Σκύλος ή Γάτα;

Σκύλος ή Γάτα; Πρόκειται για 2 μοναδικούς φίλους του ανθρώπου , οι οποίοι τον συντροφεύουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια και σαν συγκάτοικοι. Ας δούμε σε τι μοιάζουν και σε τι διαφέρουν σε ένα τεστ σύγκρισης σκύλου και γάτας.

Σκύλος ή Γάτα;

Ράτσες , ποιος υπερέχει;

Ως προς τις ράτσες οι σκύλοι υπερτερούν. Υπάρχουν περίπου 350 ράτσες σκύλων στον πλανήτη, ενώ αυτές της γάτας δεν ξεπερνούν τις 40.

Οι γνωστότερες ράτσες σκύλων είναι : Δαλματίας, κανίς, κόκκερ, κόλει, μπόξερ, μπουλντόγκ, ροτβάιλερ, χάσκυ και ντοπερμαν

Οι γνωστότερες ράτσες γάτας είναι: η γάτα του Αιγαίου , η βρετανική κοντόμαλλη, η ευρωπαϊκή κοντόμαλλη, η Περσική , η ΣΙβηρική, η γάτα του Σιάμ και η Σομαλική

Διαστάσεις & Βάρος:

Το μικρότερο σε μήκος ενήλικο σκυλί , είναι ράτσας τσιουάουα , και έχει συνήθως μήκος 15,2 εκατοστά. Η μικρότερη ενήλικη γάτα , ζει στο κεντρικό Ιλινόις των ΗΠΑ , ζυγίζει ένα κιλό και έχει μήκος 15 εκατοστά. Το μέγεθος και το βάρος των σκύλων εξαρτάται πάντα από τη ράτσα του , ενώ οι γάτες συνήθως έχουν βάρος από 2,5 έως 7 κιλά.

Ποιος ακούει καλύτερα;

Ο σχεδιασμός των αυτιών του σκύλου τα βοηθά να παγιδεύουν ήχους. Τα αυτιά τους επίσης χρησιμοποιούνται σαν κεραίες. Έχουν 15 μύες που βοηθούν να τα μετακινούν πάνω- κάτω – αριστερά- δεξιά κλπ.

Η ακοή της γάτας είναι 5 φορές καλύτερη από του ανθρώπου . Οι γάτες έχουν περίπου 24 μύες στα αυτιά τους που τις επιτρέπουν να μετακινούν τα αυτιά τους κατά 180 μοίρες.

Ποιος μυρίζει καλύτερα;

Αναμφισβήτητος νικητής εδώ είναι ο σκύλος καθώς έχει καλύτερη όσφρηση από τη γάτα και είναι έως 100.000 φορές πιο ισχυρή από του ανθρώπου. Από την άλλη, η γάτα έχει όσφρηση 14 φορές καλύτερη από αυτή του ανθρώπου.

Ποιος βλέπει καλύτερα;

Εδώ υπερτερεί η γάτα. Η γάτα βλέπει καλύτερα από το σκύλο και αναγνωρίζει μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων από τον άνθρωπο. Χρειάζονται περίπου το 1/6 της ποσότητας του φωτός για να δουν σε σύγκριση με τον άνθρωπο, αλλά οι γάτες δεν μπορούν να δουν απευθείας κάτω από τη μύτη τους.

Ποιος είναι πιο γρήγορος;

Στην ταχύτητα , υπερτερεί η γάτα. Ένας σκύλος τρέχει με 40 χλμ/ ώρα, ενώ το ρεκόρ είναι 68  χλμ/ ώρα. Η γάτα φτάνει τα 50  χλμ/ ώρα, ενώ το ρεκόρ είναι 57 χλμ/ ώρα.

Ποιος κοιμάται περισσότερο;

Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες κοιμούνται πολλές ώρες καθημερινά, όμως ξυπνάνε συχνότερα απ’ ότι οι άνθρωποι . Οι σκύλοι χορταίνουν με 13 ώρες ύπνου το 24ωρο ένω οι γάτες χρειάζονται 16-18 ώρες.

Κάνουν καλό στην υγεία!

Και όμως ο σκύλος και η  γάτα μπορούν να κάνουν καλό στην υγεία μας. Σύμφωνα με έρευνα, η παρουσία γάτας στο σπίτι μπορεί να μειώσει σχεδόν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Επίσης σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι, διαπιστώθηκε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων αρρωσταίνουν λιγότερο, έχουν χαμηλότερη χοληστερίνη και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. 

Το πιο διάσημο σκυλί

Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου του 1957 , το Σπούτνικ 2 εκτοξευόταν με μοναδικό επιβάτη μια ημίαιμη σκυλίτσα. Οι επιστήμονες της έδωσαν το όνομα Κουντριάνκα δηλαδή σγουρομάλλα για να μετονομαστεί λίγο αργότερα σε Λάικα ( το σκυλί που γαβγίζει). Από αδέσποτο στους δρόμους της Μόσχας, η Λάικα έγινε το πρώτο πλάσμα της γης που ταξίδεψε στο φεγγάρι. 

Η αρχαιότερη ράτσα σκύλου

Το λαγωνικό του Αφγανιστάν πρωτοεμφανίστηκε πριν από 4.000 χιλιάδες χρόνια . Για αιώνες η εξαγωγή του ήταν απαγορευμένη. Μόλις τον 20ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Εξαιρετικά γρήγορο και ευκίνητο , αυτό το λαγωνικό χρησιμοποιείται κυρίως για κυνήγι

Μαύρη γάτα: Καλότυχη ή κακότυχη;

Κανένα άλλου είδους γάτας, καθαρόαιμο ή όχι , δεν είναι βουτηγμένο στο μύθο και στο μυστήριο, όσο είναι η μαύρη γάτα. Σε πολλούς Ευρωπαϊκούς λαούς οι μαύρες γάτες θεωρούνται ότι είναι κακοτυχία. Έτσι αν και όλοι σχεδόν οι λαοί κυνηγούν τις μαύρες γάτες και τις θεωρούν κάτι κακό , στη Βρετανία και την Αυστραλία, οι μαύρες γάτες σημαίνουν καλή τύχη. Κάποιο αγρότες πίστευαν ότι οι μαύρες γάτες μπορούσαν να ανακαλύψουν κρυμμένους θησαυρούς.

Εφτάψυχες γάτες

Οι γάτες εκπέμπουν ήχους χαμηλών συχνοτήτων . Αυτός ο υπόκωφος ήχος αποδείχθηκε ότι βοηθάει τα κόκαλα να θρέψουν  εκεί όπου υπάρχει κάταγμα ή ράγισμα.

Γνωρίζατε ότι:

  • Ένας σκύλος μπορεί να μάθει 60-100 λέξεις 
  • Η ασπιρίνη και η σοκολάτα είναι δηλητήρια για τις γάτες
  • Το σάλιο της γάτας περιέχει καθαριστικό που κρατάει τη γούνα της καθαρή
  • Μια γάτα μπορεί να πηδήσει 7 φορές το ύψος της
  • Οι γάτες έχουν ίδιες ομάδες αίματος με τους ανθρώπους (Α Β)
  • Μια γάτα έχει 230 κόκαλα στο σώμα της. Ο άνθρωπος έχει μόλις 206.
  • Οι περισσότερες γάτες δεν έχουν βλεφαρίδες στα μάτια
  • Η γάτα περνά το 30% της ζωής της καθαρίζοντας τον εαυτό της
  • η καρδιά μιας γάτας , χτυπά 110-140 φορές το λεπτό
  • Μια γάτα μπορεί να γεννήσει μέχρι 420 γατάκια στη διάρκεια της ζωής της.