17 Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου

Πόσο εύκολο είναι να κατανοήσουν τα παιδιά τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας; Tο να γνωρίζουν τα παιδιά τι έγινε πριν ακριβώς 40 χρόνια στην Ελλάδα, και να μην το μπερδεύουν με άλλα ιστορικά γεγονότα, είναι μια ανάγκη που πρέπει να νοιώθουμε εμείς οι γονείς, που θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ενημερωμένα και μέσα σε όλα.

17 Νοεμβρίου Επέτειος Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθίστε με τα παιδιά σας και παρουσιάστε τα γεγονότα σαν παραμύθι. Με αυτόν τον τρόπο θα τραβήξετε το ενδιαφέρον τους και είναι πιθανόν να τη θυμούνται για αρκετά χρόνια.

Λίγα λόγια για τη 17η Νοεμβρίου του 1973:

Όλα ξεκίνησαν στις 21 Απρίλη του 1967 υπό καθεστώς δικτατορίας. Αυτό σήμαινε κατάργηση της ατομικής ελευθερίας, διάλυση των πολιτικών κομμάτων, καθώς και εξορία, φυλάκιση και βασανιστήρια σε πολιτικούς και πολίτες εξαιτίας των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Η χούντα στη προσπάθειά της να ελέγξει κάθε πλευρά της πολιτικής, είχε απαγορεύσει τις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια και στρατολογώντας υποχρεωτικά τους φοιτητές. Αυτές οι ενέργειες δημιούργησαν έντονα αντιδικτατορικά συναισθήματα στους φοιτητές, οι οποίοι έκαναν τη πρώτη μαζική δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στη χούντα, στις 21 Φεβρουαρίου του 1973.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1973, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι φοιτητές, που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», κάνοντας κατάληψη μέσα στο Πολυτεχνείο, ξεκίνησαν τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού με εκφωνητές τους Μαρία Δαμανάκη, Δημήτρη Παπαχρήστο και Μίλτος Χαραλαμπίδη. Συνθήματα που ακουγόντουσαν έντονα εκείνες τις ημέρες ήταν το “Ψωμί Παιδεία Ελευθερία”, το “Εθνική Ανεξαρτησία” και το “Λαϊκή Κυριαρχία”.

Ακολούθησαν πολλές διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, με αποκορύφωμα την 17η Νοεμβρίου όπου αποφασίζεται από την κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού. Ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Είναι η χαρακτηριστικη εικόνα που τράβηξε παράνομα ένας Ολλανδός δημοσιογράφος και έκανε το γύρω όλου του κόσμου. Στη συνέχεια ακολούθησαν συλλήψεις των φοιτητών, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός συνέχιζε να εκπέμπει για τα επόμενα 40 λεπτά μετά την έφοδο του τανκ.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 1975, το εφετείο Αθηνών, έκδοσε την απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο, κήρυσε ένοχους τους 20 από τους 32 κατηγορούμενους, ενώ αθώωσε άλλους 12. Η δικτατορία κατέρρευσε επίσημα στις 23 Ιουλίου του 1974, και στην Ελλάδα επανέρχεται η δημοκρατία.