H Γη Γιορτάζει και Κινδυνεύει

Από το 1970 και κάθε χρόνο η Γη γιορτάζει και μας θυμίζει πόσο κινδυνεύει από τις δικές μας καθημερινές ενέργειες που την επιβαρύνουν. Η φετινή γιορτή της  ας είναι η αφορμή για να ξεκινήσουμε να την προσέχουμε περισσότερο.

H Γη Γιορτάζει και Κινδυνεύει

Ανακύκλωση…καθημερινή συνήθεια

Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αρχίσουμε από σήμερα κιόλας να συμμετέχουμε στην ανακύκλωση. Η ανακύκλωση είναι η χρησιμοποίηση ήδη χρησιμοποιημένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, για να φτιάξουμε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Πόσα υλικά ανακυκλώνονται

Πολλά είναι υλικά που μπορούμε να ανακυκλώσουμε… τα πιο διαδεδομένα είναι:

Tο χαρτί

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πετάγονται στα σκουπίδια τουλάχιστον 300.000 τόνοι χαρτιού. Για την παραγωγή τους χρειάστηκαν:

  • 12 εκατομμύρια στρέμματα δάσους
  • 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό (όση είναι η κατανάλωση της Αττικής για 100 μέρες)
  • 1,5 – 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (όση είναι η ενέργεια που καταναλώνεται σε 4 μήνες από 1 εκατομμύριο σπίτια).

Κι όμως: 1 τόνος χαρτί που ανακυκλώνεται σώζει τη ζωή 17 δέντρων!

Το γυαλί

Το γυαλί πάλι φτιάχνεται από άμμο, άσβεστο και σόδα. Για κάθε τόνο ανακυκλωμένο γυαλί εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου. Με την ανακύκλωση του γυαλιού ακόμα χρησιμοποιούμε λιγότερα ακατέργαστα υλικά και ελαττώνουμε τις “πληγές” στη φύση από το σκάψιμο που χρειάζεται για την εξόρυξή τους.

Το αλουμίνιο

Κι όσο για το αλουμίνιο … Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί χρειάζεται τόση ενέργεια όση για:

  • να δούμε τηλεόραση για τρεις ώρες
  • να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες
  • να ανάβει μια λάμπα 60 Watt για πέντε ώρες
  • να λειτουργεί ένα ψυγείο για 3 ώρες

Κι όμως για την παραγωγή ενός τόνου αλουμινίου από πρώτη ύλη βωξίτη απαιτούνται 14.500 κιλοβατώρες, ενώ αντίστοιχα από ανκύκλωση αλουμινίου μόνο 700 κιλοβατώρες.

Γιατί λοιπόν να ρίχνουμε στα σκουπίδια ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μπορούμε να την εξοικονομήσουμε;

Το ίδιο γίνεται και με τα μισά σκουπίδια από αυτά που πετάμε, που είναι οργανικά υλικά: απομεινάρια τροφίμων κ.λπ. Αυτά όμως, αν χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία μας δίνουν ένα είδος λιπάσματος που είναι πολύ καλύτερα να χρησιμοποιηθεί στα χωράφια παρά τα χημικά λιπάσματα που παράγουν οι βιομηχανίες.

12 κινήσεις για να σώσουμε τη γη

Δεν χρειάζονται υπερβολές, αλλά να αποκτήσουμε απλές καθημερινές συνήθειες που μπορουν να αλλάξουν την μοίρα του πλανήτη μας. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν τα 6,5 δισεκατομμύρια που είμαστε καναμε μερικά από τα πιο κάτω.

1. Φύτεψε ένα Δένδρο. Ένα μόνο δένδρο απορροφά 4,5 κιλά διοξείδιο του άνθρακα κάθε χρόνο.
2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με οικονομικές, καταναλώνουν έως και 60% λιγότερη ενέργεια.
3. Μην αφήνετε στην αναμονή καμία ηλεκτρική συσκευή. Αυτά που συνήθως ξεχνιούνται είναι η τηλεόραση και η οθόνη του υπολογιστή.
4. Σβήστε το φως όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο.
5. Ο θερμοστάτης του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού να είναι στους 20 βαθμούς το χειμώνα και 22 το καλοκαίρι.
6. Χρησιμοποιήστε περισσότερο το φυσικό φως στη διάρκεια της ημέρας.
7. Χρησιμοποιήστε λιγότερο το αυτοκίνητο. Περπατήστε περισσότερο. Το αυτοκίνητο συμμετέχει κατά 75-90% στη μόλυνση της ατμόσφαιρας των πόλεων. Ένα αυτοκίνητο λιγότερο στο δρόμο γλυτώνει τη γη από 2,9 τόνους διοξείδιο το χρόνο.
8. Λιγότερα σκουπίδια στην Ελλάδα δημιουργούμε 3.000.000 τόνους το χρόνο. Μπορούν να καλύψουν την εθνική Αθήνα – Θεσσαλονίκη που είναι 600 χιλ. Όταν έχουμε μικρά σκουπίδια τα παίρνουμε στην τσέπη μας και τα πετάμε στους κάδους.
9. Όταν θέλουμε να γράψουμε κάτι πρόχειρο και έχουμε παλιά τετράδια το γράφουμε σ’ αυτά.
10. Για τα ψώνια προτιμήστε πάνινες τσάντες και όχι χάρτινες και πλαστικές σακούλες. Μια πλαστική σακούλα κατασκευάζεται σε 1 δευτερόλεπτο χρησιμοποιείται 10 λεπτά και διαλύεται σε 50 χρόνια.
11. Προσοχή στις μπαταρίες και τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά σκουπίδια. Μια μπαταρία καδμίου μολύνει 600.000 λίτρα νερό.
12. Οικονομία στο νερό Είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, γι’αυτό ας προσέχουμε για να έχουμε.

Το γνωρίζεις

Με την ανακύκλωση εξοικονομούμε ενέργεια… γιατί η ενέργεια που χρειάζεται για να παράγουμε χαρτιά, γυαλιά, μέταλλα από την πρώτη ύλη, είναι πολλαπλάσια απ’ οτι όταν αυτά κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά (γυαλί 31%, χαρτί 65%, αλουμίνιο 95%). Άρα εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα.

Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Φιλικές μορφές ενέργειας

Ηλιακή
Η ύπαρξη ζωής στη γη οφείλεται στον ήλιο. Τα φυτά, για τη φωτοσύνθεση, χρειάζονται ηλιακό φως. Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακά ηλεκτρικά στοιχεία, πλαίσια ηλιακών κυψελίδων και γιγάντια κάτοπτρα.

Αιολική
Ο άνεμος είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει την αιολική ενέργεια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι ανεμόμυλοι έδιναν κάποτε κίνηση στις τεράστιες μυλόπετρες, που άλεθαν το σιτάρι.

Πυρηνική
Όμως, μια νέα πηγή αναδύθηκε από τα εργαστήρια της φυσικής και είναι η σημαντικότερη όλων. Η πυρηνική ενέργεια.

Γεωθερμική
Είναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα.

Υδροηλεκτρική
Προέρχεται από την εκμετάλλευση των υδάτων των ποταμών.

Το ήξερες;Ηλεκτρική Ενέργεια από κοπριά Αγελάδων
Η Αμερικανική οικογένεια ΟΝΤΕΤ κατάφερε κάτι μοναδικό. Παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη κοπριά των αγελάδων του κτήματός της. Συγκεντρώνει καθημερινά τη κοπριά των αγελάδων σε μία μεγάλη δεξαμενή, κάτι σαν πισίνα, και εκεί με μία ειδική διαδικασία καύσης, η κοπριά μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια. Μάλιστα είναι τόση η ενέργεια που παραγουν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από 400 σπίτια.

Η Ημέρα της Γης, καθιερώθηκε το 1970 στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον, ενός πολιτικού με περιβαλλοντικές ανησυχίες. Η παγκόσμια ημέρα της Γης στο διαδίκτυο: www.earthday.net