Πρώτες Βοήθειες στις Διακοπές

Αυτές τις μέρες όλοι ανυπομονούμε να αφήσουμε τα συνηθισμένα και να κινήσουμε για άλλα μέρη , συνήθως κοντά στη φύση. Ο ήλιος ,  η θάλασσα ή και τα κουνούπια ακόμα , είναι και αυτά μέρος του καλοκαιριού, καλώς ή κακώς. Γιατί όμως να μην είμαστε προετοιμασμένοι , ώστε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές, αλλά και να ξέρουμε ακριβώς πως να ενεργήσουμε σε κάθε κατάσταση.  Μάθετε τα πάντα σχετικά με τα ατυχήματα του καλοκαιριού για να γίνεται ο προσωπικός ήρωας της οικογένειας.

Πρώτες Βοήθειες στις Διακοπές

Για να μη σας κάψει ο ήλιος

Εξοπλιστείτε Κατάλληλα

Ο ήλιος μας βλάπτει συνήθως χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Φροντίστε λοιπόν, τα παιδιά να μην περνούν πολλές ώρες στον ήλιο από τις 10.00 π.μ  έως τις 4.00 μ.μ και, όταν το κάνουν, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα: φαρδιά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά. Πριν αποφασίσετε λοιπόν να πάτε σε μια παραλία , φροντίστε να μάθετε αν έχει σκιά. Και φυσικά μην ξεχνάτε το αντηλιακό , το οποίο πρέπει να έχει δείκτη προστασίας πάνω από 15. Όπως εμείς οι μεγάλοι, έτσι και τα παιδιά χρειάζονται γυαλιά ηλίου για προστασία, τα οποία πρέπει να παρέχουν 100% προστασία από τις ακτίνες UV. Αγοράστε ένα ζευγάρι γυαλιά με τους αγαπημένους ήρωες των παιδιών και βάλτε και σεις τα δικά σας: στα παιδιά θα αρέσει να είστε ασορτί.

Κανόνες του Αντηλιακού

  • Χρησιμοποιήστε πάντα αντηλιακό στον ήλιο
  • Βάλτε το μισή ώρα περίπου πριν βγείτε έξω.
  • Μην ξεχάσετε τα αυτιά, το σβέρκο και το πρόσωπο
  • Μην κάνετε οικονομία :απλώστε αρκετό
  • Ξανά βάλτε μετά από κάθε βουτιά
  • Προτιμήστε αδιάβροχο αντηλιακό

Αντιμετωπίστε το!

Αν, παρά τα προστατευτικά σας μέτρα , το παιδάκι σας καεί , να τι πρέπει να κάνετε:

  • Κάντε το ένα δροσερό μπάνιο( όχι κρύο)
  • Μια αλοιφή με Αλόε Βέρα ή ένα σπρέι για μετά τον ήλιο θα το ανακουφίσει
  • Οι κομπρέσες με γιαούρτι μπορούν επίσης να βοηθήσουν
  • Μια ενυδατική κρέμα θα δώσει στο δέρμα του τη χαμένη του υγρασία
  • Προτιμήστε το παιδί να μείνει στη σκιά μέχρι το έγκαυμα του να θεραπευτεί

Αρκετά συνηθισμένη επίσης είναι η ηλίαση. Αν μετά από την έκθεση στον ήλιο το παιδί ζαλίζεται , έχει πονοκέφαλο , πυρετό και κάνει εμετό πηγαίνετε το πάλι σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος , κάντε του ένα ντους, δώστε του αρκετά υγρά και βάλτε το να ξαπλώσει.

Ένα πιο σπάνιο σύμπτωμα της υπερβολικής ζέστης είναι οι κράμπες: σύντομοι και έντονοι πόνοι στους μύες των ποδιών , των χεριών ή της κοιλιάς. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό , όμως μπορείτε να αποφύγετε αν δίνετε στα παιδιά να πίνουν πολλά υγρά. Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θεραπεία παρά μόνο δροσιά, ξεκούραση, πολύ νερό ίσως και λίγο μασάζ στο σημείο που πονάει.

Για να μη φοβάστε τη Θάλασσα

Αν εκεί που κολυμπάτε κάποιος δικός σας ή άλλος αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα δώστε σωστά τις πρώτες βοήθειες. 

Βήμα 1ο 

Φωνάξτε βοήθεια. Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του καλέστε το 166 και γυρίστε πάλι κοντά του.

Βήμα 2ο

Κρατήστε το κεφάλι του πίσω και αφουγκραστείτε την αναπνοή του. Αν δεν αναπνέει κανονικά κρατήστε τη μύτη του, σκεπάστε το στόμα του με το δικό σας και φυσήξτε μέχρι να δείτε το στήθος του να ανεβαίνει. Δώστε του δύο αναπνοές , καθεμία από τις οποίες θα διαρκεί 2 δευτερόλεπτα.

Βήμα 3ο

Εάν δεν αναπνέει ακόμα κανονικά, βήχει ή κινείται , αρχίστε τις μαλάξεις στο στήθος του. Σπρώξτε ανάμεσα στο σημείο του στέρνου , σε βάθος 4-5 εκατοστά 15 φορές. Σπρώξτε πιο γρήγορα από μία το δευτερόλεπτο. Συνεχίστε με 2 εισπνοές και 15 μαλάξεις μέχρι να καταφτάσει βοήθεια. Όταν αρχίσει να αναπνέει κανονικά ξαπλώστε το στο πλευρό του. Μην το κάνετε όμως όταν ακόμα δεν αναπνέει.

Κολυμπήστε με ασφάλεια

  • Κάντε μπάνιο όλη η οικογένεια μαζί , και όχι πολύ μακριά από την ακτή
  • Κολυμπήστε μακριά από βράχια και αποβάθρες
  • Μη στέκεστε με την πλάτη προς το νερό όταν τα κύματα είναι πολύ μεγάλα.
  • Αν το ρεύμα δεν σας αφήνει να κολυμπήσετε προς τα έξω κολυμπήστε παράλληλα προς την ακτή και να κάνει νόημα σε κάποιο ναυαγοσώστη

 

Για τα ενοχλητικά τσιμπήματα

Τσούχτρες: Άλλες απλά γλοιώδεις  και άλλες με δηλητηριώδη πλοκάμια , οι τσούχτρες αποτελούν αναπόφευκτο κακό του καλοκαιριού. Προσέξτε τις πινακίδες που προειδοποιούν για την ύπαρξη του αλλά προσέξτε και τις ίδιες τσούχτρες που λιάζονται εκεί που σκάει το κύμα. όχι μόνο είναι ένα δείγμα για το τι θα συναντήσετε μέσα στη θάλασσα αλλά μπορεί να σας τσιμπήσουν αν είναι ακόμα υγρές.

Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πλύνετε την πληγή με ξύδι , οινόπνευμα για εντριβές ή μαγειρική σόδα με νερό. Μην την πλύνετε μόνο με νερό γιατί μπορεί να ελευθερωθεί και άλλο δηλητήριο.

Αχινός: Αν το παιδί σας πατήσει αχινό, βγάλτε απαλά όσα αγκάθια εξέχουν  γιατί μπορεί να σπάσουν μέσα στην πληγή. Για να το κάνετε πιο εύκολο , αλείψτε το σημείο με λίγο λάδι. Όσα αγκάθια μείνουν μέσα συνήθως απορροφούνται από το σώμα σε 24 ώρες με 3 βδομάδες ή βγαίνουν μόνα τους έξω.

Κουνούπια: Τα κουνούπια μπορούν να χαλάσουν τις, κατά τ’άλλα πολύ όμορφες, καλοκαιρινές μας βραδιές. Όταν είναι πολλά , καλό είναι να χρησιμοποιείται εντομοαπωθητικό για να προλάβετε τα τσιμπήματα , αφού σιγουρευτείτε ότι η σύνθεση του είναι κατάλληλη για παιδιά. Αν τσιμπήσουν τα παιδιά βάλτε μια αλοιφή για τη φαγούρα και προσέξτε να μη ξύνονται , γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Οι κρύες κομπρέσες είναι επίσης ανακουφιστικές.

Προσοχή μήπως το παιδί σας είναι αλλεργικό

Μέλισσες και σφήκες: Τα έντομα δεν τσιμπάνε μόνο το καλοκαίρι , αλλά τότε είναι που τα παιδιά παίζουν στη φύση χωρίς πολλά ρούχα πάνω τους. 

Για να μην τα τσιμπήσει τίποτα φροντίστε να κυκλοφορούν στα χόρτα με μακρύ παντελόνι και κλειστά παπούτσια, να μην ενοχλούν κανένα ζουζούνι και να πίνουν το αναψυκτικό τους με το καλαμάκι , γιατί οι σφήκες και οι μέλισσες έλκονται από τη ζάχαρη.

Άμεση Δράση

  • Ξύστε το σημείο με μια πιστωτική κάρτα για να βγει το κεντρί
  • Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό
  • Ακουμπήστε για λίγα λεπτά πάγο επάνω στο τσίμπημα
  • Απλώστε μαγειρική σόδα και νερό και αφήστε την για 15 λεπτά .
  • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δώσετε φάρμακο
  • Αν το τσίμπημα είναι στο στόμα καλέστε αμέσως γιατρό