Η Υγεία των Δοντιών του Παιδιού και Διατροφή

Η υγεία των δοντιών μας, εξαρτάται πολύ από την καθημερινή μας διατροφή. Όσο προσέχουμε τι τρώμε, τα δόντια μας δεν κινδυνεύουν. Μόλις αρχίζουμε τις απροσεξίες η ουλίτιδα και η τερηδόνα παραμονεύουν.

Δόντια και Διατροφή

Οι καλύτερες επιλογές τροφών 
Υπάρχουν τροφές που βοηθούν τα δόντια μας να παραμείνουν υγιή και λαμπερά:
Τσίχλα: Το μάσημα της τσίχλας χωρίς ζάχαρη βοηθάει στο να αποσπαστούν τα τρόφιμα που είναι κολλημένα στα δόντια και ταυτόχρονα αυξάνει τη ροή του σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.
Γαλακτοκομικά: Το γνωρίζουμε και το ακούμε από μικροί! Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι αποτελούν τις κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου και είναι χρήσιμα για τα δόντια μας
Φθοριούχες τροφές: Τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι, είναι τροφές πλούσιες σε φθόριο. Το φθόριο κάνει πιο ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο του δοντιού, και τα εμποδίζει να διαλυθούν από τα οξέα.
Πλούσιες σε βιταμίνη C: Βοηθούν όσο δεν φανταζόμαστε. Πορτοκάλι, φράουλες, μπρόκολο κ.α., επουλώνουν τις φλεγμονές και διατηρούν ακέραιους τους ιστούς του δοντιού.

Το απαραίτητο πρωινό
Κι όμως το πρωινό προστατεύει τα δόντια μας! Ακούγεται σαν ψέμα, όμως η λήψη ενός πλούσιου πρωινού γεύματος, σίγουρα δεν θα μας οδηγήσει σε κάποιο ζαχαρούχο σνακ στην διάρκεια της ημέρας ή σε ένα λαίμαργο μεσημεριανό, τα οποία θα βλάψουν τα δόντια μας. Συνεπώς κάθε πρωί, πρέπει να τρώμε ένα πλούσιο πρωινό, που εκτός των άλλων, θα προστατεύσει και τα δόντια μας.

Τροφές χωρίς ζάχαρη
Η ζάχαρη παίζει έναν πολύ επιβλαβή ρόλο στην εμφάνιση της τερηδόνας. Τα μικρόβια που σχηματίζουν την οδοντική πλάκα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη ως πηγή ενέργειας με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα και να αυξάνουν το μέγεθος και την πυκνότητα της πλάκας.
Δεν είναι σκόπιμο να βγάλουμε από την διατροφή μας τα γλυκά. Μπορούμε όμως να τα περιορίσουμε ή ορισμένες φορές να τα αντικαταστήσουμε. Για παράδειγμα, αν αντί για ένα σοκολατάκι προτιμήσουμε μερικές σταφίδες, τα δόντια μας δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Χρήσιμες συμβουλές

1. Αποφεύγουμε τα τρόφιμα με υψηλές συγκεντρώσεις ζάχαρης, όπως τις τούρτες, το παγωτό και το μέλι.
2.Το φθορίδιο μπορεί να προστατεύσει τα δόντια. Φροντίζουμε να το εξασφαλίζουμε από το νερό, αλλά και από τη χρήση οδοντόκρεμας που έχει το συστατικό
3.Προσοχή στα κρυμμένα σάκχαρα που υπάρχουν σε τρόφιμα που δεν είναι απαραίτητα γλυκά.
4.Μην ξεχνάμε ότι πολλά αναψυκτικά έχουν πολλή ζάχαρη. Ακόμα και τα light αναψυκτικά μπορεί να μην περιέχουν ζάχαρη, περιέχουν ωστόσο οξέα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο οδοντικό σμάλτο
5. Προτιμάμε τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα αχλάδια, τα πεπόνια, το σέλερι και το αγγούρι
6. Είναι καλύτερο να τελειώνουμε το γεύμα μας με κίτρινο τυρί που βοηθάει στην εξουδετέρωση των οξέων που δημιουργούνται στη στοματική κοιλότητα μετά την κατανάλωση τροφίμων.