Συνέντευξη με τη Ζωή Λάσκαρη

Με τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές. Η Ζωή Λάσκαρη, είναι ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου. Τη συναντήσαμε στη θεατρική σκηνή που φέρει το όνομά της και μας μίλησε για το παρελθόν αλλά και το παρόν της.

Συνέντευξη με τη Ζωή Λάσκαρη

Πείτε μας λίγα λόγια για τα παιδικά σας χρόνια…
ήσασταν καλή μαθήτρια;

Ήμουν πάρα πολύ καλή μαθήτρια. Παρακολουθούσα τα μαθήματα με πολύ προσοχή… και αυτό έλεγα στα παιδιά μου, αλλά το λέω και στην εγγονή μου: όταν παρακολουθείς τα μαθήματα προσεκτικά, χρειάζεσαι λιγότερο χρόνο διαβάσματος στο σπίτι.

Εμείς τα παιδιά, σας γνωρίζουμε κυρίως από τις μοναδικές ταινίες που σας έχουμε δει να πρωταγωνιστείτε. Γιατί πιστεύετε πως αυτές οι ταινίες αγαπιούνται μέχρι σήμερα τόσο πολύ;

Γιατί ήταν καλογυρισμένες… είχαν μεράκι, αγάπη και υπευθυνότητα. Οι ταινίες πάντως ανήκουν σε μία άλλη εποχή. Εσείς πρέπει να παρακολουθείτε κυρίως θεατρικές παραστάσεις. Αυτές θα σας διδάξουν πολλά πράγματα.

Σας έχουμε απολαύσει σε δεκάδες έργα. Ποια ήταν τελικά η πιο αγαπημένη σας ταινία και γιατί;

Είναι σα να με ρωτάτε ποιο από τα παιδιά μου αγαπώ περισσότερο. Όλες τις αγαπάω πολύ. Θα ήταν άδικο να ξεχωρίσω κάποια.

Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας παρτενέρ στις ταινίες αυτές;

Ήταν όλοι ένας κι ένας. Έξοχοι άνθρωποι, ευγενικοί και εξαιρετικοί επαγγελματίες.

Αν σας δίναμε τη δυνατότητα να γυρίσετε το χρόνο πίσω, ποια εποχή θα θέλατε να ξαναζήσετε;

Σίγουρα τη δεκαετία του ’60. Ήταν η εποχή που έγιναν οι μεγαλύτερες επαναστάσεις παγκόσμια… στη μουσική, στη ζωγραφική, στην ποίηση, παντού. Βγήκαν τα μεγαλύτερα ταλέντα σε όλες τις τέχνες.

Θέατρο, τηλεόραση ή κινηματογράφος; Πού αισθάνεστε καλύτερα ως ηθοποιός;

Στην τηλεόραση αισθάνομαι λίγο άβολα, αλλά στο θέατρο και στον κινηματογράφο νιώθω μια χαρά. Το θέατρο είναι το «εδώ και τώρα», το άμεσο, δεν υπάρχει δηλαδή επιστροφή και χαρίζει μαγικές στιγμές αλλά και ως «παιδί του κινηματογράφου» που είμαι, τον αγαπώ επίσης πολύ.

Ποιοι κατά τη γνώμη σας νέοι ηθοποιοί αξίζουν την προσοχή μας;

Αυτό θα το κρίνετε εσείς… και πώς θα το κρίνετε; Θα πηγαίνετε συχνά στα θέατρα, θα παρακολουθείτε παραστάσεις και θα επιλέγετε τους ηθοποιούς που σας αρέσουν. Μη μένετε μόνο στην τηλεόραση. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί που δεν εμφανίζονται στην τηλεόραση. Πάντως, θα ξεχώριζα – αν θέλετε ένα όνομα – το Γιώργο Καραμίχο.

Πώς βλέπετε τον Ελληνικό κινηματογράφο σήμερα;

Απαράδεκτο (γέλια)… λίγες είναι οι εξαιρέσεις, όπως «Η πολίτικη κουζίνα» ή «Ο ξαφνικός έρωτας» πριν κάποια χρόνια. Δυστυχώς δεν βλέπουμε σοβαρά πράγματα στις μέρες μας.
Παρακολουθείτε τηλεόραση; Τι βλέπετε συνήθως;
Παρακολουθώ πραγματικά τα πάντα, μέχρι όμως να με εκνευρίσουν και να αρχίζω το ζάπινγκ.

Τι ρόλο έπαιξαν τα παιδιά στη ζωή σας;

Πολύ μεγάλο… Επειδή μεγάλωσα χωρίς τους γονείς μου, ήθελα αυτά που μου είχαν λείψει εμένα – όχι τόσο τα υλικά – να τα προσφέρω στα παιδιά μου.

Έχετε χόμπι και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Δεν έχω χρόνο για χόμπι, αλλά ασχολούμαι αρκετά και με το σπίτι… είμαι καλή νοικοκυρά και πολλές φορές μαγειρεύω και μάλιστα καλά.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ταξιδιωτικός προορισμός;

Ότι έχει σχέση με Ανατολή… Μαρόκο, Συρία, Ιορδανία είναι τα αγαπημένα μου μέρη. Από τις Ευρωπαϊκές πόλεις, αγαπώ τη Ρώμη και τη Βαρκελώνη.

Αν ασκούσατε ένα άλλο επάγγελμα, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο. Είμαι πολυτεχνίτισσα και δεν με φοβίζει η δουλειά, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι συγκεκριμένο.

Θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στα παιδιά που θα διαβάσουν τη συνέντευξή μας;

Να «ξεκουνήσουν» λίγο τους γονείς τους από την τηλεόραση και να τους ζητήσουν επισκέψεις στα θέατρα. Μαθαίνεις μέσα από το θέατρο. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.