To Παιχνίδι στο Σπίτι με Ασφάλεια

Το παιχνίδι είναι καθημερινό κομμάτι της ημέρας κάθε παιδιού. Ειδικά τώρα το χειμώνα το παιχνίδι στο σπίτι έχει την τιμητική του. Ας είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για κάθε απρόοπτο για να το απολαμβάνουμε περισσότερο.

Παιχνίδια στο Σπίτι με Ασφάλεια

Γνώση και πρόληψη

Ο πιο σωστός τρόπος για να αποφύγουμε οποιοδήποτε μικροατύχημα είναι να το προβλέπουμε. Έτσι πρέπει να ξέρουμε και να ενημερώνουμε τα παιδιά για τους κινδύνους που παραμονεύουν μέσα στο σπίτι. Πόρτες, μπαλκόνια, ηλεκτρικές συσκευές και γωνίες είναι μερικά από τα σημεία που εγκυμονούν μικροατυχήματα.

Διαμορφώστε σωστά το χώρο του

Αν ο χώρος παιχνιδιού του παιδιού, είναι σωστά διαμορφωμένος, τότε απομακρύνουμε την περίπτωση ατυχήματος. Προτιμούμε τα ξύλινα έπιπλα, χωρίς έντονες γωνίες και τα τοποθετούμε έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για παιχνίδι στο δωμάτιό του. Καλύπτουμε τις πρίζες του συγκεκριμένου χώρου, ενώ καλό είναι να απομακρύνουμε παιχνίδια που  εγκυμονούν κινδύνους.

Πρώτες βοήθειες για μικροτραυματισμούς

Το παιχνίδι στο σπίτι έχει και τα απρόοπτά του… δεν είναι λίγες οι φορές που μία λάθος κίνηση θα οδηγήσει στον μικροτραυματισμό.

  • Αν στραμπουλίξει το πόδι του;

Συμβαίνει πραγματικά καθημερινά σε εκατοντάδες παιδιά. Δεν χρειάζεται πανικός. Μία παγοκύστη στο σημείο του στραμπουλίγματος και αρκετή ξεκούραση τις επόμενες ώρες και το πρόβλημα λύθηκε.

  • Αν κοπεί ή γδαρθεί;

Σε περίπτωση κοψίματος, εκδοράς ή γενικά λύση της συνέχειας του δέρματος (ανοιχτή πληγή), καθαρίζουμε την πληγή με αντισηπτικό ή καθαρό νερό, τοποθετούμε στο σημείο ένα παχύ στρώμα Flamigel® και μετά καλύπτουμε την πληγή με γάζα ή τραυμαπλάστ. Αλλάζουμε  1-2 φορές την ημέρα. To Flamigel® θα προστατέψει τη πληγή από μόλυνση και θα βοηθήσει στη γρηγορότερη επούλωση του τραύματος αποτρέποντας τη δημιουργία ουλών ή σημαδιών. Γι’ αυτό χρησιμοποιείται μέχρι την οριστική επούλωση του τραύματος.

  • Αν πάθει έγκαυμα;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει σε περίπτωση εγκαύματος είναι να δροσίσουμε την περιοχή που έχει καεί με δροσερό τρεχούμενο νερό τουλάχιστον για 5 λεπτά. Στη συνέχεια απλώνουμε ένα παχύ στρώμα Flamigel® και καλύπτουμε με ειδική γάζα που δεν κολλάει ή τραυμαπλάστ κατάλληλο για εγκαύματα. Αλλάζουμε 2-3 φορές την ημέρα. Το Flamigel® χάρη στη δροσιστική του δράση ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο και την αίσθηση καψίματος,  επαναφέρει σε φυσιολογικά επίπεδα την υγρασία του δέρματος που έχει καεί, αποτρέπει τη δημιουργία νεκρωμένου ιστού ή φυσαλίδων στην επιδερμίδα και προάγει γρηγορότερη τη φυσιολογική διαδικασία επούλωσης. Χρησιμοποιείστε το Flamigel® σε πρόσωπο ή σώμα μέχρι την οριστική αποκατάσταση της βλάβης.

  • Αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι;

Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του ή έχει συμπτώματα όπως υπνηλία, τάση για εμετό και δυσκολία προσανατολισμού πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο και να το πάτε στο νοσοκομείο όσο ήπιο και αν είναι το χτύπημα στο κεφάλι…

Φαρμακείο στο σπιτι

Για την αντιμετώπιση μικροτραυματισμών στο σπίτι, καλό είναι να έχουμε δημιουργήσει ένα μίνι φαρμακείο, με εύκολη πρόσβαση σε όλους. Το φαρμακείο μας πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα: αποστειρωμένες γάζες, αντισηπτικό, παγοκύστες, gel για εγκαύματα, οξυζενέ. Καλό είναι να συμβουλευτούμε το γιατρό μας ή το φαρμακοποιό μας για οτιδήποτε άλλο μπορούμε να συμπληρώσουμε.

Ετοιμότητα & παρατήρηση

Η οργάνωση και η πρόληψη μας κάνουν να είμαστε έτοιμοι στη περίπτωση πιθανού ατυχήματος. Δεν αναιρούν όμως το βασικό κανόνα, που είναι ένας και μοναδικός: ΄΄Διαρκής επιτήρηση΄΄.

Τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα κάτω των 5 χρονών, δεν πρέπει να μένουν μόνα τους ούτε για ένα λεπτό, γιατί ακόμη κι αυτός ο ελάχιστος χρόνος είναι αρκετός για να προκληθεί ατύχημα. Όσο για τα μεγαλύτερα παιδιά ο κίνδυνος μπορεί να είναι μικρότερος αλλά και εκεί είναι απαραίτητος ένας μικρός έλεγχος.

Δεν ξεχνάμε

  1. Να τοποθετήσουμε στις πρίζες του ηλεκτρικού ρεύματος προστατευτικά καλύμματα
  2. Να μαγειρεύουμε στα πίσω μάτι της κουζίνας για να αποφεύγονται τα εγκαύματα
  3. Να βάζουμε κλειδαριές ασφαλείας στα παράθυρα έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοιχτούν από τα παιδιά
  4. Να επιτηρούμε το παιδί σωστά και διακριτικά όταν παίζει