Έχει το παιδί σας Ελεύθερο Χρόνο;

Μήπως το πρόγραμμα των παιδιών σας είναι πιο γεμάτο και από το δικό σας;

Έχει το παιδί σας Ελεύθερο Χρόνο;

Μήπως δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα ανάμεσα στο σχολείο, σπορ, μουσική, γλώσσες κλπ;

Tα Παιδιά Είναι Πάντα Παιδιά

Οι προθέσεις μας είναι καλές. Θέλουμε να ανοίξουμε πολλές πόρτες για τα παιδιά μας. Να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν , να χαρούν και να είναι έτοιμα και «εξοπλισμένα» για να αντιμετωπίσουν το κόσμο ως ενήλικες.

Η πρόθεση σίγουρα είναι σωστή και οι ειδικοί συνηγορούν:
« τα σπορ δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να μάθει να συνεργάζεται και να τα πηγαίνει καλά με τους γύρω του για να πετύχουν ένα κοινό στόχο», «η μουσική, όχι μόνο ανοίγει ένα δρόμο δημιουργίας για το παιδί, αλλά σύμφωνα με έρευνες βοηθά τις επιδόσεις του στα μαθηματικά και τις ξένες γλώσσες», «οι πολεμικές τέχνες… κλπ».

Τα θέλουμε όλα. Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και αυτά δεν θα μας πουν εύκολα όχι. Ποιος θα μας δώσει το σήμα για να σταματήσουμε όταν πρέπει;
Για ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ένα παιδί δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που θα θέλαμε σαν γονείς. Να είναι δηλαδή και καλός μαθητής και καλός αθλητής και καλός καλλιτέχνης και γλωσσομαθής και… και… και…

Ας χαλαρώσουμε λιγάκι. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε τα παιδιά να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους. Ας αφουγκραστούμε τις επιθυμίες τους, ας αναζητήσουμε εκείνα τα σημάδια που δείχνουν αν μπορεί το παιδί να «φορτωθεί» με δραστηριότητες.

Ένα παιδί χρειάζεται το δικό του ελεύθερο χρόνο, που θα τον διαχειριστεί όπως αυτός θέλει, για να παίξει, να φορτώσει τις μπαταρίες του, να χαζέψει ακόμα και να τεμπελιάσει. Έτσι θα μάθει να διασκεδάζει από μόνο του, θα ανακαλύψει δημιουργικές δραστηριότητες και δεν θα τρέχει συνεχώς να προλάβει.

Εμείς σαν γονείς πρέπει να το βοηθήσουμε να βρει μια ισσοροπία στο πρόγραμμά του. Θα το ενθαρρύνουμε να δοκιμάσει αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για να ανακαλύψει τι του αρέσει χωρίς να βιαστούμε να διαλέξουμε και να του επιβάλλουμε ότι θέλουμε.

Αλήθεια ποιος δεν θυμάται τις φωνές και το παιχνίδι στη γειτονιά που διαρκούσε ακόμα και όταν είχε νυχτώσει; Τώρα είναι η σειρά των παιδιών μας, ας τους δώσουμε την ευκαιρία.