Καστοριά- Πρέσπες Με Θέα Μια Λίμνη

Μια διαδρομή όπου το πράσινο «περισσεύει» και οι εναλλαγές του τοπίου είναι μοναδικές, ειδικά τώρα που ξεκινάει η Άνοιξη, για να φτάσετε στις «παραλίες» των βουνών.
Καστοριά- Πρέσπες Με Θέα Μια Λίμνη

Φθάνοντας στην Καστοριά σας περιμένουν αξέχαστες ώρες διαμονής και φιλοξενίας. Η χερσόνησος, η λίμνη και τα γύρω βουνά δημιουργούν εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Η πόλη της Καστοριάς κρυφογελαστή και καθισμένη στο θρόνο που της πρόσφερε η τύχη, συνδέει με ένα μοναδικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν, το παλιό με το νέο. Το όνομα Καστοριά το πήρε το μεσαίωνα από το ωραίο κάστρο που υψωνόταν εκεί ή από τους πολλούς κάστορες που υπήρχαν τότε στη λίμνη. Οι κάστορες, που αφθονούσαν στην περιοχή, αποτέλεσαν την πηγή για την οικονομική της ανάπτυξη. Τα κατεργασμένα δέρματα, περιζήτητα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, έβγαλαν την πόλη από την απομόνωση και την έφεραν σε επαφή με την Ανατολή και τη Δύση.
Η επίσκεψη στις εκκλησίες και τα μουσεία της πόλης σας προσφέρει μια γεύση από το παρελθόν της. Από τις εκκλησίες της, οι πιο πολλές είναι μικρές, αληθινά κομψοτεχνήματα βυζαντινής τέχνης, με τοιχογραφίες που εντυπωσιάζουν με την τεχνική και τη λαμπρότητα των χρωμάτων τους.
Καστοριά- Πρέσπες Με Θέα Μια ΛίμνηΤο στολίδι της Καστοριάς είναι η Παναγία η Κουμπελίδικη, που ονομάστηκε έτσι από τον Κουμπέ (Τρούλο), που έχει δυσανάλογο ύψος σε σχέση με το μέγεθος της εκκλησίας. Τοποθετείται στον 10ο αιώνα και διαθέτει ωραίες τοιχογραφίες. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου που μοιάζει με τις εκκλησίες του Μυστρά και έχει τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Το Μοναστήρι της Μαυρώτισσας, που βρίσκεται σε εξαιρετική θέση κοντά στη λίμνη, συμπληρώνει τον κύκλο των εντυπωσιακών εκκλησιών της πόλης.
Βυζαντινό Μουσείο Στο Μουσείο μπορείτε να δείτε αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και εκκλησιαστικά αντικείμενα. Υπάρχει μόνιμη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων από τη σημαντικότερη συλλογή της Καστοριάς, από τα τέλη του 12ου έως τον 17ο αιώνα.
Λαογραφικό Μουσείο :Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1975. Εδώ μπορείτε να δείτε και να φανταστείτε τη ζωή μιας παλιάς αρχοντικής οικογένειας της πόλης, τους καθημερινούς χώρους, γιορτινούς, με τα αντικείμενά τους, αλλά και τους χώρους αποθήκευσης και εργασιακούς, όπως αυτός της επεξεργασίας γούνας.

Η λίμνη της Καστοριάς: Είναι η όγδοη σε μέγεθος φυσική λίμνη της χώρας μας. Βρίσκεται στο κέντρο της λεκάνης που σχηματίζουν τα βουνά Βόιο προς δυτικά, Τρικλάριο και Βέρνο βόρεια και οι βόρειες απολήξεις του Άσκιου ανατολικά. Η λίμνη περιβάλλεται από υγρά λιβάδια και μερικούς δασοσκεπείς λόφους. Στην περιοχή ζει ο φαλακροκόρακας, ενώ θα συναντήσετε σημαντικό πληθυσμό από βαλτόπαπιες, πελεκάνους και άλλα σπάνια είδη. Στις όχθες της, εκτός της πόλης της Καστοριάς, βρίσκονται και άλλοι οικισμοί όπως: Μαυροχώρι, Πολυκάρπη, Φωτεινή, Χλόη, Δισπήλιο. Στο Δισπήλιο, που απέχει 7 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς, μπορεί να δει κανείς υπολείμματα πασσαλόκτιστου λιμναίου νεολιθικού οικισμού.
Καστοριά- Πρέσπες Με Θέα Μια ΛίμνηΠερίπατοι :Το παλιό με το νέο συνυπάρχουν στη σημερινή Καστοριά. Δίπλα στα παλιά αρχοντικά και τα κλασικά σπίτια βρίσκει κανείς τις σύγχρονες πολυκατοικίες. Στις συνοικίες Ντολτσό και Απόζαρι τα λιθόστρωτα δρομάκια οδηγούν τον επισκέπτη στα αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησίες.
Πολύ κοντά στην πόλη βρίσκονται θαυμάσιες εξοχές. Το βουνό του Προφήτη Ηλία και του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τα δύο άλση της πόλης, της Παναγίας Φανερωμένης και του Σταυρού, προσφέρουν ώρες ξενοιασιάς και φυσικής ομορφιάς.
Εικόνες απίστευτης ομορφιάς προσφέρει και ο γύρος της λίμνης (8 χιλ. περίπου), τον οποίο μπορεί κανείς να απολαύσει κάνοντας τη διαδρομή με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο. Κατά μήκος της διαδρομής στο γύρο της λίμνης συναντά κανείς τους μοναχικούς ψαράδες της πόλης. Η λίμνη είναι ιδιαίτερα όμορφη το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Μία βόλτα στην περιφέρεια της λίμνης είναι επίσης κάτι ξεχωριστό.
Γύρω από τη λίμνη της Καστοριάς, στα ψαράδικα και τις ταβέρνες της πόλης, δοκιμάστε πέστροφα, γριβάδι, πέρκα ή γουλιανούς ψαρεμένα από τη λίμνη. Δοκιμάστε και το τσίπουρο, το «σηκώνει το κλίμα». Μην παραλείψετε να γευθείτε ντολμάδες με λάχανο τουρσί και άλλες παραδοσιακές νοστιμιές.
εύγοντας από την Καστοριά ακολουθήστε το δρόμο που πάει προς Φλώρινα και κάντε μια στάση στις Πρέσπες. Μία μέρα στις Πρέσπες συνδυάζει το μαγευτικό τοπίο των λιμνών, με τις επισκέψεις σε μνημεία.

Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής Χερσονήσου. Στα Καστοριά- Πρέσπες Με Θέα Μια Λίμνηνότια, η λίμνη χωρίζεται από τη Μικρή Πρέσπα με μια στενή λωρίδα εδάφους, πλάτους 200 μέτρων και μήκους 100 μέτρων. Οι δύο λίμνες αποτελούν έναν από τους ελάχιστους βιοτόπους της Ευρώπης με σπάνια είδη πουλιών. Όλη η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί Εθνικός Δρυμός. Επισκεφθείτε το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της περιοχής, η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου.
Μην ξεχάσετε να πάτε στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης (12ου αιώνα) και της Παναγίας της Ελεούσας (13ου αιώνα) που βρίσκεται σε σπηλιά στη Μεγάλη Πρέσπα.