Μαθήματα Αποταμίευσης για το Παιδί

Η αποταμίευση είναι μια συνήθεια που πρέπει το παιδί να μάθει από πολύ μικρό . Γνωρίζοντάς το πόσο θα το βοηθήσει στο μέλλον, είναι σκόπιμο από τα πρώτα του σχολικά χρόνια να το εντάξουμε στη διαδικασία της αποταμίευσης.

Μαθήματα Αποταμίευσης για το Παιδί

Αγοράστε του τον πρώτο του κουμπάρα

Η αρχή είναι η ήμισυ του παντός… Έτσι μία καλή αρχή μπορεί να γίνει με την αγορά του πρώτου του κουμπαρά.  Εκεί θα φυλάξει τα πρώτα χρήματα από το χαρτζιλίκι του. Στο εμπόριο κυκλοφορούν δεκάδες κουμπαράδες , απλοί αλλά πρωτότυποι , που θα αποτελέσουν και ένα από τα πιο όμορφα αξεσουάρ του δωματίου του.

Αποταμιεύστε μαζί του

Μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα , μπαίνοντας και εμείς στη διαδικασία της αποταμίευσης , ταυτόχρονα με το παιδί.  Μπορούμε να συμφωνήσουμε πως θα αποταμιεύουμε  ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα  και κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία θα ξοδέψουμε αυτό το ποσό για ένα ξεχωριστό σκοπό . Είναι ένα καλό παράδειγμα , ώστε να μπει στη διαδικασία της αποταμίευσης  αποκομίζοντας ταυτόχρονα και τα κέρδη της.

Πείτε όχι στη Σπατάλη

Αν δώσουμε στο παιδί να καταλάβει πως η σπατάλη είναι ανθρώπινο ελάττωμα , θα έχουμε καταφέρει πολλά. Ας το βάλουμε στη λογική πως δεν χρειάζεται να ξοδεύει άσκοπα τα χρήματά του … μπορεί να τα αποταμιεύει και να κάνει μόνο του κάποιες αγορές. Για παράδειγμα μπορεί να αγοράσει τα Χριστούγεννα από ένα δώρο σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Γνωρίστε τους τραπεζικούς όρους

Τραπεζικός Λογαριασμός

Είναι ένας χώρος που αποθηκεύουμε τα χρήματά μας, όπως ο κουμπαράς μας.

Κατάθεση

Όπως κάθε φορά που βάζουμε χρήματα στον κουμπαρά μας , έτσι και κάθε φορά που κάνουμε κατάθεση στο λογαριασμό μας, αυξάνονται τα χρήματα που έχουμε μαζέψει.

Τόκος

Είναι το δώρο- έξτρα χρήματα που μας δίνει η τράπεζα επειδή αποταμιεύσαμε πολλά χρήματα. Όσο περισσότερα χρήματα βάζουμε στο λογαριασμό μας και όσο περισσότερο καιρό τα κρατάμε εκεί, τόσο περισσότερα χρήματα θα μας δώσει η τράπεζα.  Και με τον κουμπαρά περίπου έτσι γίνεται. Όσο περισσότερα χρήματα μαζεύουμε στον κουμπαρά μας τόσο περισσότερα θα έχουμε μετά, αλλά δεν μας δίνει επιπλέον χρήματα για δώρο.

Υπόλοιπο 

Είναι τα χρήματα που έχουν μείνει στον κουμπα5ράαφού αφαιρέσουμε αυτά που έχουμε ήδη πάρει. Έτσι και στο λογαριασμό είναι τα χρήματα που έχουν μείνει μετά τις όποιες αναλήψεις που έχουμε κάνει.

Βόλτα στην Τράπεζα

Η επίσκεψη με το παιδί σε ένα τραπεζικό κατάστημα , δεν είναι άσχημη ιδέα. Μπορεί να δει από κοντά τους χώρους των συναλλαγών και να τους εξηγήσουμε με απλά λόγια, με τι ακριβώς ασχολείται κάθε τμήμα του καταστήματος.

Ξέρατε ότι:

Ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε στη γη, είχε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και αυτό τον οδήγησε στην αποταμίευση για να επιβιώσει; Η αρχή έγινε με τρόφιμα και σιγά- σιγά μέσα στους αιώνες άρχισε να αποταμιεύει και άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα ρούχα. Σήμερα η ζωή έχει αλλάξει και όταν λέμε αποταμιεύουμε, εννοούμε τα χρήματα. Αποταμιεύουμε χρήματα για να καλύψουμε μελλοντικές μας ανάγκες.