Απίστευτες οφθαλμαπάτες που γελούν τα μάτια. Έχετε παρατηρήσει πως πολλές φορές κοιτάζοντας μία εικόνα μπερδευόμαστε και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα για ότι απεικονίζεται; Τις περισσότερες φορές δεν φταίνε τα μάτια μας αλλά ο εγκέφαλός μας που δεν μπορεί να αντιληφθεί τι ακριβώς απεικονίζεται.
Τι είναι οφθαλμαπάτη;
Οφθαλμαπάτη, είναι το οπτικό σφάλμα που οφείλεται στη λαθεμένη αντίληψη του αντικειμένου που παρατηρούμε ως προς το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, τη θέση ή την απόστασή του. Ένα αντικείμενο μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο ή μικρότερο από τις πραγματικές του διαστάσεις ανάλογα με τον τρόπο που παρουσιάζεται σε σχέση με τα αντικείμενα που το περιβάλλουν.
Το ήξεραν και οι Αρχαίοι
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το φαινόμενο της οφθαλμαπάτης και το χρησιμοποιούσαν στην αρχιτεκτονική. Η πρώτη όμως περιγραφή και μελέτη μιας οπτικής απάτης, όπως λέγεται αλλιώς η οφθαλμαπάτη, έγινε κατά το 19ο αιώνα από τον φυσικό Μπριούστερ.
Βλέπουμε όλοι το ίδιο;
Πειράματα που έγιναν το 1966 από Αμερικανούς επιστήμονες, έδειξαν ότι η οφθαλμαπάτη μπορεί να είναι μειωμένη σε ανθρώπους, που έχουν μεγαλώσει σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Οι Ζουλού έμοιαζε να επηρεάζονται λιγότερο από την οφθαλμαπάτη.
Αν είχαμε τα μάτια μιας μύγας;
Οι μύγες έχουν αυτό που ονομάζεται σύνθετα μάτια, ίσως όμως να είναι μύθος ότι βλέπουν πολλαπλές εικόνες. Πάντως, αν είχαμε τα μάτια μιας μύγας, θα βλέπαμε στην τηλεόραση ξεχωριστές διαδοχικές εικόνες, αφού η τηλεόραση εμφανίζει 25 εικόνες ανά δευτερόλεπτο, κάτι που για το μάτι της μύγας, με την ταχύτατη σάρωσή του, είναι πολύ αργό.
Γερακίσιο Μάτι
Τα ζώα διαφέρουν σε οπτική οξύτητα. Τα έντομα είναι μυωπικά, ενώ ένα γεράκι μπορεί να εντοπίσει από ψηλά ένα ποντίκι σε απόσταση ενός χιλιομέτρου. Η απόσταση, από την οποία τα γεράκια μπορούν να εντοπίσουν τα θηράματά τους, είναι οκταπλάσια από αυτήν των ανθρώπων.
Βλέπουν στο σκοτάδι;
Μερικά ζώα έχουν πολύ καλή «βραδινή όραση» (π.χ. οι αλεπούδες, οι γάτες κι οι κουκουβάγιες). Αυτά τα ζώα έχουν το ανακλαστικό «γιάλισμα του ματιού», που παρατηρούμε συχνά.
Εγκέφαλος και Όραση
Στα ζώα διαφέρει ο όγκος του εγκεφάλου που είναι αφιερωμένος στην όραση. Στο χταπόδι και το καλαμάρι ο μισός εγκέφαλος είναι αφιερωμένος στην όραση.
Μέλισσα με μεγεθυντικό φακό
Μια μέλισσα μπορεί να δει πράγματα από 2,5 πόντους περίπου, ενώ εμείς δεν μπορούμε να δούμε πράγματα που είναι πιο κοντά στα μάτια μας από 15 πόντους (χωρίς μεγεθυντικό φακό).
Πόσα χρώματα βλέπουμε;
Μερικοί άνθρωποι μπορούν να διακρίνουν 250 χρώματα. Ενώ μερικά θηλαστικά έχουν αχρωματοψία. Το μυρμήγκι της ερήμου μπορεί να διακρίνει χρώματα, που δεν μπορούμε να δούμε εμείς.