Μοναδικές Ικανότητες των Ζώων

Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν τεράστιες διαφορές. Μπορεί ο άνθρωπος να θεωρείται το τελευταίο πλάσμα που υπάρχει πάνω στον πλανήτη, όμως ορισμένα ζώα, έχουν μοναδικές ικανότητες.

Ο Άνθρωπος και τα Ζώα

Εκφράσεις για το σκύλο:
“Έγινε σκύλος” ή “Σκύλιασε” ή “Κάνει σαν το σκύλο” που λέγονται όταν κάποιος είναι εκνευρισμένος. “Σαν το σκύλο με τη γάτα”, που λέγεται σε περιπτώσεις που κάποιοι έχουν μόνιμη κόντρα.

Αν είχαμε την όσφρηση ενός σκύλου
Ο άνθρωπος διαθέτει 5 εκατομμύρια ασφρητικά κύτταρα, ενώ ο σκύλος έχει περίπου 220 εκατομμύρια. Ένας άνθρωπος όταν πεινάει μπορεί να αντιληφθεί ένα φρεσκοψημένο φαγητό από απόσταση 60-70 μέτρων. Αν είχε όμως σκυλίσια μύτη θα το μύριζε σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων.

Εκφράσεις για τον ελέφαντα:
“Έχει μνήμη ελέφαντα” που λέγεται όταν κάποιος έχει πολύ καλή μνήμη.

Αν είχαμε τα αυτιά ενός ελέφαντα
Τα αυτιά ενός Αφρικανικού ελέφαντα έχουν επιφάνεια 4 τετραγωνικών μέτρων και είναι ίσα με το 50% του ύψους του. Αναλογικά τα αυτιά ενός παιδιού 10 ετών με ύψος 1,50 θα ήταν 75 εκατοστά. Ο ελέφαντας είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο ιδιόρρυθμος τύπος των θηλαστικών που ζουν στη ξηρά. Το χοντροκαμωμένο σώμα του, με τον κοντό λαιμό και το στρογγυλό κεφάλι, έχει μήκος 3-4 μέτρα, χωρίς να υπολογίσουμε την ουρά και την προβοσκίδα του. Το ύψος του φτάνει τα 4-5 μέτρα και το βάρος του τους 5-7 τόνους.

Αν τρώγαμε όσο οι πύθωνες
Ένας πύθωνας με μήκος 7 μέτρα και βάρος 90 κιλά, μπορεί να φάει μια αντιλόπη 135 κιλών. Αν μπορούσε να κάνει το ίδιο και ένας ενήλικας άνθρωπος 62 κιλών, θα έτρωγε ένα γεύμα 93 κιλών δηλαδή 150% του βάρους του.

Το μεγαλύτερο από τα είδη των πυθώνων είναι ο πύθωνας ο δικτυωτός. Ζει στη ΝΑ. Ασία και στις Φιλιππίνες. Ο μεγαλύτερος που έχει πιαστεί μέχρι σήμερα έχει μήκος 9,75 μέτρα και ζύγιζε 110 κιλά.

Αν είχαμε τη δύναμη ενός μυρμηγκιού
Ένα μυρμήγκι μπορεί να κουβαλήσει ένα φορτίο (π.χ. ένα ψίχουλο) 50 φορές μεγαλύτερο από το βάρος του. Στη θέση του ένα παιδί 40 κιλών θα μπορούσε να σηκώσει 2.000 κιλά (2 τόνους).

Τα μυρμήγκια με το δάκωμά τους εκκρίνουν το μηρμυγκικό οξύ, το οποίο προκαλεί πόνο και μάλιστα το τσίμπημα του μεγάλου κόκκινου μυρμηγκιού της Αμερικής μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο σε μικρά ζώα.

Αν αναπτυσσόμασταν όπως ο κροκόδειλος
Ο κροκόδειλος ως ενήλικας μπορεί να ζυγίζει 1.000 κιλά και να έχει μήκος 6 μέτρα. Κι όμως μόλις σκάσει από το αυγό του έχει μήκος μόλις 25-30 εκατοστά και βάρος 70-80 γραμμάρια. Αν για έναν άνθρωπο με ύψος 1,70 και βάρος 70 κιλά΄ίσχυαν οι ίδιες αναλογίες, θα γεννιόταν με ύψος 7 εκατοστά και βάρος 3 γραμμάτια.

Έναν ασυνήθιστο επισκέπτη υποχρεώθηκαν να φιλοξενήσουν οι αστυνομικοί στο Ντέρμπιτης Αυστραλίας σε ένα από τα κελιά του τμήματος. Έναν κροκόδειλο μήκους 1,2 μέτρων που βρέθηκε στον περίβολο ενός οίκου ευγηρίας. “Ο κροκόδειλος βρέθηκε στον οίκο ευγηρίας και κάποιοι από τους φύλακες κατόρθωσαν να τον πιάσουν και να τον παραδώσουν στην αστυνομία”, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. “Δεν είχαμεάλλη λύση από το να φιλοξενήσουμε προσωρινά τον κροκόδειλο σε ένα κελί”, πρόσθεσε.

Αν κάναμε το ίδιο σπριντ με το τσιτάχ;
Το τσιτάχ μπορεί να τρέξει με ταχύτητα 32 μέτρων το δευτερόλεπτο (115 χλμ/ώρα), δηλαδή 29 φορές το μήκος του σώματός του (1,1-1,5 μέτρα) το δευτερόλεπτο. Με αυτές τις επιδόσεις, ο άνθρωπος θα έτρεχε με πάνω από 183 χλμ/ώρα.

Το τσιτάχ έχει πολύ δυνατή καρδιά και γερούς πνεύμονες… όταν ξεκινά το κυνήγι του θυράματός του, με τις τρομερές ταχύτητες που πετυχαίνει, αυξάνει τις αναπνοές του από 60/λεπτό σε 150/λεπτό.

Αν είχαμε τις ικανότητες μιας αράχνης
Μία αράχνη μπορεί να μείνει κολλημένη στο ταβάνι ακόμα και αν συγκρατεί ένα βάρος 173 φορές μεγαλύτερο από εκείνη. Αν είχαμε τέτοιες ικανότητες θα μπορούσαμε να σηκώσουμε, κολλημένοι στο ταβάνι, ένα βάρος περίπου 12 τόνων.

Λίγα είδη αράχνης είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο των οποίων προκαλεί παράλυση των νεύρων, ακόμα και τον θάνατο.