Παιδικό Πείραμα με Σόδα

Παιδικό πείραμα με σόδα. Υπάρχουν φωτιές που σβήνουν με νερό και άλλες όχι. Λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δίνουν οι πυροσβεστήρες που λειτουργούν με διάφορα αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα.

Kids Fun ιδέα με Πείραμα Για Πυροσβέστηρα

Υλικά κατασκευής:

Γυάλινο μπουκάλι,
Ξύδι,
Σόδα,
Κερί,
Πιατάκι

Στάδια:

Σ’ ένα τραπέζι βάλτε το πιατάκι και ακουμπήστε μέσα το κερί έτσι ώστε να στέκεται σταθερά. Ανάψτε το κερί με τη βοήθεια ενός ενήλικα. Βάλτε στο μπουκάλι μια κουταλιά της σούπας σόδα. Μπορείτε να φτιάξετε έναν κώνο από χαρτί για να ρίξετε πιο εύκολα τη σόδα. Ρίξτε τρεις κουταλιές της σούπας ξύδι και αμέσως βάλτε τον αντίχειρά σας στο στόμιο του μπουκαλιού. Με τον τρόπο αυτό εγκλωβίζετε το αέριο που δημιουργείται από την ανάμειξη δυο υλικών, το διοξείδιο του άνθρακα. Πλησιάστε το στόμιο κοντά στη φλόγα του κεριού και αφήστε το δάχτυλο σας να ελευθερώσει το αέριο.
Η φλόγα σβήνει αμέσως!

Γιατί συμβαίνει:

Το μείγμα που φτιάχνουμε δημιουργεί διοξείδιο του άνθρακα. Η φωτιά στο κερί, καίει με τη βοήθεια του οξυγόνου. Όταν το διοξείδιο του άνθρακα βγει από το μπουκάλι «διώχνει» το οξυγόνο, και έτσι σβήνει τη φωτιά.

Γνωρίζατε ότι:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν προκληθεί από πρόθεση κατά: 47,81% το 2013 τη στιγμή που η αμέλεια κατέχει ποσοστά της τάξης των 27,27% ;

«Ασφάλεια & Πειράματα: Ζήτα τη βοήθεια ενός ενήλικα για να κάνεις το πείραμα»