Παγωτό, το Σνακ του Καλοκαιριού για τα Παιδιά

Σίγουρα το παγωτό είναι η μεγαλύτερη απόλαυση του καλοκαιριού για τα παιδιά. Είναι το καθημερινό μας σνακ τους καυτούς μήνες, το οποίο μας προσφέρει γλυκιά γεύση, δροσιά αλλά και πολλή ενέργεια. Γι’ αυτό το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι.

Παγωτό, το Σνακ του Καλοκαιριού για τα Παιδιά

Ενέργεια & παγωτό

Το παγωτό εκτός από τη δροσιά που μας προσφέρει, αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών για τη διατροφή μας. Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία περιέχονται στο παγωτό. Η κατανάλωση 100 ml παγωτού βανίλια – σοκολάτα, που ισοδυναμεί περίπου με 2 κουταλιές (scoops) ή με ένα μεγάλο ξυλάκι, αποδίδει περίπου 80 με 100 θερμίδες.

Μέταλλα & βιταμίνες απαραίτητα για τον οργανισμό

Εκτός του ασβεστίου, το παγωτό αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου, ο οποίος είναι απαραίτητος στο μεταβολισμό και στην απορρόφηση του ασβεστίου. Ακόμη περιέχει ψευδάργυρο, κάλιο και σίδηρο. Επιπρόσθετα, το παγωτό περιέχει βιταμίνες A, D, E, C, B1, B2, B6, B12 απαραίτητες για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία του παιδικού οργανισμού.

Υδατάνθρακες … πηγή ενέργειας

Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό μας, γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών.

Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος.
Έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για το σχηματισμό γερών οστών.

Ασβέστιο το Α & το Ω

Το πιο σημαντικό μέταλλο που βρίσκεται στο παγωτό είναι το ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι άκρως απαραίτητο για το παιδί καθώς θεωρείται σημαντικό στοιχείο για το σχηματισμό γερών οστών και δοντιών καθώς επίσης και για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Τα παιδιά τρώγοντας ένα παγωτό, παίρνουν τις πρωτεΐνες του γάλακτος οι οποίες είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Οι πρωτεΐνες αυτές περιέχουν αμινοξέα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός και πρέπει να τα παίρνει από τις τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια πρόσφατη έρευνα, περίπου το 70% των διατροφολόγων υποστήριξαν ότι ένας από τους λόγους που δεν καταφέρνουμε
να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή είναι επειδή έχουμε την τάση να αποκλείουμε από το διαιτολόγιό μας φαγητά που προσφέρουν απόλαυση, όπως για παράδειγμα, το παγωτό.

Παγωτό & απαραίτητα λιπαρά

Τα λιπαρά που περιέχονται στο παγωτό είναι κυρίως λιπαρά από γάλα καθώς επίσης και λιπαρά από βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Τα λιπαρά του γάλακτος προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια και λιπαρά οξέα, ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών (A, D, E και Κ), που είναι απαραίτητες σε κάθε οργανισμό.
Έτσι το παγωτό είναι μια πολύ καλή επιλογή καλοκαιρινού σνακ και αρέσει στα παιδιά!