Να στείλω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό ή να μείνει σπίτι με τη γιαγιά;

Η είσοδος του παιδιού στο σχολικό σύστημα σηματοδοτεί τον πρώτο ουσιαστικό αποχωρισμό από την οικογένεια. Είναι φυσικό λοιπόν να προκαλεί μέσα μας έντονα συναισθήματα και να αποτελεί μια φορτισμένη απόφαση.kidsfun.gr -arthro-goneis-anaptyxh-paidiko statmo h me th giagia
Ασφαλώς, δεν έχουν όλοι οι γονείς τη δυνατότητα της φύλαξης στο σπίτι από συγγενικά πρόσωπα εμπιστοσύνης. Έτσι, συχνά η φύλαξη σε δημόσιο ή ιδιωτικό σταθμό μπορεί να αποτελεί μονόδρομο. Από την άλλη, αυτή η επιλογή μπορεί να συνεπάγεται ένα σημαντικό οικονομικό κόστος εφόσον οι θέσεις στους δημόσιους σταθμούς είναι περιορισμένες.
Για όσους όμως έχουν την ευχέρεια αυτής της επιλογής ας δούμε μερικά ερωτήματα που αξίζει να θέσετε στον εαυτό σας:

 Με ποια επιλογή θα νιώθετε πιο ήρεμοι;
Προκειμένου ο πρώτος αποχωρισμός να εξελιχθεί ομαλά και για σας αλλά και για το παιδί είναι εξαιρετικά σημαντικό αρχικά εσείς σαν γονείς να νιώθετε ήρεμοι και ασφαλείς με την επιλογή σας. Το να μείνει το παιδί στο σπίτι με τη γιαγιά μπορεί να σημαίνει ότι θα το φροντίζει ένα πρόσωπο που το αγαπά, που θα ασχολείται μόνο μαζί του, σε ένα οικείο περιβάλλον και ότι θα έχετε ίσως περισσότερες πληροφορίες για το πώς περνά το παιδί τη μέρα του. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σχέση που έχετε με τη μητέρα σας ή τη μητέρα του/της συντρόφου σας και από το πόσο κοντινή φιλοσοφία έχετε σχετικά με την ανατροφή του παιδιού. Αν διαισθάνεστε ότι θα προκύψουν σημαντικές διαφωνίες και συγκρούσεις ίσως είναι προτιμότερο να εμπιστευτείτε τη φύλαξη του παιδιού στο κατάλληλα εκπαιδευμένο παιδαγωγικό προσωπικό του παιδικού σταθμού.

 Ποιες συνθήκες θα ευνοήσουν περισσότερο το παιδί;
Το σπίτι είναι ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του παιδικού σταθμού. Έτσι, κάθε επιλογή μπορεί να ενισχύσει διαφορετικές δεξιότητες και να ικανοποιήσει διαφορετικές ανάγκες. Στον σταθμό το παιδί θα χρειαστεί να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον, με νέους ανθρώπους και διαφορετικούς κανόνες. Υπάρχει συνήθως ένα κοινό πρόγραμμα για όλους και έτσι το κάθε παιδί χρειάζεται να μάθει να το ακολουθεί, επομένως και να αντέχει να μην γίνεται πάντα αυτό που θέλει. Αντίστοιχα, τα παιδιά μαθαίνουν να μοιράζονται τα παιχνίδια και τους χώρους και κάνουν τα πρώτα βήματα προς την κοινωνικοποίηση τους. Από την άλλη, η παραμονή στο σπίτι με ένα οικείο πρόσωπο αποτελεί για το παιδί ένα γνώριμο περιβάλλον που μπορεί να το βοηθήσει να ενισχύσει το συναίσθημα της εσωτερικής ασφάλειας και σταθερότητας που χρειάζεται.

Τι ταιριάζει περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού μου;
Εντέλει, γίνεται φανερό πως η επιλογή ανάμεσα στον παιδικό σταθμό και την παραμονή με τη γιαγιά στο σπίτι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία και τις ανάγκες του κάθε παιδιού και της κάθε οικογένειας. Αν, για παράδειγμα, νιώθετε ότι το παιδί σας δεν είναι ακόμα έτοιμο να αποχωριστεί την οικογένεια και να βιώσει την πίεση της προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον ίσως είναι προτιμότερο να το κρατήσετε στο σπίτι ή να επιλέξετε να πηγαίνει στον σταθμό για περιορισμένες ώρες. Από την άλλη, αν πιστεύετε ότι το παιδί θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πειθαρχία, τη συναναστροφή με άλλα παιδιά και από τα διάφορα παιδαγωγικά ερεθίσματα τότε μπορεί να περνάει καλύτερα στον παιδικό σταθμό απ’ ότι στο σπίτι με μια γιαγιά που ίσως δεν έχει την αντοχή να το οριοθετήσει και να του αφιερώνει χρόνο για παιχνίδι.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθετε εσείς ήρεμοι με την επιλογή σας, ανεξαρτήτως της άποψης και των αντιδράσεων του περιβάλλοντος σας.

Κέλλη Σπυριδάκη MSc
Παιδοψυχολόγος
www.kellyspyridaki.gr
kellyspyridaki@gmail.com