Διατροφή για Σούπερ Μαθητές

Aν μια από τις μεγαλύτερες επιθυμίες σας είναι να δείτε το παιδί σας να γίνεται σημαιοφόρος του σχολείου ή να αποφοιτεί πρώτο από τη σχολή του, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να θέσετε τις σωστές βάσεις. Λέγοντας σωστές βάσεις εννοούμε βέβαια να προωθήσετε την επιμέλεια και τη μελέτη, αλλά εννοούμε και μερικές ακόμα συνήθειες, που ενώ φαίνονται ασήμαντες, είναι τελικά απαραίτητες για ένα μυαλό «σε φόρμα». Ποιο είναι λοιπόν το Μενού για Σούπερ επιδόσεις του Μαθητή;

Το μενού του σούπερ μαθητή

Το σωστό φαγητό του μαθητή, η άσκηση για το σώμα και για το πνεύμα, και ο επαρκής ύπνος είναι κάποια μικρά πράγματα που δημιουργούν… μεγάλα μυαλά. Μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία, αγγλικά…

Ο μαθητής βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση. Κανείς δεν τον αφήνει σε ησυχία! Για ένα μυαλό… έτοιμο για όλα, το μυστικό είναι η λεκιθίνη και ο ψευδάργυρος.

Λεκιθίνη: μυαλό σε εγρήγορση!

Το στοιχείο που διεγείρει περισσότερο τη λειτουργία του εγκεφάλου είναι η λεκιθίνη, η οποία μεταδίδει τα νευρικά ερεθίσματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο. Βρίσκεται στους κρόκους των αυγών, το συκώτι, τους ξηρούς καρπούς, τη βρώμη, τη σόγια, και το καλαμπόκι.

Μεσογειακή Διατροφή

Την ίδια ώρα που εμείς οι Έλληνες έχουμε χορτάσει ψάρι και λάδι, πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να μιμηθούν τη διατροφή μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι αυτό γιατί η μεσογειακή δίαιτα είναι πλέον αποδεδειγμένα ένας από τους καλύτερους τρόπους να τρέφεται κανείς. Βρείτε, λοιπόν, νέες συνταγές για τα ψάρια σας, περιχύστε τις σαλάτες σας με ελαιόλαδο, και απολαύστε μαζί με τα παιδιά σας ένα γεύμα ευεργετικό για το μυαλό, και όχι μόνο.

Ψευδάργυρος: ο “θυσαυρός” που δεν βρίσκεται μόνο στα στρείδια.

Σύμφωνα με πρόσφατα πειράματα, ο ψευδάργυρος συμβάλλει επίσης στη δομή επικοινωνίας των κυττάρων. Η κύρια πηγή του (10 φορές περισσότερο από οτιδήποτε άλλο) είναι τα στρείδια! Αν, όμως, το παιδί σας τα βρίσκει πολύ εξεζητημένα, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα κρεατικά, τα μανιτάρια, τα αμύγδαλα, το γάλα και το γιαούρτι περιέχουν και αυτά ψευδάργυρο. Το μεγαλύτερο μέρος του ψευδάργυρου έχει αφαιρεθεί από το άσπρο ψωμί, οπότε το ψωμί ολικής αλέσεως είναι και πάλι η καλύτερη επιλογή.

Ραγδαία ανάπτυξη

Όλες αυτές οι καινούριες εμπειρίες και πληροφορίες που γεμίζουν τις ημέρες των παιδιών, χρειάζονται το χώρο για να «αποθηκευτούν».Τα συστατικά που βοηθάνε στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου είναι: Tο μαγγάνιο, που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα σαλατικά (όπως το μαρούλι), τον ανανά, τα φασόλια και το τζίντζερ. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ψάρι.

Για μνήμη… ελέφαντα

Έχουμε και λέμε: Η ανακάλυψη της Αμερικής έγινε το 1492, η Γαλλική Επανάσταση το 1789… και πάει λέγοντας. Είναι άπειρα τα πράγματα που οφείλουν να θυμούνται οι μικροί μαθητές. Αν, όμως, θυμηθούν και τα παρακάτω θρεπτικά συστατικά, όλα θα είναι πιο εύκολα. Τη μνήμη του παιδιού σας θα «ακονίσουν»: Η βιταμίνη Ε, που είναι απαραίτητη για την οξυγόνωση του εγκεφάλου, και βρίσκεται στα δημητριακά, τα αυγά, και τα πράσινα σαλατικά.Ο φώσφορος και το θείο, που όταν συνυπάρχουν παράγουν λεκιθίνη. Αυτό συμβαίνει π.χ. στα αυγά.

Γυμναστική… του μυαλού

Εκτός από τη σωματική άσκηση, υπάρχει και η άσκηση του μυαλού. Περνώντας τον ελεύθερο χρόνο τους με σταυρόλεξα, σπαζοκεφαλιές, παζλ, κ.τλ., τα παιδιά θα γυμνάσουν ευχάριστα τη «φαιά ουσία» τους.

Ύπνος: όταν το μυαλό συνεχίζει να δουλεύει

Μετά από όλα τα παραπάνω, ας ασχοληθούμε και λίγο με τον ύπνο, που αναζωογονεί το μυαλό χωρίς κανένα κόπο από μέρους μας. Ο ύπνος βελτιώνει δραστικά τις μεταβολές στις συνδέσεις των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αυτές οι αλλαγές ενισχύουν τον έλεγχο της συμπεριφοράς, της μάθησης και της μνήμης. Ακόμα, ο ύπνος μας επιτρέπει να αποθηκεύουμε νέες πληροφορίες για μελλοντική χρήση, μιας και οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση νέων πραγμάτων όταν ένα άτομο είναι ξύπνιο, συνεχίζουν να λειτουργούν όταν αυτό κοιμάται. Είναι, λοιπόν, λογικό, τα παιδιά που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης να κοιμούνται τριπλάσιες ώρες από τους μεγάλους.

Ως τώρα ξέραμε πως η άσκηση βοηθά στη διοχέτευση οξυγόνου στον εγκέφαλο. Νέες έρευνες, όμως, δείχνουν πως επηρεάζει θετικά και τον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που έχει το σχήμα του γνωστού θαλάσσιου ζώου, και είναι ζωτικό για τη μνήμη και τη μάθηση. Με την άσκηση, τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται στον ιππόκαμπο διπλασιάζονται. Φυσική άσκηση, για μνήμη και μάθηση!
Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν όταν η άσκηση που κάνουμε μας αρέσει, είτε αυτή είναι κάποιο εξειδικευμένο άθλημα, είτε τζόγκινγκ στο πάρκο. Καλύτερα να ρωτήσετε τα παιδιά σας πριν τα γράψετε στην ομάδα μπάσκετ ή στη σχολή μπαλέτου. Αν αυτό που κάνουμε δε μας αρέσει, το άγχος θα επισκιάσει οποιεσδήποτε θετικές συνέπειες. Μην υποτιμάτε, λοιπόν, την ανάγκη των παιδιών να βγουν έξω να παίξουν. Η άσκηση μπορεί να είναι ευεργετική όχι μόνο για το σώμα τους, αλλά και για το πνεύμα!