Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια- Απόδραση στην Αρκαδία

Αρκαδία σημαίνει λαμπερή γη. Ένα όνομα που δικαιολογείται απόλυτα, αρκεί να την επισκεφτεί κανείς. Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια- Απόδραση στην Αρκαδία

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια- Απόδραση στην Αρκαδία

Ένας νόμος σπάνιας ομορφιάς, ένας τόπος μυθικός, όλο βουνά δάση γεμάτα έλατα, πεύκα και πλατάνια. Ο νομός συνορευει με την κορινθια και την Αχαΐα στα βόρεια, με την Ηλεία στα δυτικά και με την Αργολίδα στα ανατολικά, ενώ βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο πέλαγος.
Ξεκινώντας από την Αθήνα, παίρνουμε το δρόμο για Πελοπόννησο και σε απόσταση 165 χλμ. Βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα του νομού, την Τρίπολη. Ένα σπουδαίο αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο, για όλη την Πελοπόννησο.
Λεβίδι: Ξεκινώντας, προχωράμε βόρεια και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Τρίπολη συναντάμε το Λεβίδι. Ένα ορεινό κεφαλοχώρι, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, σ’ ένα καταπράσινο ορίζοντα ελατοκορφών . Περάστε από την αρχαιότερη πόλη του 4ου αιώνα, στην Επάνω πόλη του χωριού Ορχομενός (5,5 χλμ από το Λεβίδι) και δείτε θεμέλια από οικοδομήματα της αρχαίας αγοράς, το βουλευτήριο και το Ναό της Αρτέμιδος. Προχωρώντας, από το χωριό της Βλαχέρνας, ο δρόμος συνεχίζει και στα νοτιοδυτικά, στις πλαγιές του Μαίναλου, συναντάμε τη Βυτίνα.
Βυτίνα: σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και σε υψόμετρο 1060 μέτρων ,αυτή η αρκαδική πόλη αποτελεί μοναδική ευκαιρία φυγής. Έλατα, τρεχούμενα νερά, πάρκα για ατελείωτους περιπάτους και παραδοσιακά σπίτια συνθέτουν το τοπίο. Ο κόσμος εδώ ασχολείται με τη ξυλογλυπτική και θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τέτοια αντικείμενα στις προθήκες των καταστημάτων, καθώς και τα τέμπλα στις εκκλησίες της περιοχής.
Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων , του 16ου αιώνα , μέσα στη Βυτίνα και, λίγο πιο έξω , το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της Παναγίας της Σφυρίδας, όπου λειτούργησε κρυφό σκολειό στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Δημητσάνα- Λούσιος
Ο δρόμος μετά τη Βυτίνα, στο ύψος της Καρκαλούς, οδηγεί αριστερά στη Δημητσάνα. Χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από το Λούσιο ποταμό, σε υψόμετρο 1000 μέτρα, στα ερείπια της αρχαίας πόλης, η Δημητσάνα έπαιξε σπουδαίο ρόλο τον καιρό της επανάστασης, αφού εδώ βρισκόταν η κύρια και μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της χώρας. Η πατρίδα των Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική των σπιτιών και τα λιθόστρωτα δρομάκια. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους Μπαροτόμυλους, τη βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις, στην οποία λειτουργεί και λαογραφικό Μουσείο καθώς και τα σπίτια Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. Από τη Δημητσάνα θα επισκεφτείτε τη μονή Φιλοσόφου, που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ελλάδας και είναι χτισμένη σε έναν απότομο βράχο της δυτικής όχθης του ποταμού Λούσιου, νότια της Δημητσάνας.
Οι φυσιολάτρεις θα κάνετε μια μαγευτική εκδρομή μέσα στο πράσινο, κατά μήκος του ποταμού Λούσιου.
Το φαράγγι του Λούσιου, το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου όπως το ονομάζουν λόγω των ιστορικών μοναστηριών του, συναρπάζει αμέσως τον επισκέπτη με το άγριο και μεγαλοπρεπές τοπίο του. Ο ποταμός ονομάστηκε έτσι, επειδή εκεί, σύμφωνα με το μύθο, λουζόταν ο Δίας. Οι πηγές του βρίσκονται στον κάμπο της Καρκαλούς, αλλά και στο ίδιο το φαράγγι, το οποίο διατρέχει ο ποταμός σε μήκος 5 χλμ περίπου και μετά χύνεται στον Αλφειό. Στο φαράγγι θα δείτε φασκομηλιές, πουρνάρια, σφάκες, σχίνα και άλλους θάμνους, στα βράχια και τους τοίχους των μοναστηριών φυτρώνουν αναρριχητικά φυτά και φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά και πολλά είδη ερπετών.
Στεμνίτσα: Σε απόσταση 18 χλμ από τη Δημητσάνα, σε υψόμετρο 1100 μέτρα, βρίσκεται η Στεμνίτσα. Στη βυζαντινή εποχή βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και στη συνέχεια έγινε κέντρο χρυσοχοΐας και αργυροτεχνίας. Ο οικισμός είναι χτισμένος στη μεσημβρινή πλευρά της πλαγιάς, για να έχει καλύτερες κλιματικές συνθήκες και ανάμεσα σε τέσσερις ρεματιές, για να έχει νερό. Τα σπίτια, χτισμένα με ντόπια πέτρα και ξύλο, οι βυζαντινές εκκλησιές, τα γραφικά καφενεδάκια και οι ταβέρνες θα σας αφήσουν τις ομορφότερες εικόνες.
Η Στεμνίτσα έχει αρκετές εκκλησίες που αξίζει να επισκεφτείτε. Σημαντικότερες είναι οι Τρεις Ιεράρχες, η Παναγία η Μπαφέρω, ο Άγιος Νικόλαος και η Ζωοδόχος Πηγή. Κάντε μια επίσκεψη στο Λαογραφικό μουσείο, που έχει χώρους αναπαράστασης διαφορών ειδικοτήτων, όπως του γανωτή και του μπαλωματή. Μόλις 9 χλμ. Έξω από την πόλη θα βρείτε το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που είναι χτισμένο σε μια τοποθεσία εξαιρετικής ομορφιάς.
Λαγκάδια: Επιστρέφοντας στη διασταύρωση της Καρκαλούς, συνεχίζουμε στο κεντρικό δρόμο και βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αρκαδίας, τα Λαγκάδια. Γενέτειρα πολλών αγωνιστών του 1821, όπως οι Δεληγιανναίοι και οι Θεοφιλόπουλοι και πατρίδα ξακουστών μαστόρων και χτιστών. Κάντε μια στάση στο σπίτι των Δεληγιανναίων, χαρακτηριστικό Λαγκαδιανής Αρχιτεκτονικής, περπατήστε στα δρομάκια και θαυμάστε τις εκκλησίες των Ταξιαρχών κι του Αγίου Ιωάννη.
Στη Πάνω Γειτονιά θα δείτε το εκκλησάκι της Παναγίας του Γούναρη, θα απολαύσετε τη θέα και θα ξεδιψάσετε από τη πηγή δίπλα στο εκκλησάκι. Μην παραλείψετε να πάρετε σκαλτσούνια, γαλακτοκομικά προϊόντα και γλυκά ταψιού από τη Δημητσάνα, ξυλόγλυπτα αντικείμενα από τη Βυτίνα και τα Λαγκάδια και να δοκιμάσετε λιχουδιές της Αρκαδίας σε κάθε ευκαιρία. Μια εκδρομή που θα σας μείνει αξέχαστη.