Μάθετε στο Παιδί την Αξία της Αποταμίευσης

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί ξεκινούν και οι οικονομικές μας υποχρεώσεις. Η αλήθεια πως η εποχή που διανύουμε δεν ενδείκνυται για περιττά έξοδα και πολύ περισσότερο για σπατάλες. Ας δούμε όμως πως μπορείτε να Μάθετε στο Παιδί την Αξία της Αποταμίευσης.

Παιδί & Αποταμίευση, Τι Πρέπει να Μάθει το Παιδί μας;

Νέα Χρονιά, Νέα Έξοδα

Η νέα χρονιά , μας οδηγεί και σε νέα έξοδα , αφού οι σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών , μας αναγκάζουν να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη . Αν επιλέξουμε να στείλουμε τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο , το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Ακριβά κοστίζουν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, όπως οι ξένες γλώσσες , η μουσική και ο αθλητισμός. Ο εξοπλισμός , τα βιβλία και τα βοηθήματα αποτελούν και αυτά ένα σημαντικό μέρος των εξόδων μας. Αλλά δεν χρειάζεται πανικός. 

Όχι στα περιττά Έξοδα

Περιττά έξοδα έχουμε κάνει όλοι μας κατά καιρούς. Φέτος ας προσπαθήσουμε να τα περιορίσουμε. Η οικονομική κρίση μας αναγκάζει να είμαστε πιο προσεκτικοί πλέον.  Ας δοκιμάσουμε να συγκρίνουμε τιμές , να αναζητήσουμε ευκαιρίες και να κόψουμε τις υπερβολές. Αν πέρυσι για παράδειγμα είχαμε αγοράσει καινούρια τσάντα , δεν υπάρχει κανένας λόγος εφόσον είναι σε καλή κατάσταση να αγοράσουμε καινούρια και φέτος. Αυτό είναι σπατάλη. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αγοράσουμε μόνο ότι πραγματικά έχει ανάγκη το παιδί. Περιορίζοντας τα περιττά έξοδα θα περισσεύουν χρήματα για πιο ουσιαστικές οικογενειακές ανάγκες. 

Τι να αποφύγετε;

Με μία γρήγορα σκέψη, μπορούμε όλοι μας να υπολογίσουμε πράγματα και δραστηριότητες που μας αναγκάζουν να σπαταλάμε περισσότερα χρήματα. Φέτος ας προσπαθήσουμε να γλιτώσουμε από κάποια έξοδα που δεν είναι αναγκαία. Συγκεκριμένα, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποια ιδιαίτερα μαθήματα αντί να πηγαίνουμε σε κάποιο φροντιστήριο, καθώς στα ιδιαίτερα μαθήματα το παιδί προχωράει πιο γρήγορα και δεν χρειάζεται να πηγαίνει πολλά χρόνια σε φροντιστήριο για να τελειώσει μια ξένη γλώσσα. Επίσης, όσον αφορά τις εξωσχολικές δραστηριότητες μπορούμε να γράψουμε τα παιδιά μας στους συλλόγους του δήμους μας και όχι σε κάποια ιδιωτική σχολή που σαφώς το κόστος θα είναι μεγαλύτερο. Τέλος ας αποφύγουμε τις υπερβολές στα εμπορικά καταστήματα, δεν χρειάζεται να αγοράζουμε ότι ζητάει το παιδί μας κάθε φορά που πηγαίνουμε για ψώνια. Είναι μία καλή αρχή να διδαχτεί και αυτό την αξία της αποταμίευσης.

Διδάξτε τα Παιδιά

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς στα περισσότερα πράγματα. Έτσι μπορεί να γίνει και στα οικονομικά . Βλέποντάς μας το παιδί να είμαστε προσεκτικοί να μην σπαταλάμε χρήματα δεξιά και αριστερά , αλλά και να αποταμιεύουμε , θα μπουν και αυτά στη λογική μας. Μπορούμε να τους εξηγήσουμε πως δεν πρόκειται για τσιγκουνιά, αλλά για μια προσεκτική και σωστή οικονομική διαχείριση, η οποία θα βοηθήσει όλα τα μέλη της οικογένειας να περάσουν καλά.  Ας ξεκινήσουμε από το χαρτζιλίκι που τους δίνουμε,  αρχικά ελέγχοντας τον τρόπο που το ξοδεύει , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το αφήσουμε να ξοδέψει τίποτα. Θα πρέπει να μάθει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να ξοδεύει το μισό του χαρτζιλίκι και όχι παραπάνω και το άλλο να το αποταμιεύει για μια ώρα ανάγκης.