμα πρόσωπα τις πρώτες ημέρες μέσα στην τάξη.

4. Πολλά τα θετικά

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν και να συνειδητοποιήσουν τα δεκάδες θετικά που θα τους προσφέρει το σχολείο.Για αυτό ας τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια τονίζοντας ότι το σχολείο δεν είναι μόνο υποχρεώσεις και διάβασμα αλλά έχει πολλά θετικά. Ας τους πούμε για τους καινούριους φίλους, που θα γνωρίσουν , για τα παιχνίδια που θα παίζουν , για τα πράγματα που θα μάθουν , τα οποία θα τους χρησιμεύσουν σε πρακτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα θα μπορούν να μετράνε και να διαβάζουν.

5. Διάβασμα Βιβλίων

Υπάρχουν πολλά βιβλία στην αγορά που αφορούν στην πρώτη ημέρα των παιδιών στα σχολεία . Ας τα δανειστούμε από φίλους , ή ας αγοράσουμε μερικά από αυτά, για να τα διαβάσουμε με τα παιδιά και να συζητήσουμε μαζί τους τα συναισθήματα που έχουν λίγες μέρες πριν το σχολείο. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τι πραγματικά νιώθουν και πως αισθάνονται. Με αφορμή τα όσα θα διαβάσουμε , μπορούμε να προετοιμάζουμε τα παιδιά για πιθανές δυσκολίες που θα συναντήσουν.

6. Ευχάριστο Κλίμα

Είναι απαραίτητο να υπάρχει ευχάριστο στο σπίτι. Έτσι καλό είναι να δίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα κάθε πρωί. Φροντίζουμε κάθε μέρα που θα ξυπνάμε το παιδί να είμαστε χαμογελαστές και να φαινόμαστε ορεξάτες και χαρούμενες.  Έτσι όλο θα ξεκινάμε με χαμόγελο την ημέρα μας.  Κατά τη διάρκεια του πρωινού, που παίρνουμε όλοι μαζί , μπορούμε να συζητάμε για τα θέματα της ημέρας που ξεκινά και να τονίζουμε στο παιδί μας πόσο τυχερό είναι που καθημερινά πηγαίνει στο σχολείο και μαθαίνει τόσα καινούρια νέα πράγματα.

7.Πρωτοβουλίες

Το παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται ρομπότ! Πρέπει να του δώσουμε πρωτοβουλίες σε πολλά πράγματα. Ας το αφήσουμε να διαλέγει κάθε μέρα μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει.  Ας κάνουμε όλες τις απαραίτητες αγορές για το σχολείο μαζί του προκειμένου να επιλέξει το ίδιο ότι του αρέσει και ότι το βολεύει. Δεν ξεχνάμε ότι το δωμάτιο του είναι ο προσωπικός του χώρος , που παίζει και διαβάζει για αυτό ας ρωτήσουμε και τη δική του γνώμη αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι. Και πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση για το νέο σπορ που θα ξεκινήσει καλό θα ήταν να το συζητήσουμε μαζί του και να καταλάβουμε τι είναι αυτό που του αρέσει.

8. Εμψύχωση του Παιδιού

Η ψυχολογία παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε ένα παιδί που ξεκινά το σχολικό του μαραθώνιο. Πρέπει να του μάθουμε ότι ως μέλος μιας σχολικής ομάδας, της τάξης του, θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με τους συμμαθητές του, να επικοινωνεί μαζί τους και να αντιμετωπίζει σωστά κάθε επιτυχία αλλά και κάθε αποτυχία του. Σε κάθε πιθανή απόρριψη ή αποτυχία του πρέπει να συζητάμε μαζί του, να το εμψυχώνουμε , να τονώνουμε την αυτοπεποίθηση του και όχι να το κατακρίνουμε.