Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

Ο εμβολιασμός αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία του παιδιού σας και ως γονείς θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι.
Εσείς ακολουθείτε το χρονοδιάγραμμα;

Τι είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;

Ο πνευμονοκόκκους είναι ένα βακτήριο που προκαλεί σοβαρές ασθένειες όπως μηνιγγίτιδα, σήψη, πνευμονία, και οξεία μέση ωτίτιδα (λοίμωξη του μέσου ωτός), συχνά απειλητικές για τη ζωή των μικρών παιδιών αλλά και των ενηλίκων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (μικρά παιδιά και ενήλικες) χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο από πνευμονιοκοκκική νόσο.

Γιατί πρέπει να ανησυχώ για τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις;
Η προφύλαξη από την πνευμονιοκοκκική λοίμωξη είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για τη διασφάλιση της υγείας των παιδιών και των ενηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι μέχρι και 1,6 άνθρωποι (μικρά παιδιά και ενήλικες) πεθαίνουν εξαιτίας του πνευμονιόκοκκου.
Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις είναι παγκοσμίως ένα από τα κυριότερα προβλήματα υγείας μεταξύ των μικρών παιδιών και των ενηλίκων άνω των 50 ετών, προκαλώντας σοβαρά νοσήματα (π.χ. μηνιγγίτιδα, πνευμονία) ή λιγότερο σοβαρά αλλά πολύ συχνά (π.χ. ωτίτιδα).
Η πνευμονιοκοκκική λοίμωξη ευθύνεται για πολλές σοβαρές επιπλοκές, όπως: απώλεια ακοής, σηψαιμία, επιληπτικές κρίσεις ακόμη και θάνατο σε κάποιες περιπτώσεις.

Ποιες ασθένειες προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος;

Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;2

Ο πνευμονιόκοκκος, εκτός από πνευμονία, μπορεί επίσης να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και οξεία μέση ωτίτιδα.
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η μηνιγγίτιδα και οι βαριές περιπτώσεις πνευμονίας που συνοδεύονται από βακτηριαιμία.
Για τα παιδιά υπάρχει κίνδυνος θανάτου από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, καθώς και πρόκληση μόνιμων βλαβών, όπως επιληψία, κώφωση ή νοητική καθυστέρηση.
Στους ενήλικες οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις προκαλούν πνευμονία βακτηριαιμία μηνιγγίτιδα.

Γιατί τα μικρά παιδιά και οι ενήλικες άνω των 50 ετών απειλούνται περισσότερο από τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις;
Το ανοσολογικό σύστημα των βρεφών και των μικρών παιδιών παρουσιάζει κάποιες ατέλειες και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αντιδρά διαφορετικά από αυτό των ενηλίκων.
Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που περιβάλλεται από μια κάψα πολυσακχαρίτη. Ως την συμπλήρωση του 5ου έτους της ηλικίας τους, τα παιδιά έχουν περιορισμένες ικανότητες να αναπτύξουν αντισώματα κατά αυτών των βακτηρίων. Αυτή είναι και η αιτία του συγκριτικά υψηλού κινδύνου μετάδοσης της νόσου και της υψηλής συχνότητας εμφάνισης ασθενειών από τέτοια βακτήρια κατά τα 5 πρώτα χρόνια της ζωής.
Οι ενήλικες με την πάροδο των χρόνων έχουν ένα επιβαρυμένο ανοσιακό σύστημα και ειδικά όταν υπάρχουν συνοδά νοσήματα (ΧΑΠ, Καρδιαγγειακά νοσήματα, Σακχαρώδης Διαβήτης κ.α).

Βάσει των συστάσεων του Υπουργείου Υγείας (21/12/2011, Αρ. Πρ. Τ1/Γ.Π.οικ.140958) αν ανήκετε στις παρακάτω ομάδες, τότε η πιθανότητα να νοσήσετε είναι μεγαλύτερη:
· Παιδιά ηλικίας 50 ετών
· Παιδιά έφηβοι και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Συγγενείς αντισωματικές ανεπάρκειες (κυρίως έλλειψη IgG2)
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)
Μειονεκτική σπληνική λειτουργία ή ασπληνία π.χ. δρεπανοκυτταρική νόσο, υπερσπληνισμό, χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα
Νεφρωσικό σύνδρομο ή χρόνια αποφρακτική ανεπάρκεια
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Χρόνιες πνευμονοπάθειες, συμπεριλαμβανομένων του άσθματος και της κυστικής ίνωσης
Χρόνιοι καπνιστές
Διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες
Κοχλιακά εμφυτεύματα

Δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών με αντιβιοτικά;
Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις μπορούν μεν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά, αλλά σε περιπτώσεις βαριάς λοίμωξης, συχνά η θεραπεία έρχεται καθυστερημένα. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η συνεχώς αυξανόμενη αντίσταση του πνευμονιόκοκκου στα κοινά αντιβιοτικά. Στελέχη του πνευμονιόκοκκου ανθεκτικά στα αντιβιοτικά παρουσιάζονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αιτία για αυτό είναι η ευρεία χρήση αντιβιοτικών, η οποία οδηγεί στον περιορισμό της δράσης τους, γιατί όσο περισσότερο χρησιμοποιείται ένα αντιβιοτικό, το μικρόβιο για το οποίο προορίζεται μπορεί να αναπτύξει μηχανισμούς αντίστασης στο συγκεκριμένο αντιβιοτικό.
Γι’ αυτό, λοιπόν, συνιστάται η προστασία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλικών άνω των 50 ετών μέσω εμβολιασμού, καθώς αν δεν ασθενήσουν δεν θα χρειαστούν και αντιβιοτικά.

Πόσοι άνθρωποι χάνουν την ζωή τους λόγω πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων;
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι (μικρά παιδιά και ενήλικες) πεθαίνουν ετησίως λόγω πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, εκ των οποίων μέχρι 1 εκατομμύριο είναι παιδιά κάτω των 5 ετών 1. Μια από τις πλέον επικίνδυνες ασθένειες που προκαλεί ο πνευμονιόκοκκος είναι η μηνιγγίτιδα. Αυτή η λοίμωξη συχνά αναπτύσσεται ραγδαία και μπορεί να γίνει επικίνδυνη μέσα σε ώρες.
Περίπου το 10% των ασθενών πεθαίνουν, ενώ ένας στους τέσσερις παρουσιάζει μόνιμες βλάβες, όπως βαρηκοΐα, κώφωση ή εγκεφαλικές βλάβες.

Τι Είναι ο Πνευμονιόκοκκος;3

Πώς μπορώ να προστατέψω το παιδί μου ή τον εαυτό μου αν είμαι άνω των 50 ετών;
Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων, προκειμένου να προστατευθούν από θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα. Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσολογικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους.

Ειδικότερα για τις επικίνδυνες πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως για παράδειγμα την μηνιγγίτιδα, την σηψαιμία και την πνευμονία) τώρα υπάρχει ένα εμβόλιο του οποίου η εμπορική ονομασία είναι PREVENAR 13 και μπορεί να προστατέψει αποτελεσματικά τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Πρόσφατα το Prevenar 13 απέκτησε μια νέα ένδειξη για ενήλικες ανω των 50 ετών για την προστασία τους από την διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο που περιλαμβάνει την βακτηριαιμική πνευμονία μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία.

Το εμβόλιο αυτό καλύπτεται απ’ όλα τα ταμεία κατά 100%.
To Prevenar 13 δεν προστατεύει από όλους τους ορότυπους του Streptococcus Pneumoniae, εκτός αυτών που περιέχονται στο εμβόλιο, ούτε από άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν διεισδυτική νόσο (βρέφη, μικρά παιδιά και ενήλικες) ή μέση ωτίτιδα (βρέφη και μικρά παιδιά).

Το PREVENAR 13 δεν παρέχει 100% προστασία κατά των οροτύπων του εμβολίου ή προστασία από ορότυπους που δεν περιλαμβάνονται σ΄αυτό.