Φροντίζοντας για την ολοκληρωμένη Εκπαίδευσή του

Η εκπαίδευση του παιδιού είναι το παν για την εξέλιξή του. Εκτός όμως από την σχολική εκπαίδευση, πρέπει να φροντίσουμε και τις υπόλοιπες καθημερινές του δραστηριότητες που θα βοηθήσουν την σωστή ανάπτυξή του  Οι ξένες γλώσσες, ο αθλητισμός και το παιχνίδι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του  .Φροντίζοντας για την ολοκληρωμένη εκπαίδευσή του

Πάνω απ΄όλα το σχολείο

Το σχολείο θεωρείται για την εκπαίδευση του πολύ καθοριστικό: το παιδί μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει, γνωρίζει τους αριθμούς και κάνει τις πρώτες του πράξεις, μαθαίνει να μελετά και να ακολουθεί τους κανόνες του σχολείου. Ιδιαίτερα σημαντικά είναι η καθημερινή του επαφή με φίλους και συμμαθητές. Έτσι πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:

  • Επιλογή Σχολείου:

Αξίζει να δωσουμε όλη μας την προσοχή και να ερευνήσουμε διεξοδικά όλες τις επιλογές που υπάρχουν. Τα παιδιά -όλα τα παιδιά-αξίζουν το καλύτερο και η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας, είναι να τους παρέχουμε την καλύτερη δυνατή παιδεία και εκπαίδευση. Πρέπει λοιπόν, η απόφαση να βασίζεται στην άποψη των ειδικών. Άνθρωποι που ασχολούνται με την εκπαίδευση σοβαρά και γνωρίζουν τις απαιτήσεις των καιρών αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει α τηρεί οποιοδήποτε σχολείο.

  • Σχέση με τους Δασκάλους:

Το σχολείο για τα επόμενα χρόνια θα αποτελεί το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Η επαφή με τον δάσκαλο ή την δασκάλα του είναι καθημερινή και πρέπει να αποτελεί μαι σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης. Έτσι το διδακτικό προσωπικό θα πρέπει να έχει την αποδοχή μας, αλλά παράλληλα και την αποδοχή του παιδιού.Έτσι πριν την μεγάλη απόφαση μπορούμε να συζητήσουμε από κοντά με τους δασκάλους του σχολείου, παρουσία του παιδιού.

  • Πότε να ξεκινήσει ξένη γλώσσα

Η εκμάθηση μιας ή και περισσοτέρων ξένων γλωσσών έχει γίνει απαραίτητη στην εποχή μας. Δεν υπάρχει η κατάλληλη  συνταγή που θα μας υπαγορεύσει πότε θα στείλουμε το παιδί μας σε φροντιστήριο για να μάθει να μιλάει την πρώτη του ξένη γλώσσα. Καλό είναι να καταλάβουμε τις ανάγκες του και να ακούσουμε τις ανησυχίες του και με βάση τον χαρακτήρα που θα έχει διαμορφώσει θα πάρουμε τη σωστή απόφαση. Σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών η κατάλληλη περίοδος που μπορεί να  ξεκινήσει το παιδί να μάθει μια ξένη γλώσσα είναι μετά τη δευτέρα δημοτικού, όταν και θα έχει ήδη καταφέρει να αποκτήσει μια γενική γνώση στη μητρική του γλώσσα. Ωστόσο τίποτα δεν τελειώνει όταν το παιδί αποφασίσει να μάθει μια ξένη γλώσσα. Πάντα οι γονείς έχουν το άγχος για το κάτι παραπάνω και για το πότε θα μπορούσε το παιδί τους να μάθει και μια δεύτερη ξένη γλώσσα. Συνήθως αυτό γίνεται στην Πέμπτη δημοτικού, ενώ καλό θα ήταν εφόσον το παιδί αποφασίσει ότι θέλει να μάθει και μια δεύτερη ξένη γλώσσα, να  πάρει την πρωτοβουλία και αποφασίσει εκείνο ποια θα είναι. Εμείς μπορούμε να το συμβουλέψουμε, αλλά όχι να του επιβληθούμε.

  • Ας ξεκινήσει ένα σπορ

 Ο αθλητισμός, τα σπορ και το παιχνίδι είναι για τα παιδιά ένας τρόπος όχι μόνο για να εξασκηθούν και να αναπτύξουν νέες σωματικές ικανότητες αλλά και να κάνουν νέους φίλους, να μάθουν να είναι μέλη μιας ομάδας, να ψυχαγωγούνται και να βελτιώσουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης τους. Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούμε για να μπορούν τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες ή σε κάποιο σπορ. Οι συνήθειες που θα αποκτήσουν τα παιδιά δια μέσου μιας υγιούς απασχόλησης σε ένα άθλημα ή σε ένα σπορ, θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Παράλληλα η σωματική εξάσκηση που θα κάνουν τα παιδιά με την ευκαιρία αυτής τους της απασχόλησης, θα έχει πολύ ευεργετικά αποτελέσματα για τη σωματική τους υγεία.

  • Επαφή με το Internet

Σήμερα, το Ίντερνετ έχει μπει για τα καλά τόσο στη ζωή των ενηλίκων, όσο και των μικρών παιδιών που ξεκινούν να το χρησιμοποιούν. Αναμφισβήτητα, η πρόοδος της τεχνολογίας είναι αρκετά ωφέλιμη για τους μικρούς μας φίλους, αφού τους ανοίγει νέους ορίζοντες και νέες δυνατότητες που στο παρελθόν φάνταζαν αδύνατες. Ο τεράστιος όγκος πληροφοριών του Ίντερνετ, είναι προσβάσιμος σε κάθε μαθητή  για να τον βοηθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του . Πολλές εγκυκλοπαίδειες , είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο δωρεάν και σχεδόν άκοπα.Απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, ο μαθητής μπορεί να έχει πρόσβαση σε όποιο υλικό επιθυμεί. Προσοχή όμως! Το διαδίκτυο πρέπει να χρησιμοποιείται από τα απιδιά υπό την γονική επίβλεψη πάντα.