Έξυπνα Πειράματα για Παιδιά

Απλά πειράματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Φαινόμενα που συμβαίνουν γύρω μας κάθε μέρα θεωρούμε πως εξηγούνται ή αποδεικνύονται με δύσκολο τρόπο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Απλά φυσικά φαινόμενα εξηγούνται με εξίσου απλό τρόπο. Δοκιμάστε τα παρακάτω και θα το διαπιστώσετε!

Η Εξαφάνιση των Χρωμάτων

Με το πείραμα αυτό θα διαπιστώσετε ότι το λευκό δεν είναι ένα χρώμα, αλλά προκύπτει από την ανάμιξη όλων των άλλων χρωμάτων. Κόψτε ένα δίσκο από χαρτόνι και χωρίστε τον σε επτά ίσα τμήματα. Βάψτε όπως φαίνεται στην εικόνα και ανοίξτε μια τρύπα στο κέντρο για να μπει ένα μολύβι. Περάστε τον δίσκο στο μολύβι και γυρίστε γρήγορα τον δίσκο. Θα δείτε τα χρώματα να εξαφανίζονται! Αυτό συμβαίνει γιατί, καθώς ο τροχός περιστρέφεται γρήγορα, τα μάτια δεν ξεχωρίζουν τα διάφορα τμήματα κι έτσι δημιουργείται η αίσθηση του λευκού χρώματος.

Πειράματα για Παιδιά Πειράματα για Παιδιά Πειράματα για Παιδιά

Το Φάσμα των Χρωμάτων

Ένας άλλος τρόπος να βεβαιωθείτε ότι το λευκό χρώμα προέρχεται από την ανάμιξη διαφόρων χρωμάτων είναι να το αναλύσετε, χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου. Γεμίστε ένα γυάλινο ποτήρι (χωρίς χερούλια και γωνίες) με νερό και κολλήστε το σε ένα λευκό χαρτόνι. Πίσω του κολλήστε ένα μαύρο χαρτόνι, στο οποίο έχετε κάνει μία σχισμή πάχους ενός εκατοστού. Βάλτε το χαρτόνι κοντά σ’ ένα παράθυρο, έτσι ώστε η σχισμή να βλέπει προς το παράθυρο. Θα δείτε ότι η φωτεινή δέσμη περνάει μέσα από τη σχισμή και δημιουργεί το φάσμα των χρωμάτων πάνω στο λευκό χαρτόνι. Σ’ αυτή την περίπτωση το νερό λειτουργεί ως πρίσμα, το οποίο προκαλεί διάθλαση της δέσμης του φωτός. Έτσι, εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων.

Πειράματα για Παιδιά

Το δυνατό Αναψυκτικό

Το νερό είναι παράξενο. Σε αντίθεση με όλες τις άλλες ουσίες, το νερό έχει την ιδιότητα να επεκτείνεται όταν παγώνει. Ο λόγος είναι ότι οι δεσμοί μεταξύ των μορίων του που το συγκρατούν εξασθενούν όσο η θερμοκρασία του μειώνεται. Γι’ αυτό και ο πάγος επιπλέει μέσα στο νερό, επειδή είναι λιγότερο πυκνός από αυτό. Έτσι, όταν τα ποτάμια και οι λίμνες παγώνουν το χειμώνα, ο πάγος ανεβαίνει στην επιφάνεια. Εκεί δημιουργείται μία κρούστα πάγου, η οποία προστατεύει και το νερό που βρίσκεται από κάτω ώστε να μην παγώνει. Αν ο πάγος βυθιζόταν στο νερό, οι λίμνες και τα ποτάμια θα πάγωναν τελείως και θα εξολοθρεύονταν τα ψάρια και
τα φυτά που ζουν εκεί. Το παρακάτω πείραμα θα σας αποδείξει πόσο ισχυρό γίνεται το νερό όταν παγώσει, λόγω της εξάπλωσής του. Δοκιμάστε με ένα αναψυκτικό, το οποίο περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και η συμπεριφορά του είναι αντίστοιχη. Πάρτε ένα αναψυκτικό και τοποθετήστε το στην κατάψυξη. Αφήστε το για μερικές ώρες και παρατηρήστε τι θα συμβεί. Ο όγκος του υγρού θα αυξηθεί. Έτσι το αναψυκτικό δεν θα χωράει στο μπουκάλι, θα το πιέζει με αποτέλεσμα το μπουκάλι να σπάσει. Αυτό συμβαίνει λόγω της ιδιότητας που είπαμε πως έχει το νερό να επεκτείνεται όσο παγώνει, καθώς οι δεσμοί των μορίων του, που το συγκρατούν, εξασθενούν.

Πειράματα για Παιδιά