Τα Πάντα για τη Φωτογραφία

Η ζωή μας είναι γεμάτη φωτογραφίες. Μάθετε Τα Πάντα για τη Φωτογραφία.  Όπου και να κοιτάξεις θα δεις φωτογραφίες. Σε βιβλία, σε περιοδικά, στο διαδίκτυο, στους δρόμους… Είναι όμως όλες οι φωτογραφίες που βλέπουμε όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός ή κάποιος έχει βάλει το χέρι του;

Η Μαγεία των Φωτογραφιών

Τι είναι η φωτογραφία;

Με τον όρο φωτογραφία αναφερόμαστε γενικά στη διαδικασία δημιουργίας οπτικών εικόνων μέσω της καταγραφής και αποτύπωσης του φωτός, με χρήση κατάλληλων συσκευών (φωτογραφικές μηχανές). H λέξη φωτογραφία είναι σύνθετη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις -φως και -γραφή. Η φωτογραφία είναι μιας μορφής τέχνη, όπως ας πούμε η ζωγραφική

Εργαλείο για φωτογραφίες

Φωτογραφική μηχανή ονομάζεται η συσκευή που χρησιμεύει για τη λήψη φωτογραφιών. Διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: τις συμπαγείς (compact) και στις αλλασόμενου φακού (SLR). Αναφερόμενοι στην τεχνολογία τους διακρίνονται σε αναλογικές και ψηφιακές

Φωτογραφία και επεξεργασία

Από την στιγμή που ανακαλύφθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δημιουργήθηκαν και προγράμματα τα οποία επεξεργάζονται εικόνες. Αν οι φωτογραφία είναι τυπωμένη σε χαρτί, τότε γρήγορα και εύκολα ΄΄περνιέται΄΄ στο computer (μέσω σκάνερ) και ξεκινά η επεξεργασία της. Αν πάλι η φωτογραφία είναι ψηφιακή, η διαδικασία γίνεται ακόμα ευκολότερη. Έχετε ακούσει ποτέ την λέξη Photoshop; Πρόκειται για το γνωστότερο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών και υπάρχει σε εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Γιατί να την πειράξουμε;

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να ΄΄πειράξουμε΄΄ μία φωτογραφία. Πολλές φορές βελτιώνουμε την εικόνα αν έχει προβλήματα ή άλλες αλλάζουμε στοιχεία που δεν μας ικανοποιούν.

Οι επαγγελματίες του πειράγματος

Μικρές αλλαγές σε μία φωτογραφία μπορούμε να κάνουμε ακόμα κι εμείς μέσω του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή. Υπάρχουν όμως επαγγελματίες του είδους. Άνθρωποι που εργάζονται πάνω στις φωτογραφίες. Αυτοί απασχολούνται σε εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά γραφεία κτλ. Έχουν την δυνατότητα μέσω επαγγελματικών πια προγραμμάτων να κάνουν τα πάντα πάνω σε μία φωτογραφία. Ακόμα και να της αλλάξουν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τελείως την μορφή. Πολλές φορές προσθέτουν ξένα στοιχεία μέσα στην φωτογραφία και την αλλάζουν εντελώς.

Γιατί στις διαφημίσεις φαίνονται όλοι τόσο όμορφοι;

Σε διαφημίσεις που βλέπουμε σε περιοδικά, φυλλάδια ή αφίσες, θα έχετε παρατηρήσει πως τα εικονιζόμενα πρόσωπα δεν έχουν την παραμικρή ατέλεια. Δεν είναι όμως έτσι. Μετά την φωτογράφηση μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι ειδικοί επεξεργάζονται τις φωτογραφίες και καλύπτουν προσεκτικά και την παραμικρή ατέλεια.

Μία φωτογραφία λέει πάντα την αλήθεια

Δεν είναι απαραίτητο… μία φωτογραφία μπορεί για παράδειγμα να δείξει την συνάντηση δύο ανθρώπων που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ. Γεγονότα απίστευτα που αποκλείεται να συμβούν. Απλά μπορούν να συνδυαστούν έτσι φωτογραφίες, που να δείχνουν απίστευτα αποτελέσματα.