Συμβουλές για τις Ψείρες

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς άρχισε να αποτελεί και πάλι πρόβλημα για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς η φθειρίαση της κεφαλής των μικρών και κυρίως των μαθητών. Δεν χρειάζεται όμως πανικός. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

Συμβουλές για τις Ψείρες

Συστηματικός Έλεγχος

Δεν είναι υπερβολικό να παρακολουθούμε σχεδόν καθημερινά το κεφάλι των παιδιών που γυρίζουν από το σχολείο . Με το συχνό έλεγχο, η θεραπευτική αγωγή εφαρμόζεται γρήγορα , αποτελεσματικά και δεν δημιουργούνται πηγές μόλυνσης.  Τέλος, αν διαπιστώσουμε φαγούρα του παιδιού στο κεφάλι , αυτό πρέπει να μας προβληματίσει , καθώς η φαγούρα αποτελεί σημαντική ένδειξη για ύπαρξη ψείρας. 

Άμεση & Σωστή Θεραπεία

όταν εντοπίσουμε ψείρες στο κεφάλι του παιδιού απαιτείται άμεση αντιφθειρική αγωγή η οποία θα εξοντώσει τις ψείρες αλλά και την κόνιδα. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε ακριβώς τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φαρμακευτικών προϊόντων που θα χρησιμοποιήσουμε. Οι φαρμακευτικές θεραπείες εξοντώνουν τις ψείρες και τα αυγά τους, αλλά συνήθως πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να σταματήσει η φαγούρα. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός μας μπορεί να μας προτείνει να επαναλάβουμε τη θεραπεία μετά από 7-10 μέρες , ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης.

Προσοχή και μετά

Μπορεί η μπόρα να πέρασε , αλλά χρειάζεται προσοχή. Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε με άλλους βούρτσες, χτένες, καπέλα, μαντήλια, πετσέτες και οτιδήποτε άλλο ακουμπάει το κεφάλι και τα μαλλιά μας. Δεν ξεχνάμε ότι ο τακτικός έλεγχος πρέπει να συνεχιστεί καθ’όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.