Το Παιδικό Θέατρο- Ένα Ταξίδι Στην Ιστορία

Παιδιά σας αρέσει το θέατρο; Ξέρετε ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα; Ελάτε να γνωρίσουμε μαζί το ξεκίνημα, τη δόξα του στην Αρχαία Ελλάδα και την εξέλιξή του μέχρι σήμερα.

 Το Παιδικό Θέατρο- Ένα Ταξίδι Στην Ιστορία

Οι ρίζες του Θεάτρου φτάνουν πολύ βαθιά πίσω στο παρελθόν, μαζί με τις ρίζες του χορού, ο οποίος γεννήθηκε από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ο χορός ήταν η πρώτη θεατρική πράξη. Στα παλιά χρόνια οι θεατρικές παραστάσεις απεικόνιζαν τη γέννηση ενός Θεού, το θάνατό του, καθώς κι άλλες στιγμές της καθημερινής του ζωής.
Πρώτη μεγάλη θεατρική εποχή στην ιστορία θεωρείται ο 5ος π.Χ. αιώνας. Οι παραστάσεις που έδιναν οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αρχικά «βουβές». Οι ηθοποιοί δε μιλούσαν αλλά περιέγραφαν το νόημα του έργου με το χορό και τις κινήσεις του σώματός τους.
Ο Θέσπις από την Ικαρία, θεμελίωσε το ρόλο του ομιλούντος
ηθοποιού αντίθετα προς τον μίμο ηθοποιό το 535 π.Χ. Από τότε άλλαξε η μορφή του Θεάτρου. Οι ηθοποιοί άρχισαν να μιλούν και να χορεύουν. Έτσι, οι παραστάσεις σταμάτησαν να είναι βουβές. Τον 5ο αιώνα, το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη ακμή χάρη στους τέσσερις μεγάλους εκπροσώπους του: τον Αισχύλο, το Σοφοκλή, τον Ευριπίδη και τον Αριστοφάνη, των οποίων τα έργα παίζονται ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε διάφορες γλώσσες.
Οι γυναίκες εμφανίστηκαν πρώτη φορά στην σκηνή τον 17ο αιώνα. Οι ηθοποιοί τότε φορούσαν μακριά ρούχα έντονα χρωματισμένα. Τα παπούτσια τους ήταν ψηλά (με χοντρές σόλες) και λέγονταν κοθόρνοι. Στο κεφάλι είχαν ένα είδος καλύμματος, και φορούσαν μάσκες. Αυτές ήταν φτιαγμένες από ξύλο ή φελό και έδιναν τη δυνατότητα να ερμηνεύονται πολλοί ρόλοι, ακόμα και γυναικείοι, από έναν μόνο ηθοποιό.

Ημέρα Παιδικού Θεάτρου
Η 20η Μαρτίου ορίστηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Θεάτρου ως η πρώτη Διεθνής Ημέρα που θα είναι αφιερωμένη στο θέατρο για παιδιά. Εορτάζεται ταυτόχρονα σε 65 χώρες.
Τι είναι η Διεθνής Εταιρεία
Θεάτρου για τα παιδιά;
Η Διεθνής Εταιρία Θεάτρου, που βρίσκεται στην Γαλλία, ιδρύθηκε το 1965 και έχει δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει χιλιάδες θιάσους καθώς και συγγραφείς, καλλιτέχνες και παιδαγωγούς από διάφορες περιοχές του κόσμου. Σήμερα αριθμεί 65 χώρες-μέλη. Ανάμεσά τους είναι και η Ελλάδα. Το ελληνικό κέντρο θεάτρου ιδρύθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 1983 με στόχο την ανάπτυξη του παιδικού θεάτρου.