Το Μενού του Μαθητή για Καλύτερη Απόδοση

Η καθημερινότητα ενός μαθητή είναι σίγουρα πολύ κουραστική, καθώς περιλαμβάνει δεκάδες δραστηριότητες, σχολικές και μη. Έτσι η σωστή διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο αφού μας κρατά σε φόρμα και μας δίνει την δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της ημέρας.

Το Μενού του Μαθητή για Καλύτερη Απόδοση

Σωστό πρωινό

Το πρωινό, είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας, ειδικότερα για τους μαθητές που βρίσκονται και σε περίοδο ανάπτυξης. Αυτό θα μας δώσει την απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας που ακολουθεί.
Ένα σωστό πρωινό πρέπει να καλύπτει περίπου το 25% των θρεπτικών και ενεργειακών αναγκών που χρειαζόμαστε καθημερινά. Για αυτό το πρωινό μας πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Απαραίτητα για το πρωινό μας είναι για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν πρωτεΐνες αλλά και ασβέστιο για χτίσιμο γερού σκελετού.

Η παράλειψη του πρωινού βάζει τα παιδιά σε διατροφικό κίνδυνο. Το 1/3 των παιδιών που παραλείπουν το πρωινό, δεν θα ικανοποιήσει τις ημερήσιες ανάγκες του σε πρωτεΐνη και το 75% θα χάσει την συνιστάμενη πρόσληψη ασβεστίου.

 Γεύμα στο σχολείο

Κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών οι μαθητές κουράζονται για αυτό έχουν ανάγκη από κατάλληλα σνακ που τους δίνουν ενέργεια. Ένα γιαούρτι, ένας χυμός, ένα φρούτο, ή ένα τοστ, αποτελούν μια ιδανική επιλογή για σνακ στο σχολείο. Σνακ που θα μας χορτάσουν αλλά και που θα μας δώσουν και την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε ευχάριστα και με όρεξη το υπόλοιπο της ημέρας.
Οι μαθητές που τρώνε ένα καλό πρωινό και ένα ενδιάμεσο γεύμα στο σχολείο συνηθίζουν να καταναλώνουν μικρότερα και πιο προσεγμένα σε ποιότητα κυρίως γεύματα.

Μεσημεριανό πλούσιο & θρεπτικό
Το μεσημεριανό μας γεύμα έχει μεγάλη σημασία, καθώς θα μας δώσει την δύναμη ώστε να συνεχίσουμε γεμάτοι ενέργεια το δύσκολο ημερήσιο μας πρόγραμμα. Για αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε ενέργεια και βιταμίνες. Ένα πιάτο κρέας με πατάτες ή ρύζι, λίγο σαλάτα, 1 κομμάτι τυρί και 1 φέτα ψωμί είναι ένα πλήρες μεσημεριανό.
Η κυριότερη ενεργειακή πηγή για τον άνθρωπο είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας, καθώς πρόκειται για το κύριο «καύσιμο» του εγκεφάλου αλλά και των μυών, κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και της άσκησης αντίστοιχα. Για αυτό τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή. Από τις σημαντικότερες διατροφικές πηγές υδατανθράκων είναι τρόφιμα, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά και η πατάτα. Ας προτιμήσουμε λοιπόν την κατανάλωσή τους στο μεσημεριανό γεύμα.

Απογευματινό Σνακ …το απαραίτητο

Επειδή οι υποχρεώσεις μας δεν τελειώνουν όταν γυρίζουμε από το σχολείο, ένα απογευματινό σνακ είναι απαραίτητο για να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντέξουμε το υπόλοιπο της ημέρας. Πολλά σνακ είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία- τα οποία μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ανισόρροπη διατροφή γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να διαλέγουμε με προσοχή τα σνακ που καταναλώνουμε.

Προτάσεις

Φρέσκα φρούτα & Χυμοί φρούτων
Γιαούρτι
Ξηροί Καρποί
Μπάρες δημητριακών
1 κομμάτι σπιτικό κέικ

Τι να προσέξουμε;

Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε.
-Αλλαντικά
Αποφεύγουμε τα καρυκεύματα, τα μπαχαρικά, τα λιπαρά και τις κατεργασμένες τροφές, όπως το σαλάμι και το ζαμπόν.
-Αναψυκτικά
Είναι ποτά που περιέχουν πολλή ζάχαρη, προκαλούν προβλήματα δυσπεψίας και μερικές φορές προκαλούν και αϋπνία.
– Αλάτι
Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού η οποία αργότερα μπορεί αν προκαλέσει διάφορα προβλήματα.
– Ζάχαρη
Προσοχή χρειάζεται και στη ζάχαρη. Αποφεύγουμε την υπερβολική και χωρίς έλεγχο κατανάλωση γλυκών. Προτιμάμε ώριμα φρούτα και σπιτικά γλυκά που είναι και πιο υγιεινά.

Ξέρατε ότι;

Για μνήμη ελέφαντα...Η βιταμίνη Ε που είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση του εγκεφάλου και βρίσκεται στα δημητριακά, τα αυγά και τα πράσινα σαλατικά, και ο φώσφορος, ακονίζουν την μνήμη μας.
Το μυαλό χρειάζεται την… γυμναστική του
Εκτός από τη σωματική άσκηση, υπάρχει και η άσκηση του μυαλού. Περνώντας τον ελεύθερο χρόνο μας με σταυρόλεξα, σπαζοκεφαλιές και παζλ κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση.