Πείραμα- Ανακαλύπτω τι είναι ήχος

Κάθε ήχος που ακούμε προέρχεται από κάποια συγκεκριμένη ταλάντωση, που συνήθως δεν βλέπουμε. Αν τραβήξουμε, για παράδειγμα ένα τεντωμένο λάστιχο κι έπειτα το αφήσουμε ελεύθερο, θα παρατηρήσουμε ταλαντώσεις οι οποίες παράγουν χαρακτηριστικό ήχο. Καθώς μια ηχητική πηγή, για παράδειγμα ένα λάστιχο κινείται μπρος – πίσω και έτσι δημιουργείται ένα κύμα που μεταφέρει τον ήχο στα αφτιά μας. Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται ακόμα πιο γρήγορα μέσω των υγρών και των στερεών, γιατί τα μόριά τους βρίσκονται πιο κοντά από ότι στα αέρια.

Το πείραμα

Παρότι τα ηχητικά κύματα του αέρα είναι αόρατα, μπορούμε να δούμε τα αποτελέσματα τους. Σε αυτό το πείραμα διαπιστώστε τις δονήσεις της ζάχαρης σε ένα αυτοσχέδιο τύμπανο. Βάλτε το πλαστικό πάνω στο μεταλλικό κουτί για να φτιάξετε ένα είδος τύμπανου, περάστε το λάστιχο γύρω από το πλαστικό και αφού το τεντώσετε καλά, ρίξτε μια κουταλιά μαύρη ζάχαρη στο τύμπανο. Φέρτε το δίσκο κοντά στο τύμπανο και χτυπήστε τον κοφτά και δυνατά με την κουτάλα. Θα δείτε τη ζάχαρη να χορεύει πάνω-κάτω στο τύμπανο.

Πείραμα- Ανακαλύπτω τι είναι ήχος

Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται ακόμα πιο γρήγορα μέσω των υγρών και των στερεών.

Πως λειτουργεί:

Όταν χτυπάτε το δίσκο, το μέταλλο εξακολουθεί να δονείται κάποια δέκατα του δευτερολέπτου μετά το χτύπημα, εξαναγκάζοντας τα γειτονικά μόρια του αέρα σε ταλάντωση. Δημιουργούνται, έτσι, ηχητικά κύματα, που διαδίδονται γρήγορα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτά που συναντούν το τύμπανο, αναγκάζουν το πλαστικό να ταλαντωθεί, οπότε η ζάχαρη αρχίζει να «χορεύει». Τα ηχητικά κύματα, που φτάνουν στο αφτί σας, σας επιτρέπουν να ακούσετε τον κρότο.