Γάλα για Σωστή Ανάπτυξη του Παιδιού

Το γάλα είναι ένα προϊόν που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε Ελληνικό σπίτι. Έχουμε αναρωτηθεί όμως πόσο σημαντικό είναι για την υγεία μας αλλά και για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών μας;

Γάλα για Σωστή Ανάπτυξη

Ασβέστιο το αναγκαίο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το ανθρώπινο σώμα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην δημιουργία γερών και υγιών οστών και είναι απαραίτητο στα παιδιά που αναπτύσσονται. Εκτός από τα γερά οστά το ασβέστιο χαρίζει γερά δόντια και γενικότερα καλή υγεία. Είναι βασικό λοιπόν το παιδί να καταναλώνει από μικρό τροφές πλούσιες σε ασβέστιο για να εξασφαλίσει μια σωστή ανάπτυξη και καλή υγεία. Το γάλα και το γιαούρτι αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές πρόσληψης ασβεστίου και αποδίδουν περίπου το 55% του ασβεστίου που προσλαμβάνεται από τη διατροφή. . Για αυτό και οι γονείς πρέπει φροντίσουμε ώστε αυτές οι τροφές να περιλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο και των παιδιών.

Γάλα γεμάτο βιταμίνες

Το ασβέστιο δεν επαρκεί για το χτίσιμο ενός γερού οργανισμού. Οι βιταμίνες που περιέχονται στο γάλα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των υπόλοιπων τμημάτων του οργανισμού, όπως του δέρματος, των ματιών και των ιστών που συνθέτουν τα υπόλοιπα όργανα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές και ποιος ο ρόλος τους:

Βιταμίνη Α
Θεωρείται απαραίτητη για την όραση και κάποιες συστηματικές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη, η αναπαραγωγή, η μορφοποίηση των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη C
Ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης βοηθά στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού, γι’ αυτό και παίζει ευεργετικό ρόλο στην επούλωση των τραυμάτων και στην γρήγορη επαναφορά του οργανισμού έπειτα από ατυχήματα.

Βιταμίνη Β2
Συμβάλλει σημαντικά στη γρήγορη ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επίσης σπουδαίος είναι ο ρόλος της στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.

Γάλα…κάθε στιγμή της ημέρας

Το γάλα είναι πολύ θρεπτικό και απαραίτητο για όλες τις ηλικίες αλλά κυρίως για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί βούτυρο και μέλι είτε ως ενδιάμεσο γεύμα, είτε ως βραδινό, το γάλα αποτελεί μια αναντικατάστατη επιλογή υψηλής θρεπτικής αξίας για μικρούς και μεγάλους.
Ένα ποτήρι γάλα με δημητριακά λίγο πριν το διάβασμα είναι η καλύτερη επιλογή για τα παιδιά αφού τους παρέχει όλη την ενέργεια που χρειάζονται.

Τι ανάγκες έχουμε;

Γενικά, η πρόσληψη ασβεστίου εξαρτάται από την ηλικία μας. Τα παιδιά απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη ασβεστίου από τους ενηλίκους για να παράγουν την αναπτυσσόμενη μάζα των οστών τους. Η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη τίθεται σε 1000 mg/ημέρα
Αυτά μπορούν να καλυφθούν από:
4 ποτήρια γάλα (πλήρες ή αποβουτυρωμένο).
2 ποτήρια γάλα και 100 γραμμάρια φέτα
ή 80 γραμμάρια γραβιέρα
1 ποτήρι γάλα & 1 κύπελλο γιαούρτι & λίγο τυρί.

Διατροφή και άσκηση για σωστή ανάπτυξη

Για να εξασφαλίσετε μια σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας θα πρέπει εκτός από την ισορροπημένη διατροφή του να φροντίσετε και για την καθημερινή εξάσκησή του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρέφονται σωστά και ασκούνται καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιή και δυνατά.