Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Συλλογές υφαντικής, ενδυμασιών, λαϊκής ζωγραφικής και πολλές άλλες, φιλοξενούνται στο μουσείο Ελληνικής λαϊκής τέχνης με μεγάλη ιστορία, που αξίζει να γνωρίσετε.

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια- Μουσειο Ελληνικής Λαικής Τέχνης

Αντικείμενα ελληνικής λαϊκής κεραμικής, λαϊκής κεντητικής
και «Ένα εργαλεό που το έλεγαν Αργαλειό» θα γνωρίσουν οι μικροί φίλοι του Μουσείου μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μπορούν να παρακολουθήσουν

Το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό, μέσα από τις συλλογές που διαθέτει και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνει.

Συλλογές.

Στο ισόγειο του Μουσείου θα μάθετε για την τέχνη του κεντήματος. Κεντήματα χρωματιστά, λευκά, δαντέλες και χρυσοκεντήματα, που προορίζονταν για τις ανάγκες της ενδυμασίας, του σπιτιού και της εκκλησίας. Στον ημιώροφο, θα δείτε μια μικρή συλλογή κεραμικών με αντικείμενα που χρησίμευαν ως αρχιτεκτονικά
μέλη, όπως καπνοδόχοι, ή ως χρηστικά σκεύη, όπως κανάτια, πιάτα και πιθάρια. Η επόμενη προθήκη είναι αφιερωμένη στην ξυλογλυπτική και τη μεταλλοτεχνία. Η ξυλογλυπτική περιλαμβάνει αντικείμενα που συνδέονται με τις ανάγκες του σπιτιού, όπως έπιπλα και σκεύη,
με εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως αναλόγια και τέμπλα και με αντικείμενα της επαγγελματικής ζωής, όπως γκλίτσες και ακρόπρωρα πλοίων. Η μεταλλοτεχνία περιλαμβάνει ότι είναι κατασκευασμένο από χαλκό, ορείχαλκο, σίδερο και ατσάλι και η χρήση της καλύπτει τις ανάγκες των σπιτιών, με αντικείμενα καθημερινής χρήσης και άλλα για αγροτικές ασχολίες.Θα δείτε ακόμη, μεταμφιέσεις από παραδοσιακές γιορτές με πανάρχαια καταγωγή, που είχαν στόχο να εξασφαλίσουν την υγεία, τη βλάστηση και την καρποφορία της γης, όπως οι αρχαίες διονυσιακές γιορτές. Στον ίδιο χώρο θα θαυμάσετε και το διάσημο λαϊκό θέατρο σκιών. Ένα ολόκληρο σκηνικό έχει στηθεί και παρουσιάζει όλους του δημοφιλείς ήρωες του Καραγκιόζη, κατασκευασμένους
είτε από δέρμα είτε από χαρτόνι.
Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί κυρίως περιοδικές εκθέσεις και στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται τα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, στα οποία εικονίζει πρόσωπα και γεγονότα της μυθολογίας, της σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας, τοπία και σκηνές από την καθημερινή ζωή.Ο δεύτερος όροφος είναι ολόκληρος αφιερωμένος στην αργυροχοϊα. Τα έργα αυτά είναι φτιαγμένα κυρίως από ασήμι και χαρακτηρίζονται ανάλογα με τη χρήση τους, ως εκκλησιαστικά ή κοσμικά. Στα εκκλησιαστικά ανήκουν δίσκοι, δισκοπότηρα, ευαγγέλια και διάφορα άλλα και στα κοσμικά ανήκουν τα ασημικά του σπιτιού, τα εξαρτήματα της ανδρικής φορεσιάς, καθώς και τα κοσμήματα της ανδρικής και της γυναικείας φορεσιάς. Ο τρίτος και τελευταίος όροφος φιλοξενεί παραδοσιακές φορεσιές.

Εδώ θα δείτε γιορτινές, καθημερινές και νυφικές φορεσιές από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το Μουσείο οργανώνει και εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία παρέχουν στους μικρούς του φίλους γνώσεις για το τι είναι «μουσείο» και επεξεργάζονται θέματα ή τομείς του λαϊκού πολιτισμού. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τις συλλογές και τα εκθέματα του Μουσείου, έχουν την ευκαιρία να επεξεργαστούν αντικείμενα, ακόμη και να συμμετάσχουν ενεργά σε παιχνίδια και χειροτεχνικές δραστηριότητες. Τα Σαββατοκύριακα, λειτουργούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, με θέματα όπως οι λαϊκές τέχνες, η μουσική, ο χορός και τα έθιμα.

Άλλοι χώροι.

Μια βιβλιοθήκη, εξειδικευμένη σε θέματα λαϊκού πολιτισμού, καθώς και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, στεγάζονται στο δεύτερο και τον πρώτο όροφο, αντίστοιχα. Στο ισόγειο θα βρείτε το πωλητήριο, απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κεραμικά και ασημένια αντικείμενα, φιγούρες του Καραγκιόζη, υφαντά και έναν μικρό αριθμό βιβλίων γύρω από θέματα λαϊκής τέχνης.
Μέσω της παρατήρησης, της σύγκρισης, της φαντασίας και της δημιουργικής απασχόλησης, η επίσκεψη στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης αποτελεί μια ευχάριστη και ταυτόχρονα διδακτική εμπειρία, για μικρούς και μεγάλους.