Παραμυθοκάρτες… ένα παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης

 Οι Παραμυθοκάρτες είναι κάρτες δημιουργικής αφήγησης που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, ενώ τα βοηθούν παράλληλα να αναπτύξουν τον προφορικό και αφηγηματικό τους λόγο, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και τη δημιουργική τους σκέψη.

vasilio-cover

Αποτελείται από κάρτες που έχει δημιουργήσει η γνωστή στον χώρο του παιδικού βιβλίου εικονογράφος και συγγραφέας Λιάνα Δενεζάκη μαζί με τον Μάνο Κρόκο, συγγραφέα, σχεδιαστή και προγραμματιστή. Κάθε κουτί περιλαμβάνει 49 κάρτες χωρισμένες σε επτά κατηγορίες, κάθε μία από τις οποίες έχει κι ένα από τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τα παιδιά «διαβάζουν» τις εικόνες που βλέπουν και μέσα από αυτές δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες. Από την προφορική αφήγηση, μπορούν να περάσουν στον γραπτό λόγο κι από εκεί ακόμα και στην ζωγραφική απεικόνιση των ιστοριών τους ή και τη θεατρική μεταφορά, στο σπίτι μαζί με τους γονείς και τους φίλους τους ή στο σχολείο με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.

Τις Παραμυθοκάρτες θα τις βρείτε online αλλά και σε μικρά και μεγάλα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν κάρτες με την εξής θεματολογία: Ζωοφιλία (Ιστορίες με Μουσούδες), Μυθοπλασία (Το νησί της Φαντασίας) και Συναισθήματα (Ιστορίες από το Μαγικό Βασίλειο), ενώ σύντομα θα προστεθούν κι άλλες κάρτες. Οι Παραμυθοκάρτες απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών.

fantasia-cover

Εργαλείο για εκπαιδευτικούς / λογοπεδικούς / λογοθεραπευτές / παιδοψυχολόγους

Οι Παραμυθοκάρτες δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης. Είναι ένα εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών, λογοθεραπευτών, καθηγητών ειδικής αγωγής και παιδοψυχολόγων, καθώς μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας των ιστοριών, μπορούν να εξερευνήσουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες κάθε παιδιού ξεχωριστά και να δουλέψουν με συγκεκριμένες τεχνικές.

Οι Παραμυθοκάρτες τεκμηριώθηκαν επιστημονικά από τη Δρ Ζωή Κρόκου µε βάση τους χαρακτήρες που προέκυψαν από την ανάλυση των παραμυθιών που έκανε ο Ρώσος μελετητής Vladimir Propp* και αφήνει τα παιδιά να «επινοήσουν» τις λειτουργίες, τον τρόπο δράσης δηλαδή των ηρώων, τόσο μέσα από την προηγούμενη αναγνωστική τους εμπειρία, όσο και από τις ίδιες τις εικόνες, τις οποίες μπορούν να τις αξιοποιήσουν είτε γραμμικά είτε επιλεκτικά και να αφηγηθούν τη δική τους μοναδική ιστορία.

Μέσα από την άρρητα καθοδηγούμενη αφήγηση τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση, καθώς οι εικόνες τα βοηθούν να ακολουθήσουν μια χρονική σειρά εξέλιξης των γεγονότων, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η φαντασία τους και καλλιεργείται η δημιουργική τους σκέψη.

Οι Παραμυθοκάρτες απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και μπορούν να δουλέψουν πάνω σε αυτές μαζί µε τον/ την εκπαιδευτικό, τους γονείς τους, τους ανθρώπους που ασχολούνται μαζί τους, τους φίλους τους, αλλά μπορεί να «παίξουν» και μόνα τους. Οι εικόνες/κάρτες του εκπαιδευτικού υλικού μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη σε ατομικό επίπεδο, σε ομάδες αφήγησης και µε τη συμμετοχή όλων των παιδιών της τάξης

Περισσότερες πληροφορίες www.kitrinopatini.gr