Μπορεί η Σωστή και Ισορροπημένη Παιδική Διατροφή να βοηθήσει στην καλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού; Μπορούν κάποιες τροφές να προστατέψουν το παιδί από ένα κρύωμα ή μία γρίπη; Τι πρέπει τελικά να καταναλώνει ένα παιδί για να έχει Σωστή και Ισορροπημένη Παιδική Διατροφή;
Οι πολύτιμοι φίλοι
Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί είναι τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία, που περιέχουν όλες τις πολύτιμες βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για να χτιστεί ένας γερός οργανισμός. Καθένα από τα συστατικά αυτά παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδικού οργανισμού. Τα πολύτιμα συστατικά, το ασβέστιο και οι βιταμίνες που περιέχουν το γάλα και τα προϊόντα του, παίζουν σπουδαίο ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού και βοηθούν στο “χτίσιμο” ενός γερού οργανισμού.
Ασβέστιο το απαραίτητο
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για τα παιδιά. Παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών και γι’ αυτό είναι απολύτως απαραίτητο στον παιδικό οργανισμό που αναπτύσσεται. Η συμβολή του, όμως, στην καλή υγεία δεν περιορίζεται εκεί. Εκτελεί και άλλες σημαντικές λειτουργίες στον παιδικό οργανισμό: χαρίζει γερά δόντια, βοηθά στην πήξη του αίματος και, ακόμη, δημιουργεί ασπίδα προστασίας απέναντι στην οστεοπόρωση, μια νόσο των οστών που τα κάνει εύθραυστα και επιρρεπή στα κατάγματα.
Γάλα
- Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων ειδών γάλακτος
- Γάλα Ασβέστιο (mg/100gr)
- Αγελαδινό 110-130
- Πρόβιο 162-259
- Κατσικίσιο 102-203
- Παστεριωμένο (άπαχο) 120
- Παστεριωμένο (πλήρες) 115
- Σοκολατούχο 119 5
Πολύτιμες συμβουλές για το γάλα
- Η συσκευασία του γάλακτος πρέπει να είναι άθικτη
- Το κουτί με το γάλα (σκόνη) πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος και να είναι καλά κλεισμένο, για να μην παίρνει υγρασία
- Το γάλα (σκόνη) πρέπει να παρασκευάζεται λίγη ώρα πριν δοθεί στο παιδί. Αν δεν το πιει όλο, το υπόλοιπο πρέπει να πεταχτεί
- Το γάλα υψηλής παστερίωσης διατηρείται 30 ημέρες κλειστό μέσα στο ψυγείο και τέσσερις ημέρες μετά το άνοιγμα, πάντα μέσα στο ψυγείο
- Στο γάλα εβαπορέ πρέπει να αφαιρείται πάντα η σκόνη από το κουτί, γιατί μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από μικροοργανισμούς.
Τυρί
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων τυριών:
- Γιαούρτι Ασβέστιο (mg/100gr)
- Φέτα 490 Κεφαλοτύρι 810
- Γραβιέρα 1000
- Γκούντα 670
- Μοτσαρέλα 560
Πολύτιμες συμβουλές για το τυρί
- Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε το τυρί στη μαγειρική, προσθέστε το στα άλλα υλικά σε μικρά κομμάτια, ώστε να ανακατευτεί εύκολα και να ψηθεί γρήγορα
- Για τα φαγητά του φούρνου προτιμήστε τα σκληρά τυριά, που μπορούν εύκολα να κοπούν σε διάφορα σχήματα και λιώνουν ευκολότερα
- Σε φαγητά φούρνου ταιριάζουν και μερικά μαλακά τυριά, όπως η φέτα και το ανθότυρο
- Όταν φτιάχνετε σάλτσα τυριού, βάζετε το τυρί τελευταίο και κρατάτε τη φωτιά τόσο χαμηλή, όσο χρειάζεται να λιώσει και να ανακατευτεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Γιαούρτι
Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων τύπων:
- Γιαούρτι Ασβέστιο (mg/1 φλιτζάνι)
- Πλήρες (πρόβειο) 274
- Με 2% λιπαρά 415
- Με 0% λιπαρά 452
- Με γεύση φρούτου 314
Ένα κύπελλο γιαούρτι καλύπτει από τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του παιδιού:
- Το 38% σε ασβέστιο
- Το 22% σε βιταμίνη Β2
- Το 20% σε φώσφορο
- Το 9% σε μαγνήσιο
- Το 8% σε πρωτεΐνες ανώτερης βιολογικής αξίας
- Το 5% σε βιταμίνη Β1
- Το 5% σε βιταμίνη Α
- Το 5% σε ενέργεια
- Το 3% σε υδατάνθρακες
- Το 2% σε σίδηρο
Φρούτα και λαχανικά
Η ποσότητα των φρούτων ή λαχανικών που καταναλώνουν κάθε μέρα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά έχει σημαντική επιρροή στην εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και χιλιάδες άλλες δραστικές φυτοχημικές ουσίες που όταν όλα μαζί προσφέρονται στον οργανισμό, δρουν σε συνέργια και προάγουν την υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο διαφόρων ασθενειών.