Βασικοί Κανόνες Στοματικής Υγιεινής

Ποιοι Είναι οι βασικοί κανόνες στοματικής υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά για ένα υγιές και λαμπερό χαμόγελο;

Βασικοί Κανόνες Στοματικής Υγιεινής

Πλύσιμο Πρωί Βράδυ

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα, προκαλώντας επίσης ουλίτιδα. Η άμυνα μας απέναντι σε όλα αυτά είναι η σωστή στοματική υγιεινή. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι το σωστό βούρτσισμα. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να τα βουρτσίζουμε μετά από κάθε γεύμα.

Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο έχει ουσιαστική σημασία όχι μόνο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των νόσων του στόματος, αλλά και για τον γενικό έλεγχο όλης της στοματικής κοιλότητας. Ο Οδοντίατρος θα ελέγξει σχολαστικά την κατάσταση των δοντιών και ούλων και γενικά όλης τη στοματικής κοιλότητας. Αν χρειαστεί, θα προβεί στη λήψη μιας σειράς μικρών ακτινογραφιών για να εντοπίσει βλάβες των δοντιών που δεν μπορούν να διαπιστωθούν με μία απλή εξέταση. Με τις συχνές επισκέψεις μπορούμε να ανιχνεύσουμε την τερηδόνα όσο είναι σε αρχικό στάδιο, πριν επεκταθεί. Αν επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, τα δόντια μας θα είναι πάντα σε φόρμα.

Επιλέξτε τη σωστή οδοντόβουρτσα

Όλες οι οδοντόβουρτσες δεν είναι ίδιες. Η δική μας πρέπει να συνδυάζει:
– Μελετημένη κεφαλή.
– Πλαστικές ίνες με στρογγυλευμένες άκρες για να μην πληγώνονται τα ούλα.
– Εργονομική λαβή για να διευκολύνει τις κινήσεις μας.
– Η οδοντόβουρτσα πρέπει να ξεβγάζεται καλά μετά από κάθε χρήση και να αλλάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 Η Κατάλληλη οδοντόκρεμα

Ποτέ δεν επιλέγουμε κάποια τυχαία οδοντόκρεμα με μοναδικό κριτήριο την ευχάριστη γεύση. Μια σωστή οδοντόκρεμα πρέπει να διαθέτει:

– Δραστικά συστατικά όπως το φθόριο (κατά της τερηδόνας)

– Σε ειδικές περιπτώσεις (ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο) απευαισθητοποιείς παράγοντες.

Μην αποφύγετε τα σιδεράκια

Οι ορθοδοντικές θεραπείες εφαρμόζονται όταν τα δόντια δεν έχουν χώρο για να αναπτυχθούν σωστά με συνέπεια κάποια να είναι εκτός θέσεως, να επικαλύπτουν το ένα το άλλο ή να μην ανατέλλουν πλήρως. Η πιο γνωστή ορθοδοντική θεραπεία είναι τα γνωστά σε όλους μας «σιδεράκια». Αν οι ειδικοί μας συμβουλεύσουν πως πρέπει να ακολουθήσουμε μία τέτοιου είδους θεραπεία δεν πρέπει να αντιδράσουμε, αν σκεφτούμε μάλιστα πως η στοματική υγιεινή εξαρτάται και από την αισθητική των δοντιών μας.

Προσοχή στη Διατροφή

Η υγεία των δοντιών σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το τι τρώμε. Η απομάκρυνση από το μεσογειακό τρόπο διατροφής και η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, έχουν αυξήσει τη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας και ουλίτιδας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας τρέφονται με ζάχαρη και παράγουν όξινες ουσίες, οι οποίες καταστρέφουν την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών.
Η υγεία των δοντιών επιβάλει πέρα από τον περιορισμό της καθαρής ζάχαρης και την αποφυγή όλων των τροφίμων ή ροφημάτων που περιέχουν ζάχαρη, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και το σοκολατούχο γάλα.

Παιδικά Σφραγίσματα;ν Κερδίστε τη Μάχη

Είναι αλήθεια ότι στα παιδιά δεν αρέσει και πολύ το βούρτσισμα των δοντιών! Προτιμούν το παιχνίδι! Ξέρατε όμως ότι, τα παιδιά που βουρτσίζουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα, σε σύγκριση με αυτά που βουρτσίζουν τα δόντια τους μια φόρα μόνο την ημέρα; Είναι λοιπόν, απαραίτητο να ενθαρρύνετε τα παιδιά να βουρτσίζουν πρωί και βράδυ με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα!

ΟΙ «Δέκα Εντολές» Για υγιή Δόντια!

1. Βούρτσισμα πρωί και βράδυ μόλις εμφανιστεί το πρώτο δοντάκι του μωρού.
2. Βούρτσισμα όλης της επιφάνειας κάθε δοντιού!
3. Μην ξεχνάτε τα πίσω δόντια! Εκεί σχηματίζονται οι περισσότερες τρύπες.
4. Επιλέξτε μια ειδική οδοντόβουρτσα για παιδιά, με μικρή κεφαλή, ευχάριστη λαβή και μαλακή τρίχα.
5. Εφοδιάστε τα με μια φθοριούχο οδοντόκρεμα, από την ηλικία των δυο ετών.
6. Αλλάξτε την οδοντόβουρτσα κάθε 3 μήνες.
7. Αν είναι δυνατόν, πηγαίνετε τα παιδιά στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, ακόμα και αν δεν τους πονά κάποιο δόντι.
8. Ενθαρρύνετε τα παιδιά , όσο είναι δυνατόν, να αποφεύγουν τα ζαχαρώδη τρόφιμα.
9. Εξηγήστε τους ότι την οδοντόβουρτσα δεν την μοιραζόμαστε με κανέναν!
10. Επινοήστε τρόπους και παιχνίδια που θα κάνουν το βούρτσισμα διασκέδαση.