Το Γιαούρτι στη Διατροφή του Παιδιού

Το γιαούρτι είναι πολύ θρεπτικό και αποτελεί μία από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων . Είναι απαραίτητο στο καθημερινό διαιτολόγιο μας, αφού ως τροφή φημίζεται για την υψηλή διατροφική του αξία.

Το Γιαούρτι στη Διατροφή του Παιδιού

Πως παράγεται το γιαούρτι?

Το γιαούρτι είναι γαλακτοκομικό προϊόν που προέρχεται από την πήξη του νωπού γάλακτος και παράγεται με γαλακτική ζύμωση αυτού με οξυγαλακτικά βακτήρια. Αρχικά θερμαίνεται το γάλα στους 85- 95 C έως 5 λεπτά μετά ψύχεται στους 35-45 C για 2-3 ώρες οπότε επέρχεται η πήξη του γάλακτος και η μετατροπή σε γιαούρτι.

Ποιο είναι το απαραίτητο συστατικό του?

Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα. Πολύτιμο και αναντικατάστατο , το γάλα , περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας , απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό μας.

Ποια είναι η διατροφική του αξία?

Η διατροφική αξία του γιαουρτιού είναι μοναδική:

-Βοηθά στην ανάπτυξη και σωματική διάπλαση των παιδιών, λόγω της περιεκτικότητας σε ασβέστιο , φώσφορο και βιταμίνες συμπλέγματος Β.
– Η οξίνιση και τα ένζυμα του, διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών.
– Ως τροφή , βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου και φωσφόρου του γάλακτος.

Ένα κύπελλο με γιαούρτι καλύπτει από τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του παιδιού:

  • το 38% σε ασβέστιο
  • το 22% σε βιταμίνη B2
  • to 20% σε φώσφορο
  • το 9% σε μαγνήσιο
  • το 8% σε πρωτεΐνες
  • το 5% σε βιταμίνη Β1
  • το 5% σε βιταμίνη Α
  • το 5% σε ενέργεια
  • το 3% σε υδατάνθρακες
  • το 2% σε σίδηρο

Ποια είδη κυκλοφορούν?

Το γιαούρτι διακρίνεται , ανάλογα:

-Με το είδος του γάλακτος σε: γιαούρτι αγελάδας, γίδινο, πρόβειο
-Με τον τρόπο επεξεργασίας σε:  παραδοσιακό, στραγγισμένο, φυσικό, αναμειγμένο, επιδόρπιο γιαουρτιού.
– Ανάλογα με την επεξεργασία του γάλακτος και την περιεκτικότητα του σε λιπαρά διακρίνεται σε : γιαούρτι άπαχο , ημιάπαχο και πλήρες.