Ποια Ζώα Ζουν υπό το Μηδέν

Ζουν στις πιο κρύες περιοχές του πλανήτη όπου ο σκληρός χειμώνας δοκιμάζει την αντοχή τους. Κι όμως η φύση τα έχει εξοπλίσει με τέτοιο τρόπο που καταφέρνουν και επιβιώνουν μέσα στο χιόνι και την παγωνιά.

Μια Ματιά στη Ζωή υπό το μηδέν

Πονηρή και στο κρύο

Γνωρίζατε ότι η πονηρή αλεπού ζει και σε τόπους που η θερμοκρασία είναι συνήθως πολύ χαμηλή; Κι όμως… Αυτή διαφέρει από τη γνωστή αλεπουδίτσα που ξέρουμε όλοι, μιας και είναι ολόλευκη με πολύ χοντρό τρίχωμα. Έχει μικρά αυτιά, κοντά πόδια και ουρά γιατί από αυτά τα σημεία χάνει περισσότερη θερμότητα. Η λευκή αλεπού για να προστατέψει τα μικρά αλεπουδάκια από άλλα εχθρικά ζώα, σκάβει τη φωλιά της βαθιά μέσα στο έδαφος, κάτω από το χιόνι, φτιάχνοντας πολλές και πολύπλοκες στοές και τούνελ! Αναπαράγεται μόνο όταν υπάρχει άφθονη τροφή στο περιβάλλον της και γεννάει 6 – 10 μικρά το χρόνο.

Μήκος: 55 πόντοι
Ουρά: 30 πόντοι
Βάρος: 4 κιλά
Ζει: στη Βόρεια Ευρώπη, Ασία, Καναδά, Γροιλανδία και Αλάσκα
Τρέφεται: με μικρά τρωκτικά, ψάρια, καβούρια και αυγά άλλων ζώων.

Το χρώμα του τριχώματός της αλλάζει με την εποχή. Το χειμώνα γίνεται λευκή για να καμουφλάρεται εύκολα στο χιόνι και τον πάγο. Το καλοκαίρι γίνεται γκρι – καφέ και το τρίχωμα της έχει το μισό πάχος από το χειμωνιάτικο.

Το πουλί που δεν πετάει

Ο χαριτωμένος πιγκουΐνος είναι το μοναδικό είδος πουλιού που δεν πετάει καθόλου αλλά κολυμπάει πολύ καλά! Οι πιο γνωστές ράτσες αυτών των μεγάλων πουλιών είναι 6. ο πιο μεγάλος λέγεται Αυτοκρατορικός και ζει στην Ανταρκτική. Το ύψος του φτάνει το 1.10 μ., ενώ κάνει βουτιές στη θάλασσα μέχρι και σε 530 μέτρα βάθος, κρατώντας την αναπνοή του κάτω από το νερό έως και 20 λεπτά!

Ο Αυτοκρατορικός πιγκουΐνος «κλωσάει» και προστατεύει το αυγό που αφήνει η θηλυκιά πριν φύγει για τη θάλασσα. Μένει ακίνητος και χωρίς τροφή μέχρι να βγει το μικρό του από το αυγό.

Ύψος: 46 – 110 πόντους
Βάρος: 4- 37 κιλά
Ζει: γύρω από τους πόλους, Ανταρκτική, Αυστραλία, Ν. Ατλαντικός, Ν. Χιλή, Νέα Ζηλανδία
Τρέφεται: με ψάρια και καλαμάρια

Όταν κάνει υπερβολικό κρύο τα μικρά του αυτοκρατορικού πιγκουΐνου σφιχταγκαλιάζονται σε κλειστό κύκλο για να ζεσταθούν. Στο κέντρο του κύκλου η θερμοκρασία είναι μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερη από τις άκρες. Οι προνομιούχοι στο κέντρο του κύκλου αλλάζουν τακτικά θέση με αυτούς που είναι πιο έξω.

Αρχιτέκτονας χωρίς πτυχίο

Έχετε ακούσει για το φοβερό κολυμβητή , αρχιτέκτονα και οικολόγο κάστορα; Μάλιστα, ο κάστορας έχει όλες αυτές τις ιδιότητες και επιπλέον μια καταπληκτική γούνα και μια επίπεδη ουρά που τον βοηθάει να κινείται γρήγορα στο νερό. Ο κάστορας ανήκει στην οικογένεια των τρωκτικών και ζει δίπλα στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια.

Χτίζει την φωλιά του την άνοιξη, πάντα στην ακτή, χρησιμοποιώντας μικρούς κορμούς δέντρων, κλαδιά και φύλλα. Αυτός ο μεγάλος υδραυλικός μηχανικός φτιάχνει μέσα στο νερό έργα που φημίζονται για τη σταθερότητά τους. Με κορμούς, λάσπη και πέτρες τα φράγματα που φτιάχνει φτάνουν τα 3 μέτρα ύψος. Τα μικρά του γεννιούνται εξοπλισμένα με την πλούσια γούνα τους. Στην Ευρώπη είναι ένα από τα προστατευόμενα είδη αφού τους προηγούμενους αιώνες κυνηγήθηκαν πολύ για τη γούνα τους.

Μήκος: 74-100 πόντοι
Ουρά: 26-38 πόντοι
Βάρος: 11-35 κιλά
Ζει: στην Βόρεια Αμερική & Ευρώπη
Τρέφεται: με φυτά, ρίζες και ψαράκια

Όταν κάνει πολύ κρύο, από τη βάση της ουράς του βγαίνει ένα υγρό σαν λάδι, το οποίο διαχέεται σε όλη την γούνα του κι έτσι το ζώο διατηρείται πάντα ζεστό και προφυλάσσεται από τη παγωνιά.

Η φωλιά του κάστορα μοιάζει με ένα καλά προστατευμένο κάστρο. Προεξέχει μέσα στη λίμνη από το φράγμα ου ο ίδιος κατασκεύασε. Η είσοδος της φωλιάς του είναι πάντα μέσα στο νερό για να μη φαίνεται και κάτω από το πάγο που μπορεί να καλύψει τη λίμνη. Η φωλιά είναι κτισμένη σε δύο επίπεδα για να «μετακομίζει» στο ψηλότερο όταν η στάθμη του νερού ανεβαίνει την άνοιξη.

Τα ¨άλογα¨ του Άγιου Βασίλη.

Ο πιστός φίλος του Άγιου Βασίλη, αφού αυτός όπως ξέρουμε σέρνει το έλκηθρο του, είναι το μεγαλύτερο είδος ελαφιού που υπάρχει. Οι πιο ξεχωριστές οικογένειες του ταράνδου είναι τρεις: ο κόκκινος, το καριμπού, και η άλκη που είναι και η πιο σωματώδης αφού μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος και τα 700 κιλά βάρος! Είναι ένα πολύ δυνατό αλλά και φιλήσυχο ζώο. Γεννάνε ένα μικρό το Μάιο ύστερα από εγκυμοσύνη 7-8 μηνών.

Μήκος: 1,5 – 2,5 μέτρα
Ουρά: 12 – 25 πόντοι
Βάρος: 60 – 300 κιλά
Ζει: στην Βόρεια Ευρώπη, Ασία, Αμερική & Γροιλανδία
Τρέφεται: με φυτά, γρασίδι, μανιτάρια

Τα τεράστια κέρατα στο κεφάλι του ξεπερνάνε το ένα μέτρο σε μήκος και κάθε Φεβρουάριο πέφτουν και ξαναμεγαλώνουν από την αρχή!

Ο κόκκινος τάρανδος πρέπει να παλέψει για να κατακτήσει το «χαρέμι» του. Την περίοδο του ζευγαρώματος οι αντίπαλοι σπρώχνονται και κάνουν επικίνδυνα παιχνίδια με τα κέρατά τους.