Τα Μπισκότα στη Διατροφή του Παιδιού

Τα μπισκότα αποτελούν αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων και όχι άδικα. Μπορούν να καταναλωθούν όλες τις στιγμές της ημέρας, στο πρωινό, στο σχολείο, αλλά και όπου χρειάζεται ένα γευστικό σνακ στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Τα Μπισκότα στη Διατροφή του Παιδιού

Από τις πρώτες μας αναμνήσεις 

Καθώς μεγαλώνουμε και γνωρίζουμε τις βάσεις μιας ισορροπημένης διατροφής συνειδητοποιούμε τη διατροφική αξία που είχαν οι πρώτες τροφές που μας έδιναν οι μητέρες μας. Μία από αυτές , τα αγαπημένα μας μπισκότα, που οι παιδίατροι σύστησαν ως το συμπλήρωμα της φρουτόκρεμα μας και ήταν από τις πρώτες τροφές που κρατήσαμε στα χέρια μας και πιπιλίσαμε με τα λιγοστά μας δοντάκια. Μεγαλώνοντας λίγο, οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε τη γιαγιά και τον παππού να μας επισκέπτονται και να κρατάνε στα χέρια τους τα αγαπημένα μας μπισκότα. Μετά τα μπισκότα, έγιναν το κολατσιό που μας έδινε για το σχολείο η μαμά μας. Πόσες φορές δεν περιμέναμε να χτυπήσει το κουδούνι  για να μοιραστούμε τα αγαπημένα μας μπισκότα με τους συμμαθητές μας  ή τα τρώγαμε κρυφά την ώρα του μαθήματος;

Διαχρονική Απόλαυση

Κάτι ήξεραν οι μητέρες μας που εμπιστεύονταν τα μπισκότα. Τώρα μεγαλώσαμε και οι διατροφικές μας συνήθειες άλλαξαν. Ισορροπημένη διατροφή, προϊόντα ολικής άλεσης, μικρά και τακτικά γεύματα, αλλά και έλλειψη χρόνου. Τα μπισκότα όμως πάντα έχουν μια θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Τα μπισκότα αποτελούνται κατά περίπου από 70% δημητριακά τα οποία βρίσκονται στη βάση της Μεσογειακής Διατροφής. Για την παρασκευή του μπισκότου χρησιμοποιούνται δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, η σίκαλη και το κριθάρι. Λόγω αυτής του της σύστασης , το μπισκότο είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων ενώ παράλληλα περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες προέρχονται κυρίως από τα δημητριακά, δευτερευόντως από άλλα συστατικά  όπως το γάλα.  Για αυτό το λόγο τα μπισκότα αποτελούν διαχρονική διατροφική αξία.

Προτάσεις για πρωινό

1 ποτήρι γάλα 1,5% λιπαρά, μπισκότα και 1 φρούτο

1 γιαούρτι, μπισκότα ολικής άλεσης, 1 φρούτο

1 ποτήρι χυμό, μπισκότα με επικάλυψη σοκολάτας