Οικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αποτελεί σήμερα το μοναδικό ζωολογικό πάρκο στην Ελλάδα, φιλοξενώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες όλων των ηλικιών, από όλη τη χώρα.

Οικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός ζωολογικού πάρκου, όπου η ενημέρωση και η ψυχαγωγία θα οδηγεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, ξεκίνησε τον Μάιο του 2000, αρχικά ως Ορνιθολογικό Πάρκο φιλοξενώντας την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή πουλιών στο κόσμο (1.100 πουλιά από 300 διαφορετικά είδη). Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του, προσφέρει στους επισκέπτες του ένα μοναδικό ταξίδι στις πέντε ηπείρους, μέσα από τη ζωή περισσότερων των 2000 ζώων από 330 είδη, που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του, σε μια έκταση άνω των 200 στρεμμάτων.

Οικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό ΠάρκοΟικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Για τους επισκέπτες, τα ζωολογικά πάρκα αποτελούν ένα χώρο διασκέδασης και χαλάρωσης. Στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο επιδίωξη είναι να αποτελεί ταυτόχρονα και πρώτιστα, χώρο εκπαίδευσης για το κοινό και προστασίας και διατήρησης για τα ζώα.

Κεντρική έννοια στη φιλοσοφία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είναι η επιμόρφωση του κοινού παράλληλα με την ψυχαγωγία. Η ενημέρωση του κοινού γύρω από το ζωικό βασίλειο καθώς και η προσπάθεια διατήρησης και αναπαραγωγής των απειλούμενων ειδών – ένα 30% περίπου των ζώων του Πάρκου είναι σπάνια ή ακόμα και υπό εξαφάνιση – αποτελούν βασικούς στόχους του Πάρκου.

Pan troglodytes (1)Οικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε ομάδες μαθητών και ξεναγήσεις κατά την διάρκεια επισκέψεως των σχολείων. Μόνο το 2011, περισσότεροι από 75.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το Πάρκο μας για να γνωρίσουν από κοντά πάνω από 330 είδη ζώων ή για να παρακολουθήσουν κάποιο από τα 15 εκπαιδευτικά προγράμματα που εκπονούνται ειδικά για τα σχολεία.

Το Πάρκο είναι μέλος της EAZA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων) και της ΕΑΑΜ (Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Θαλάσσια Θηλαστικά) και ως μέλος τους τηρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για την ευημερία των ζώων.

Σε συνεργασία με την ΕΑΖΑ το ΑΖΠ συμμετέχει ενεργά σε 17 Ευρωπαϊκά προγράμματα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών (ΕΕP), και 35 είδη παρακολουθούνται και ελέγχονται μέσω Βιβλίων γενεαλογίας και αναπαραγωγής (ΕSB). Επίσης από την αρχή του 2004 το ΑΖΠ χρησιμοποιεί το Διεθνές σύστημα πληροφοριών πανίδας (ΙSΙS) όπου καταχωρούνται όλα τα δεδομένα των ζωολογικών κήπων της ΕΑΖΑ και της WAZA (Παγκόσμια Ένωση Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων). Μέσω αυτού του συστήματος μπορούμε να έχουμε πολύτιμες πληροφορίες για όλα τα ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους διεθνώς.

Οικογενειακές Εξορμήσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αττικό Πάρκο αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς η ανάπτυξη του στηρίχτηκε σε ιδίους πόρους χωρίς καμιά κρατική επιχορήγηση. Στα μελλοντικά σχέδια, περιλαμβάνεται η δημιουργία της «Δεινοσαυρόπολις» – ένα μοναδικό Μουσείο Εξέλιξης των Ειδών με έμφαση στην εποχή των Δεινοσαύρων, καθώς και την «Ωκεανόπολις», ένα Πρότυπο Ενυδρείο, καθιστώντας κατά αυτό τον τρόπο το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ένα παγκόσμιας εμβέλειας θεματικό πάρκο για την προστασία της βιοποικιλότητας..

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Κάθε μέρα 9:00π.μ ως τη δύση του ηλίου

ΕΙΣΟΔΟΣ: Ενήλικες: €15,00
Παιδιά 3-12: €11,00 Κάτω των 3: Δωρεάν
Δελφίνια: €3,00 επιπλέον
Γκρουπ άνω των 25 ατόμων: €11,00
Νηπιαγωγεία – Παιδικοί σταθμοί: €8,00
Δημοτικά – Γυμνάσια – Λύκεια: €9,00
Άτομα με ειδικές ανάγκες: ελεύθερα

ΤΟΠΟΣ: ΘΕΣΗ ΓΙΑΛΟΥ – ΣΠΑΤΑ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ: 319 από Δουκίσης Πλακεντίας

ΑΠΟ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ: Έξοδος 18 για Σπάτα (από το Αεροδρόμιο)
Έξοδος 16Ρ για Ραφήνα (από Ελευσίνα)
Τέρμα Αττικής οδού με κατεύθυνση προς Ραφήνα από περιφερειακό Υμηττού