Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου;

Μήπως το παιδί σας έχει αρχίσει να ζητά επίμονα ένα ζωάκι; Μήπως ξέρει ήδη ακριβώς τη ράτσα του και του έχει βρει και όνομα; Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου; Πριν πείτε όχι σκεπτόμενοι τις ευθύνες, τις τρίχες ή τις λάσπες, αναλογιστείτε σε πόσα πράγματα θα βοηθούσε ένα κατοικίδιο το παιδί σας: θα το κρατούσε σε φόρμα, θα το βοηθούσε να κάνει φίλους και να μαθαίνει νέα πράγματα και θα τόνωνε την αυτοπεποίθησή του.

Γιατί να Πάρω Κατοικίδιο στο Παιδί μου;

Μήπως να πείτε το ναι τελικά;
Το να είσαι υπεύθυνος για ένα άλλο πλάσμα σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, μεγάλος και σπουδαίος.

Για να είναι πάντα σε φόρμα. Εκτός από το να κουλουριάζονται στην αγκαλιά του παιδιού σας και να δέχονται τα χάδια του, τα κατοικίδια, και ιδίως οι σκύλοι, θα το ξεσηκώσουν και θα το κουνήσουν από τη θέση του. Κι αυτό γιατί αποτελούν το τέλειο κίνητρο για σωματική άσκηση: τα παιδιά θα τα πάνε βόλτα, θα τους πετάξουν τη μπάλα και θα παίξουν μαζί τους κυνηγητό. Έτσι, θα ξεφύγουν για λίγο από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά, κάνοντας ταυτόχρονα μια δραστηριότητα που θα τα ενθουσιάζει.
Για να κάνει εύκολα φίλους «Πώς λένε το σκυλάκι σου;». «Πόσων χρονών είναι;». Πάντα όταν συνοδευόμαστε από ένα ζωάκι οι γνωριμίες γίνονται πιο εύκολα, αφού θέμα για συζήτηση υπάρχει. Πόσο μάλλον για τα παιδιά, που είναι αυθόρμητα και ομιλητικά από τη φύση τους.
Αλλά και το ζωάκι από μόνο του μπορεί να διδάξει σε ένα παιδί την αξία της φιλίας. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ τους είναι συνήθως πολύ στενή και μια από τις πρώτες πραγματικές φιλίες της ζωής του παιδιού. Μέσα από αυτή τη σχέση, θα μάθει να καταλαβαίνει και να φροντίζει τις ανάγκες του άλλου. Με ένα κατοικίδιο υπό την προστασία του το παιδί γυμνάζεται, κάνει φίλους, νοιώθει υπεύθυνο, αποκτά γνώσεις.
Για να έχει αυτοπεποίθηση Το να είσαι υπεύθυνος για ένα άλλο πλάσμα σε κάνει να νιώθεις χρήσιμος, μεγάλος και σπουδαίος. Όσο μεγαλώνει το παιδί σας και φροντίζει περισσότερο το κατοικίδιό σας, τόσο θα τονώνεται και η αυτοπεποίθησή του.
Προσοχή όμως: μη «φορτώνετε» το παιδί σας ευθύνες δυσανάλογες με την ηλικία του. Στα τρία μπορεί να βοηθά στο γέμισμα του πιάτου με το φαγητό, στα πέντε μπορεί να καθαρίζει το κατοικίδιο και το χώρο του, στα μέσα του δημοτικού μπορεί να το κάνει μικρές βόλτες, ενώ καθώς πλησιάζει στην εφηβεία μπορεί να αρχίσει να θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για το ζωάκι του σπιτιού.
Για να ακονίσει το μυαλό του Πολλά παιδιά αποκτούν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα συγκεκριμένο ζώο ή μια συγκεκριμένη ράτσα ζώου. Το να έχουν, μάλιστα, το ζώο αυτό μέσα στο σπίτι τους, θα τα εμπνεύσει ακόμα περισσότερο: θα το παρατηρήσουν από κοντά και θα πλουτίσουν τις γνώσεις τους. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και η καθημερινή επαφή με το κατοικίδιο θα τους μάθουν πράγματα που δεν βρίσκονται στις εγκυκλοπαίδειες και στο Internet.
Αν το παιδί σας λατρεύει τα άλογα αλλά μένετε στο δεύτερο όροφο μιας πολυκατοικίας, ενθαρρύνετέ το και πάλι να διαβάσει γι’ αυτά. Οι γνώσεις ποτέ δεν πάνε χαμένες. Αφήστε που μπορεί να αρχίσει μαθήματα ιππασίας σε λίγα χρόνια…

Διαλέξτε το κατοικίδιο που σας ταιριάζει

Η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι απλή υπόθεση. Πρέπει να είσαστε σίγουροι ότι το θέλετε και ότι θα το αγαπήσετε όσο θα σας αγαπήσει κι αυτό. Για να ταιριάξετε αμέσως, μελετήστε τον ακόλουθο… οδηγό κατοικίδιων.
Σκύλοι Οι ράτσες των σκύλων είναι αμέτρητες. Αν έχετε βάλει κάποια στο μάτι, δείτε εδώ αν σας ταιριάζει πραγματικά. Άλλα κατοικίδια Κατοικίδια δεν είναι μόνο οι σκύλοι. Υπάρχουν και άλλα ζωάκια που αποζητούν μια θέση στην οικογένειά σας.
Γάτα Η γάτα έχει λιγότερες απαιτήσεις από το σκύλο, αφού είναι πιο ανεξάρτητη, αλλά μπορεί να γίνει εξίσου χαδιάρα και τρυφερή. Πιάνει λιγότερο χώρο, είναι πιο καθαρή, ιδανική για διαμέρισμα και αποτελεί μια πιο κομψή παρουσία. Παρόλα αυτά, δεν προσφέρεται για τρελά παιχνίδια με παιδιά: αυτά θα τη βρουν βαριεστημένη και αυτή θα τα βρει εκνευριστικά!
Χάμστερ Το χάμστερ αποτελεί καλή «εξάσκηση» για τα μικρά παιδιά που δεν είχαν ποτέ ξανά κατοικίδιο. Είναι απαλό και μπορείς να το πιάσεις και να το χαϊδέψεις, ή απλά να το χαζεύεις να τρέχει στο κλουβί του. Παράλληλα είναι πολύ εύκολο να το φροντίσεις. Ο κύκλος ζωής του, όμως, διαρκεί μόνο λίγα χρόνια, και αυτό μπορεί να προκαλέσει στενοχώρια στο παιδί. 
Χρυσόψαρο
 Το χρυσόψαρο είναι οικονομικό και ιδανικό για πολυάσχολες οικογένειες, που λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι. Είναι καλό για να μάθει το παιδί σας να είναι υπεύθυνος «ιδιοκτήτης», αλλά δεν προσφέρει και πολλά σε αντάλλαγμα. 
Παπαγάλος
 Ο παπαγάλος, το καναρίνι και τα υπόλοιπα πουλιά γίνονται θαυμάσια κατοικίδια «κουζίνας»: κελαηδούν και φλυαρούν, φτιάχνοντάς σας τη διάθεση. Πολλοί παπαγάλοι ζουν ίσα με 50 χρόνια. Αυτό κι αν είναι σχέση ζωής!
Κουνέλι Παρόλο που είναι τόσο χαριτωμένα, το κουνέλι μπορεί να δαγκώσει τα μικρά παιδιά. Για τα μεγαλύτερα, όμως, είναι πολύ καλή επιλογή. Δε χρειάζονται πολλή φροντίδα, αλλά τους αρέσει το καθημερινό παιχνίδι.