Κατασκήνωση Μια καλή ιδέα για το καλοκαίρι

Κατασκήνωση Μια καλή ιδέα για το καλοκαίρι για τα παιδιά σας, για να παίξουν και να κοινωνικοποιηθούν. 
Kατασκήνωση  Μια καλή ιδέα για το καλοκαίρι

Πολλοί γονείς αναρωτιόμαστε με ποιόν τρόπο το παιδί μας μπορεί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του καλοκαιριού ποιοτικά.Το Καλοκαίρι είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία το παιδί δεν πάει στο σχολείο. Οι γονείς όμως κατά κανόνα δουλεύουμε. Πιθανότατα ένας από τους ποιοτικότερους τρόπους ένα παιδί να αξιοποιήσει τον ελεύθερο χρόνο του είναι η διαμονή σε έναν κατασκηνωτικό χώρο

Φιλίες

Στην κατασκήνωση κάθε χρόνο συναντιούνται εκατοντάδες παιδιά, από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και με διαφορετικά ενδιαφέροντα. Μεταξύ τους δημιουργούνται φιλίες που πολλές φορές -αν οι συνθήκες το επιτρέψουν-διατηρούνται για πολλά χρόνια.

Επικοινωνία

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στη κατασκήνωση, το παιδί έρχεται σε επαφή με δεκάδες συνομηλίκους του, ανταλλάσσει απόψεις διαφωνεί, συνεργάζεται και γενικότερα αναπτύσσει την επικοινωνία του.

Επαφή με τη Φύση και το περιβάλλον

Τις περισσότερες φορές, οι κατασκηνώσεις βρίσκονται στην εξοχή μακριά από τον θόρυβο της πόλης. Έτσι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τη φύση και τις ομορφιές της, να ζήσουν σε ένα μοναδικό περιβάλλον και να αναπνέουν καθαρό αέρα, έστω και για λίγες μέρες

Δημιουργικότητα

Στην κατασκήνωση τα παιδιά αναπτύσσουν  την δημιουργικότητα τους… κατά την διάρκεια της παραμονής τους ασχολούνται  με κατασκευές, χειροτεχνίες, ζωγραφική και άλλες ασχολιες που τα κάνουν πιο δημιουργικά.

Ενασχόληση με τον αθλητισμό

Ακόμα κι αν το παιδί μας δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αθλητισμό μέχρι σήμερα, στην κατασκήνωση θα μάθει τα δεκάδες οφέλη του . Έτσι, μπορεί το φθινόπωρο να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με κάποιο σπορ.

Αυτογνωσία

Τα παιδιά ανακαλύπτουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα τους, συνειδητοποιούν όσα γνωρίζουν αλλά και όσα δεν ,ακόμα διορθώνουν λάθη και συμπεριφορές και ανακαλύπτουν δεξιότητες που διαθέτουν

Συνεργασία και Ομαδικότητα

Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί ελεύθερα αλλά και να σέβεται την ελευθερία του άλλου. Η κατασκήνωση προσφέρει στα παιδιά την ευκαιρία να είναι μέλη μιας ομάδας, να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά για να εκπληρώσουν κάποιο στόχο ή για να πάρουν κάποια απόφαση, καλλιεργώντας το πνεύμα της συνεργασίας.

Διασκέδαση

Από το πρωινό ξύπνημα μέχρι την “καληνύχτα” τίποτα δεν είναι ίδιο στην κατασκήνωση. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες που στόχο έχουν τη διασκέδαση.

 Χρήσιμες Συμβουλές

  • Αν οι διακοπές των γονέων συνδυαστούν μα την παραμονή του παιδιού τους στη κατασκήνωση τότε είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός. Με την επανένταξη στο οικογενειακό σύστημα θα παρατηρήσουμε μια ανανέωση, ευχάριστη διάθεση και ενεργητικότητα από όλα τα μέλη της οικογένειας.
  • Η κατασκήνωση είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική για παιδιά ελλειμματικά Σε κοινωνικές δεξιότητες, παιδιά που δεν κάνουν εύκολα φίλους, παιδιά που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Έρευνες κατέδειξαν ότι η κατασκήνωση δρα καταλυτικά θετικά στα παιδιά αυτών των κατηγοριών.
  • Μια επίσκεψη γνωριμίας του παιδιού μαζί με τους γονείς στη κατασκήνωση είναι πάντα βοηθητική. Αυτό είναι καλό να γίνεται αρκετά πριν την ένταξη του παιδιού στην κατασκήνωση.
  • Αν υπάρχουν αδέλφια και φίλοι που θα ήθελαν να πάνε κατασκήνωση με το παιδί μας, το οργανώνουμε νωρίς. Είναι καλύτερα το παιδί μας να νιώθει ότι δεν θα είναι παντελώς μόνο.
  • Συνήθως ένα παιδί μπορεί να πάει σε κατασκήνωση περίπου από πέντε χρονών. Ωστόσο αυτό θα καθοριστεί από την προσωπικότητα του παιδιού, τη συναισθηματική του ηλικία και το πόσο θέλει το ίδιο να πάει κατασκήνωση.