Αράχνες : Υπάρχει Λόγος να τις Φοβόμαστε;

Η αράχνη είναι μικρή (από 1 χιλιοστό μέχρι 2 εκατοστά η μεγαλύτερη) και το σώμα της έχει συνήθως έντονο χρώμα. Δεν είναι έντομο καθώς έχει 8 πόδια. Πολλά είδη υφαίνουν έναν ιστό με κολλώδη ουσία που υπάρχει στους αδένες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της κοιλιάς. Οι ιστοί χρησιμοποιούνται ως παγίδα για τη σύλληψη εντόμων, ως φωλιά για τα αυγά και τα μικρά και ως καταφύγιο για τις ίδιες τις αράχνες.

Αράχνες : Υπάρχει Λόγος να τις Φοβόμαστε;

Προσοχή στο Τσίμπημα!

Τσιμπάνε λίγες!
Οι αράχνες είναι εφοδιασμένες με δηλητήριο για να ακινητοποιήσουν ή να θανατώσουν τα έντομα. Τσιμπούν επίσης και τους ανθρώπους, αλλά
έχει διαπιστωθεί ότι μόνο 40 περίπου από τα 30.000 είδη τους είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Από αυτά, τα περισσότερο θανατηφόρα δείγματα ανήκουν στις ομάδες που περιλαμβάνουν την καφέ αράχνη (ποικιλίες της βρίσκονται στην Αμερική, στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και στο Ισραήλ) και τη μαύρη χήρα (ποικιλίες της βρίσκονται στην Αφρική, στην Αμερική, στη Μεσόγειο, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία). Πρέπει επίσης να προσέχετε την βραζιλιάνικη
“banana spider” και τις χοανοειδείς αράχνες της Αυστραλίας και της Τασμανίας.

Κι αν μας τσιμπήσει;

Εάν σας τσιμπήσει αράχνη, πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Το ίδιο πρέπει να κάνετε, εάν δεν έχετε αντιληφθεί ότι σας δάγκωσε αράχνη, αλλά εμφανίζετε κλινικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, ναυτία, ταχυαρρυθμία, μυϊκές συσπάσεις, θολή όραση ή προβλήματα αναπνοής. Μην ενοχλείτε τις αράχνες που κρύβονται μέσα στις γωνίες και στις σχισμές. Φοράτε υποδήματα και προσέχετε καλά τα μέρη τα οποία δεν βλέπετε καλά. Χρησιμοποιήστε γάντια όταν κάνετε κάποια κηπουρική εργασία ή σκάβετε. Τινάξτε καλά τις πετσέτες, τα ρούχα σας και τα κλινοσκεπάσματα πριν από κάθε χρήση τους. Προσέξτε ιδιαίτερα τις υπαίθριες τουαλέτες, μέσα στις οποίες είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται αράχνες.

Η Μεγαλύτερη

Η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο
είναι μία αράχνη-Γολιάθ, που τρέφεται με πουλιά (theraphosa blondi), η οποία βρέθηκε από τα μέλη της Αποστολής Πάμπλο Σαν Μαρτίν, στο Ρίο Κάβρο, Βενεζουέλα, τον Απρίλιο του 1965.Το άνοιγμα των ποδιών της έφτανε τα 28 εκατοστά- αρκετό για να καλύψει ένα πιάτο φαγητού. Αυτό το είδος ζει στα παράλια τροπικά δάση του Σουρινάμ, της Γουιάνας και
της Γαλλικής Γουιάνας.

Οι τέλειες μικρές αράχνες

Κάθε φθινόπωρο η θηλυκιά γεννά μερικές εκατοντάδες αυγά που έχουν κιτρινωπό χρώμα, τα τυλίγει με ένα κουκούλι και τα κρύβει σε απόκρυφα μέρη. Από τα αυγά βγαίνουν τέλειες μικρές αράχνες που αρχίζουν μόνες τους τη δική τους ζωή, χωρίς να έρθουν καθόλου σε επαφή με τους γονείς τους.

Η Ζωή της

Πώς πηδούν από δέντρο σε δέντρο;
Η αράχνη κινείται σαν σχοινοβάτης πάνω στη “γέφυρα” που έχει κατασκευάσει για να φτάσει στον προορισμό της. Υπάρχουν αράχνες που γαντζώνονται στα νήματά τους ή τυλίγονται μ’ αυτά και αφήνονται να τις μεταφέρει ο αέρας.
Οι ιστοί που υφαίνουν αποτελούνται από μια κολλώδη ουσία, μια πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται από τους νηματογόνους αδένες που υπάρχουν στην κοιλία της. Το νήμα στερεοποιείται όταν έρθει σ’ επαφή με τον αέρα και είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έχει μεγάλη ελαστικότητα και αντοχή.
Με τη βοήθεια αυτού του μεταξωτού νήματος, το οποίο παράγεται σε εφτά διαφορετικούς τύπους, ανάλογα με τη χρήση για την οποία προορίζεται, οι αράχνες συλλαμβάνουν τη λεία τους, τυλίγουν τα αβγά τους και μετακινούνται από το ένα δέντρο στο άλλο.

Η Αράχνη στη Ζωή μας

Πώς να κρατήσετε τις Αράχνες μακριά!
Οι αράχνες είναι πιο πιθανό να εισέλθουν στο σπίτι σας το φθινόπωρο ψάχνοντας ένα ζεστό μέρος να περάσουν το χειμώνα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να εμποδίσετε και να ελέγξετε προβλήματα αραχνών στο σπίτι σας:
-Σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα.
– Απομακρύνετε εμφανείς ιστούς.
-Γεμίστε κενά σε τοίχους και κάτω από τις πόρτες για να αποτρέψετε την είσοδό τους.
-Απομακρύνετε κοντά από το σπίτι σας οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για τις αράχνες, όπως σωρούς ξύλων και λοφίσκους κοπριάς.
– Χρησιμοποιείστε το φωτισμό με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι λιγότερο προσελκυστικός για τα έντομα με τα οποία τρέφονται οι αράχνες.

Ο άνθρωπος – αράχνη

Αράχνες : Υπάρχει Λόγος να τις Φοβόμαστε;

Ο Σπάιντερμαν, ή αλλιώς Άνθρωπος Αράχνη είναι φανταστικός χαρακτήρας βιβλίων κόμικς. Δημιουργήθηκε από τους Σταν Λι και Στιβ Ντίτκο τη δεκαετία του ΄60. Το κανονικό του κουστούμι είναι μπλε και κόκκινο με ιστούς στα κόκκινα μέρη. Το παντελόνι είναι μπλε, ο θώρακας είναι κόκκινος, τα πλευρά, η πλάτη και το κάτω μέρος των χεριών μέχρι λίγο πριν τις παλάμες είναι μπλε. Η πλάτη της στολής έχει μια τεράστια κόκκινη αράχνη και υπάρχει μια μικρή μαύρη αράχνη στο στερνό.

Απίστευτο
κι όμως αληθινό

Ένα 9χρονο αγόρι, από τις ΗΠΑ, που υπέφερε από ένα περίεργο βουητό ανακάλυψε πως αιτία ήταν δυο αράχνες που ζούσαν μέσα στο αυτί του! Ο μικρός Τζέσι Κάρτνει, ξεκίνησε να έχει ένα μικρό βουητό που κατέληξε σε πόνο μέσα στο αυτί του! Ο γιατρός όταν το εξέτασε ανακάλυψε πως κάτι περίεργο υπήρχε μέσα στο αυτί. Ο γιατρός «εισχώρησε» στο αυτί του μικρού και έβγαλε την πρώτη αράχνη νεκρή ενώ λίγο αργότερα έβγαλε και την δεύτερη που ήταν ζωντανή! «Περπατούσαν πάνω στο τύμπανο του,» είπε ο γιατρός που έδωσε την ζωντανή αράχνη στο μικρό για σουβενίρ.

Το ξέρατε;

Σχεδόν όλες οι αράχνες είναι σαρκοφάγες. Το 2009 ανακαλύφθηκε ένα είδος αράχνης που είναι σχεδόν αποκλειστικά φυτοφάγο, αν και ανήκει στα περίπου 40.000 είδη σαρκοβόρων αραχνών