Καταπολεμήστε τις Ψείρες

Ταλαιπωρούν γονείς και παιδιά, εδώ και αιώνες. Οι ψείρες του κεφαλιού είναι ένα συνηθέστατο φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται κυρίως στα παιδιά. Δεν πρέπει όμως να μας ανησυχούν.  Καταπολεμήστε τις Ψείρες γρήγορα και αποτελεσματικά. Να θυμάστε ότι το να έχει ένα παιδί ψείρες δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται .

Καταπολεμήστε τις Ψείρες

Τι είναι η φθειρίαση?

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι μικρά έντομα χωρίς φτερά που ζουν ανάμεσα στις τρίχες. Έχουν τρία ζευγάρια πόδια και ειδικές δαγκάνες που τις βοηθούν να κυκλοφορούν από τρίχα σε τρίχα και από κεφάλι σε κεφάλι. 

Οι ψείρες ζουν “δαγκώνοντας και ρουφώντας ” αίμα από το δέρμα της κεφαλής. (κάθε 2-3 ώρες) και χωρίς τροφή μπορούν να ζήσουν 24-55 ώρες. Το δάγκωμα τους προκαλεί φαγούρα, η οποία προκαλεί φαγούρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό μετά το ξύσιμο.

Η ενήλικη θηλυκή ψείρα έχει μήκος 3-4 χιλιοστά και χρώμα γκριζωπό, ζει περίπου 30 μέρες και σε αυτό το διάστημα γεννά περίπου 300 αυγά. Η αρσενική ψείρα είναι μικρότερη σε μέγεθος. και ζει λιγότερο. Οι ψείρες κολλούν τα αυγά τους πάνω στις τρίχες των μαλλιών όσο πιο κοντά γίνεται στο δέρμα του κεφαλιού για να μπορέσουν να εκκολαφθούν. Το αυγό χρειάζεται περίπου 7-8 ημέρες για να εκκολαφτεί και να εμφανιστεί η νύμφη  , η οποία σε 9-12 ημέρες μετατρέπεται σε ψείρα. Οι νύμφες δε γεννούν αυγά και δε μεταδίδονται. 

Πως θα το καταλάβουμε?

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να το καταλάβουμε ότι πιθανόν έχουμε ψείρες, είναι η φαγούρα. Έτσι λοιπόν, κάθε παιδί που ξύνει το κεφάλι του, πρέπει να ελέγχεται για φθειρίαση. Αυτό που εύκολα μπορούμε να δούμε , είναι τα αυγά της ψείρας που βρίσκονται κολλημένα στη βάση της τρίχας. Είναι πολύ μικρά και έχουν λευκό χρώμα όταν είναι άδεια ή σκουρότερο όταν υπάρχει έμβρυο  και όταν είναι πολλά μας δίνουν την εντύπωση ότι το παιδί έχει πιτυρίδα. Η διαφορά είναι ότι δεν πέφτουν με το τίναγμα των μαλλιών γιατί είναι κολλημένα στην τρίχα. . Αν ψάξουμε καλύτερα θα βρούμε και ψείρες, που είναι πολύ μικρά ζωάκια γκρίζου χρώματος.

Πως τις αντιμετωπίζουμε?

Η αντιμετώπιση δεν είναι δύσκολη… αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις τους. Στο φαρμακείο κυκλοφορούν αρκετά προϊόντα τα οποία μάλιστα μπορούμε να πάρουμε χωρίς συνταγή γιατρού. Συνήθως απαιτείται μια ολοκληρωμένη αγωγή  που σε πρώτο στάδιο εφαρμόζουμε σε όλο το μήκος των μαλλιών του παιδιού κάποιο υγρό σπρέι ή λοσιόν και στη συνέχεια λούζουμε με κάποιο ειδικό σαμπουάν.  Το προσεκτικό χτένισμα είναι πολύ βασικό στην όλη διαδικασία απομάκρυνσης των ψειρών. Η συμβουλή του φαρμακοποιού μας είναι απαραίτητη. 

Μέτρα πρόληψης

Όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει ψείρες όλοι οι άλλοι πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην κολλήσουμε. Τα βασικά μέτρα πρόληψης είναι: 1. Δεν πρέπει να μοιραζόμαστε χτένες, βούρτσες, καπέλα και κορδέλες για τα μαλλιά. 2. Οι βούρτσες και οι χτένες θα πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και να τις στεγνώνουμε προσεκτικά. 3. Τα σεντόνια , οι κουβέρτες και οι μαξιλαροθήκες του παιδιού πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό. 

Τι να προσέξουμε?

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουμε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως των αντιφθειρικών προϊόντων που θα χρησιμοποιήσουμε.  Συνήθως κάνουμε έναν επανέλεγχο μετά από 8-10 ημέρες για να δούμε αν οι ψείρες έχουν εξαφανιστεί. Επίσης , καλό θα ήταν να αποφύγουμε την έκθεση του παιδιού στην πηγή μόλυνσης (σχολείο) για να μην ξανά κολλήσει ψείρες. όπως και να ενημερώσουμε τους υπεύθυνους σχετικά με το θέμα,. Αν το πρόβλημα επιμείνει , θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο μας. 

Μικρά Μυστικά

  • Οι ψείρες του κεφαλιού είναι συνηθέστερες σε παιδιά του σχολείου. Είναι ασυνήθιστες σε μωρά. 
  • Οι ψείρες δε φαίνονται εύκολα, αλλά μπορούμε μα δούμε αυγά κολλημένα στα μαλλιά. 
  • Λόσιον ή σαμπουάν για ψείρες του κεφαλιού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχουν. 
  • “Ο κανόνας του 1 cm” οι ψείρες κολλούν τα αυγά τους στη ρίζα των μαλλιών, πολύ κοντά στο κεφάλι . Καθώς τα μαλλιά μεγαλώνουν περίπου 1 cm το μήνα , τα αυγά που απέχουν περισσότερο από  1 cm από το δέρμα της κεφαλής είναι άδεια και όχι μολυσμένα.
  • Την επομένη της θεραπείας το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο. Αν όμως το παιδί εκτεθεί ξανά σε ψείρες μπορεί να επιμολυνθεί.