Τι Ενέργεια Καταναλώνουν τα Παιδιά;

Η μέρα μας ξεκινάει νωρίς το πρωί με το σχολείο και συνεχίζεται με διάβασμα, φροντιστήρια και πολλές δραστηριότητες ως αργά το απόγευμα. Μικρά τακτικά γεύματα πλούσια σε βιταμίνες θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντεπεξέλθουμε στο δύσκολο καθημερινό πρόγραμμά μας. Τι Ενέργεια Καταναλώνουν τα Παιδιά;

 Ενέργεια: Τι καταναλώνουμε ; Τι χρειαζόμαστε;

Χάνουμε 350 θερμίδες με 1 ώρα Παιχνίδι ή 1 ώρα Σπορ

Για τα δραστήρια παιδιά που το παιχνίδι ισοδυναμεί με μια ώρα πατίνια ή ποδήλατο ή τρέξιμο στην παιδική χαρά οι θερμίδες που καταναλώνουν είναι 350. Για ένα παιδί που δεν έχει και τόσο έντονη φυσική δραστηριότητα και περνάει τον περισσότερο χρόνο του μπροστά στην τηλεόραση που καταναλώνει είναι λιγότερες, για αυτό πρέπει  να προσέχουμε τι τρώμε και πόσο συχνά το τρώει.

Χάνουμε 560 θερμίδες με 8 ώρες ύπνου

Ό,τι άλλο και αν κάναμε κατά την διάρκεια των 8 ωρών θα χάναμε σίγουρα περισσότερες θερμίδες.Για αυτό ” ο ύπνος θρέφει τα παιδιά” και είναι από μόνος του αντίδοτο για την κουραστική μέρα που πέρασε και την πολυάσχολη μέρα που θα ξημερώσει. Επειδή, όμως, όταν κοιμόμαστε για αρκετές ώρες ξυπνάμε με άδειο στομάχι, χρειαζόμαστε ένα πλούσιο πρωινό, να αποκτήσουμε την απαραίτητη ενέργεια που θα μας χρειαστεί μέσα στην μέρα.

Κερδίζουμε 350 θερμίδες με 1 γιαούρτι και 1 φέτα ολικής άλεσης με τυρί

Ένα γιαούρτι έχει 165 θερμίδες και το ψωμί ολικής άλεσης με το τυρί 250 θερμίδες. Το γαιουρτάκι μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στη βόλτα για ένα ευχάριστο διάλειμμα από το παιχνίδι, μιας και ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υδατανθρακών που περιέχει θα μας δώσει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε την ενέργεια που χάσαμε κάνοντας το σπορ που μας αρέσει , διαλέγοντας ένα γλυκό,( ένα μεγάλο εκλέρ σοκολάτας, 370 θερμίδες) αποκλείουμε ένα μεγάλο συνδυασμό τροφών με μεγαλύτερη θρεπτική αξία.

Κερδίζουμε 560 θερμίδες με 1 κρουασάν, 1 φλιτζάνι γάλα και 1 μήλο

Ένα κρουασάν ή μια κρέπα σοκολάτας έχει 270 θερμίδες, ένα φλιτζάνι με πλήρες παστεριωμένο γάλα έχει 160 θερμίδες, ενώ ένα μέτριο μήλο έχει 132 θερμίδες. Το πρωινό μας πρέπει να περιλαμβάνει πλήρες γάλα ή γιαούρτι, δημητριακά ή ψωμί, φρούτα και τυρί. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών προσφέρει στον οργανισμό μας την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθουμε ε όλες τις υποχρεώσεις μας.

Χάνουμε 130 θερμίδες με 1 ώρα διάβασμα

Το διάβασμα είναι η “υποχρεωτική “-καθημερινή δραστηριότητα μας. Και με το διάβασμα καίμε θερμίδες αφού η ψυχική κόπωση και η λειτουργία του μυαλού καίνε και αυτές θερμίδες. Για σωστό και πιο αποτελεσματικό διάβασμα ας καθιερώσουμε μια συγκεκριμένη ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι αφιερωμένη στο διάβασμα και ας φροντίσουμε να διακόπτουμε την ώρα της μελέτης με ελαφρά και θρεπτικά σνακ.

Κερδίζουμε 130 θερμίδες με 1 φρούτο ή 1 ποτήρι γάλα

Η μπανάνα περιέχει 120 θερμίδες και έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και για αυτό μας δίνει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Και ένα ποτήρι γάλα πλήρες παστεριωμένο κατά τη διάρκεια της μελέτης είναι πάντα καλή επιλογή.

Πρόταση: 

Η καλύτερη συνταγή για να παίρνουμε κάθε μέρα τη ενέργεια που χρειαζόμαστε είναι το 

  • 50 -55% των θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακες. Μια βασική πηγή ενέργειας που βρίσκεται στα φρούτα, τα σιτηρά, τη ζάχαρη το μέλι .
  • 25 -30% των θερμίδων να προέρχεται από λιπαρά. Μπορεί να έχουν τις περισσότερες θερμίδες αλλά δίνουν και την μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας.
  • 10-15% των θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνες. Μας βοηθούν να χτίσουμε και να διατηρήσουμε γερό και υγιή οργανισμό.Οι καλύτερες πηγές του είναι οι ξηροί καρποί , τα όσπρια , τα γαλακτοκομικά, τυρί, τα αυγά, το κρέας και το ψάρι.