Παιδικές Αλλεργίες, όλα όσα πρέπει να Ξέρετε

Η Άνοιξη μπορεί να είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου, είναι όμως και η εποχή των αλλεργιών  που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Η υπερευαισθησία, για παράδειγμα, στο δηλητήριο της μέλισσας, τις τρίχες  των ζώων ή τη γύρη των λουλουδιών και των δέντρων είναι γνωστή εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αλλεργίες όλα όσα Πρέπει να Ξέρετε

Ανοιξιάτικες Παιδικές Αλλεργίες

Αλλεργική Ρινίτιδα

Η ρινίτιδα μπορεί να συμβεί την Άνοιξη (εποχική αλλεργία) ή να μας ταλαιπωρεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου (μη εποχική αλλεργική ρινίτιδα). Συνοδεύεται από φτέρνισμα, μπούκωμα, καταρροή, φαγούρα στη μύτη και ίσως και στο λαιμό.

Τι φταίει;
Η γύρη από δέντρα, λουλούδια ή γρασίδι,
η σκόνη του σπιτιού, οι τρίχες των ζώων.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η λήψη ειδικών φαρμάκων και στις συστηνόμενες δόσεις  του αλλεργιολόγου μας. Η αλλεργική ρινίτιδα είναι, πραγματικά, η πιο συχνή αλλεργική πάθηση και έχει γίνει πολύ πιο συνηθισμένη τα τελευταία χρόνια, αφού προσβάλλει σήμερα το 10% του πληθυσμού.

Τί είναι αλλεργία

Αλλεργία είναι η αντίδραση  του οργανισμού μας σε «αβλαβείς» ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον.  Οι αλλεργικές αντιδράσεις ποικίλουν,  από ήπιες φαγούρες, φτέρνισμα ή έκζεμα, έως σοβαρά εξανθήματα,  αλλεργικό πυρετό και άσθμα.

Επιπεφυκίτιδα

Όλοι έχουμε δει ανθρώπους με μάτια ερεθισμένα και φουσκωμένα. Δεν θα πέσουμε πολύ έξω αν διαγνώσουμε επιπεφυκίτιδα, την πιο γνωστή ανοιξιάτικη αλλεργία. Κύριο χαρακτηριστικό της τα πρησμένα κόκκινα μάτια που τρέχουν δάκρυα. Μπορεί να συνοδεύεται και από φτερνίσματα, και καταρροή μύτης.

Τι φταίει;

Η γύρη των δέντρων και των λουλουδιών και η σκόνη σε κλειστούς χώρους.
Τρόποι αντιμετώπισηςΤα ειδικά κολλύρια που χορηγούνται από τον οφθαλμίατρο ή τον αλλεργιολόγο σας, οι κρύες κομπρέσες, τα  γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού που προστατεύουν τα μάτια από την σκόνη και τον αέρα θα μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα.

Αλεργίες από τσιμπίματα

Γνωστή αλλεργία της Άνοιξης και του Καλοκαιριού είναι αυτή που προκαλείται από τσίμπημα εντόμων, των οποίων τα τσιμπήματα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Τέτοια έντομα είναι κυρίως οι μέλισσες και οι σφήκες. Εκδηλώνεται με έντονη φαγούρα, πρήγιμο και ερεθισμό του δέρματος στην περιοχή του τσιμπήματος.
Τι φταίει;Τσίμπημα της σφήκας και της μέλισσας

Τρόποι αντιμετώπισης

Τοποθέτηση κρύας κομπρέσας πάνω στο τσίμπημα, αφαίρεση του κεντριού από έναν ειδικό, τοποθέτηση ειδικής αλοιφής πάνω στην πληγή

Πάρτε τα μέτρα σας

  1. Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά για να εμποδίσετε τη γύρη ή τους μύκητες  να εισέλθουν στο σπίτι
  2. Κλείστε τα παράθυρα του αυτοκινήτου  όταν ταξιδεύετε
  3. Μετά από μια βόλτα στην ύπαιθρο  κάντε μπάνιο
  4. Χρησιμοποιήστε βαμβακερές  παπλωματοθήκες και σεντόνια
  5. Μην κόβετε το γρασίδι, ούτε λουλούδια  όταν η γύρη είναι αυξημένη
  6. Μην κρεμάτε ρούχα σε εξωτερικό χώρο  για στέγνωμα. Η γύρη και οι μύκητες  μπορεί να συγκεντρωθούν  πάνω τους.