Πώς να Επιλέξετε Δημοτικό Σχολείο για το Παιδί σας

Η επιλογή σχολείου για παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή δημοτικό, είναι από τις πιο σοβαρές επιλογές που θα κάνουμε ως γονείς για την εκπαίδευση του παιδιού μας. Αξίζει να δώσουμε όλη μας την προσοχή και να ερευνήσουμε διεξοδικά όλες τις επιλογές που υπάρχουν.

Πώς να Επιλέξετε Δημοτικό Σχολείο για το Παιδί σας

Επίσκεψη για αρχή

Επισκεπτόμαστε τα σχολεία που μας ενδιαφέρουν, παρατηρούμε τους μαθητές που φοιτούν ήδη εκεί και ερχόμαστε σε επαφή με το προσωπικό. Πρέπει να είμαστε… αδίστακτοι στις ερωτήσεις μας. Πρόκειται για το μέλλον του παιδιού μας σε ένα -ουσιαστικά- δεύτερο σπίτι.

Επιλέξτε ένα καλό σχολείο που θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά

Μαθαίνουμε για το ποσοστό της επιτυχίας των αποφοίτων σε πανεπιστημιακές σχολές, ρωτάμε για το πρόγραμμα μαθημάτων: Θα υπάρξουν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας; Πόσες διδακτικές ώρες καλύπτει η παράδοση μιας ξένης γλώσσας; Είναι αρκετές ώστε να μη χρειάζεται το φροντιστήριο ξένων γλωσσών; Μπορεί το σχολείο να συμπεριλάβει τους μαθητές σε διαγωνισμούς για εγκεκριμένα πτυχία ξένων γλωσσών;

Ένας έλεγχος που θα βοηθήσει

Ελέγχουμε την υγιεινή του σχολείου. Κάνουμε μια βόλτα από τις τάξεις, τις τουαλέτες, το κυλικείο, μαθαίνουμε αν σερβίρεται κάποιο γεύμα και επισκεπτόμαστε την κουζίνα. Ρωτάμε τι περιλαμβάνει το γεύμα και αν ανανεώνεται καθημερινά.

Ενημερωνόμαστε για τον εξοπλισμό (ηλεκτρονικό και μη), αν διαθέτει εκσυγχρονισμένα μηχανήματα, υπολογιστές κ.λπ. Παρατηρούμε την ηλικία των καθηγητών, είναι υπερβολικά νέοι ή υπερβολικά ηλικιωμένοι; Πόσο συχνά αντικαθίσταται το πρόσωπο της διεύθυνσης; Μαθαίνουμε πόσα παιδιά παρακολουθούν σε μία τάξη. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός (από 20 και κάτω) τόσο καλύτερα.

Μικρές Χρήσιμες Συμβουλές

Αποφασίστε το έγκαιρα. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά σε κάποια ιδιωτικά σχολεία υπάρχει λίστα αναμονής για να γίνει ένα παιδί δεκτό.

Επιλέξτε ένα καλό σχολείο που θα βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι σας. Είναι πραγματικό μαρτύριο να πρέπει να ξυπνά το παιδί στις 6.30 το πρωί για να μεταφερθεί -έστω και με το σχολικό- στην άλλη άκρη της πόλης.

Προσπαθήστε να μαθαίνετε τα πάντα. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μιλάει αναλυτικά και με πάσα ειλικρίνεια για τη ζωή στο σχολείο, τους καθηγητές, τα προβλήματα που τυχόν δημιουργούνται.

Η απόδοση του παιδιού σας εξαρτάται πρώτα από το ίδιο. Μην έχετε την απαίτηση από το σχολείο να χαρίζει στους μαθητές καλούς βαθμούς.

Οικολογικά σχολεία

Οι κάτοικοι της περιοχής το ονομάζουν «πράσινο σχολείο». Γιατί οι στέγες του καλύπτονται σχεδόν πλήρως με γκαζόν. Γιατί στη μία πλευρά του, τη μεσημβρινή, κυριαρχεί η παρουσία των φυτών. Γιατί φαίνεται και είναι ένα αντισυμβατικό σχολείο. Ένα σχολείο που αγαπά και σέβεται το περιβάλλον. Το 6ο νηπιαγωγείο του Παλαιού Φαλήρου είναι το πρώτο βιοκλιματικό σχολείο που λειτουργεί εδώ και 9 μήνες στη χώρα μας. Τα επόμενα πέντε χρόνια, θα δημιουργηθούν 1.233 τέτοια σχολεία που θα ενσωματώνουν όλες τις μορφές εναλλακτικής ενέργειας και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ώρα της απόφασης

Και όπως σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις, δύο ακόμα παράγοντες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Αρχικά, ας έλθουμε σε επαφή και ας ζητήσουμε τη γνώμη άλλων γονιών που στέλνουν ήδη τα παιδιά τους στα σχολεία που μας ενδιαφέρουν. Δεύτερον, εμπιστευόμαστε το ένστικτό μας. Σε ποιο σχολείο νιώθουμε ότι ταιριάζει καλύτερα το παιδί μας; Σε ποιο θα αισθάνεται καλά και θα μπορεί να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο;